Αξιόλογες δημιουργίες με σημαντική πορεία σε διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ που αν και αγοράστηκαν από Έλληνες διανομείς δεν βρήκαν το δρόμο τους στις αίθουσες, αποφάσισε να προβάλει η Ταινιοθήκη. Η αρχή γίνεται με την ισπανική ταινία Στην πόλη της Σύλβια από 21 Οκτωβρίου.
Η προβολή των ταινιών θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, με δύο προβολές καθημερινά, για την πρώτη εβδομάδα παρουσίασής τους, και θα συνεχίζεται ανάλογα με την ανταπόκριση του κοινού και το υπόλοιπο πρόγραμμα της Ταινιοθήκης.
Η πρώτη ταινία του προγράμματος είναι η ισπανική Στην πόλη της Σύλβια (En la ciudad de Sylvia, 2007) του Χοσέ Λουίς Γκερίν σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής Seven Films, που θα προβληθεί από τις 21 έως τις 27 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια ταινία πάνω στον έρωτα, που με αφορμή την ηρωίδα της ταινίας Σύλβια, κινηματογραφεί εξαιρετικά το Στρασβούργο. Η ταινία έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας από την ACE (Association Critics of Entertainment of New York) το 2009, ενώ συμμετείχε και στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βενετίας.
Από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η νορβηγική ταινία Δεσμοί αίματος (Mirush, 2007) του Μάριους Χολστ, βραβευμένου για την ταινία του Cross My Heart and Hope to Die με το βραβείο Blue Angel στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1995, σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής Odeon.
Ο 15χρονος Μιρούς θα ξεκινήσει από το Κόσοβο να βρει τον πατέρα του, που ζει πλέον στη Νορβηγία. Ένα ταξίδι που θα αναγκάσει πατέρα και γιο να αντιμετωπίσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους: ο Μιρούς νοσταλγεί έναν πατέρα που δεν μπορεί να θυμηθεί πώς είναι, ο πατέρας προσπαθεί να ανοίξει την καρδιά του σε ένα αγόρι που έχει προσπαθήσει τόσο πολύ να το ξεχάσει. Η ταινία έλαβε το Βραβείο Κοινού στο 21ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα θα ακολουθήσουν: Η αβάσταχτη μεγάλη σιωπή (Die Grosse Stille, Γερμανία, 2005) του Φίλιπ Γκρόνινγκ που προσεγγίζει την έννοια του μοναχισμού και προβλήθηκε στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Έλλη (Elli Makra 42277 Wuppertal, 2007) του ομογενή Αθανάσιου Καρανικόλα, με θέμα τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών στην γερμανική πόλη Βούπερταλ που προβλήθηκε στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το γαλλικό σπονδυλωτό animation Peur(s) du noir (2007) γνωστό και ως Fears of the dark καθώς και το Princess (2006) του Δανού Άντερς Μοργκεντχάλερ.
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231063978
Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010
Ταινίες που δεν βρήκαν το δρόμο προς τις αίθουσες θα προβάλει η Ταινιοθήκη
7:34 π.μ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου