Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

«Ελεύθερα» σχέδια φυλακισμένων

4:46 π.μ.

«Ελεύθερα» σχέδια φυλακισμένων
Εκθεση έργων ζωγραφικής στο Φεστιβάλ Αθηνών ομάδας κρατουμένων - μελών της Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει




«Στο χώρο της φυλακής μπήκα ως εθελοντής, αλλά έδρασα ως εικαστικός καλλιτέχνης. Θέλησα να προκαλέσω την "πράξη" από τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας και να ενεργοποιήσω τη δημιουργικότητα και την εικαστική διάθεσή τους, παραμένοντας συνεργάτης και συνομιλητής. Θέλησα να δω τις εικόνες που θα μου έδιναν, καλώντας τους να εκφραστούν σε ένα περιβάλλον καταστροφής. Φρόντισα να αποκλειστεί κάθε πρόθεση ή υποψία διδασκαλίας, μαθήματος, σχέσης μαθητή - μαθητευόμενου, κι έτσι να υπάρχει απόλυτη, καθολική συμμετοχή σε ένα γεγονός - σχεδόν παιχνίδι - που συνέβαινε σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα καλής διάθεσης»

 Κάπως έτσι περιγράφει ο εικαστικός Μανώλης Χάρος την εμπειρία της συνεργασίας με μια ομάδα κρατουμένων των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού που είχε ως αποτέλεσμα την έκθεση: «Κοινότητες στη φυλακή, παράθυρο στην κοινωνία». ΄Εκθεση η οποία μετά την παρουσίασή της στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2013 στον χώρο Πειραιώς 260 (Αποθήκη) σε επιμέλεια του Μανώλη Χάρου. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουλίου 2013.

 Κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι τα έργα ζωγραφικής μιας ομάδας κρατουμένων - μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. Τα έργα έγιναν μετά από την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς την Κοινότητα το 2012, πάνω στους καμένους τοίχους. Στην προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανό το χώρο τους και την προοπτική της απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία, τα μέλη τη ομάδας μεταμόρφωσαν το «σημείο μηδέν» της καταστροφής σε ένα εργαστήρι δημιουργίας και ελπίδας. Οι τοιχογραφίες «πάτησαν» πάνω στα σημάδια του καπνού και της φωτιάς, ενσωματώνοντάς τα σε νέες μορφές και σχήματα που γέννησε η φαντασία των δημιουργών.

 «Τα έργα δεν έχουν έναν πατέρα - δημιουργό∙ έχουν μητέρα, την κοινότητα. Η συμμετοχή πολλών δημιουργών στην ίδια εικόνα μας λέει πως η εικαστική δημιουργία μπορεί να είναι και συλλογική, κάτι σαν το jam session στη μουσική jazz. Ανατρέπεται έτσι η εικόνα του αυτιστικού εικαστικού καλλιτέχνη, που κλεισμένος στον κόσμο του δημιουργεί για εμάς. Τα έργα της Κοινότητας είναι έργα ανθρώπων που έχουν περάσει «από τον αυτισμό της χρήσης στη χαρά της σχέσης», γι' αυτό και κάθε ένα από αυτά είναι έργο όλων», αναφέρει ο Μανώλης Χάρος. Ο ίδιος φωτογράφησε και επιμελήθηκε την ψηφιακή επεξεργασία και αναπαραγωγή των τοιχογραφιών σε 70 έργα τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση.

 Το έργο «συνιστά μιας σπάνιας ποιότητας τοιχογραφία της ανθρώπινης ψυχής και ο, τι πιο πολύτιμο και αγαπητό κρύβει μέσα της», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος,


«Κοινότητες στη φυλακή, παράθυρο στην κοινωνία».
Πειραιώς 260, Αποθήκη
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 19:00''-20.45''
1η Ιουνίου - 17 Ιουλίου 2013


Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top