Το βιβλίο «Αγανακτήστε!» του 93χρονου γάλλου αντιστασιακού Στεφάν Εσέλ πούλησε πάνω από 1,5 εκατ. αντίτυπα.
«Είμαι 93 ετών, το τέλος δεν είναι μακριά.Τούτο δω είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που κάνω» γράφει ο γάλλος αντιστασιακός Στεφάν Εσέλ στην αρχή του βιβλίου του «Αγανακτήστε!», που πούλησε στη Γαλλία πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα και έγινε ένα αναπάντεχο εκδοτικό φαινόμενο. Ο Στεφάν Εσέλ, ο οποίος επέζησε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ και του Ντόρα Μίτελμπαου και ήταν ο νεότερος συντελεστής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1948, γράφει με απλά, καθαρά λόγια για «το βασικό κίνητρο της αντίστασης που είναι η αγανάκτηση» .
Στο ερώτημα όμως με τι και πώς ακριβώς να αγανακτήσουμε σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο περίπλοκος, καθώς «δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνει κανείς ανάμεσα σε τόσα ρεύματα που μας κυβερνούν ποιος διοικεί και ποιος αποφασίζει», λέει ότι αρκεί να στρέψουμε τα βλέμματά μας στον περίγυρο και να ανοίξουμε τα αφτιά μας, στη χώρα του ο καθένας αλλά και στον κόσμο εν γένει. Διαχρονικά «όποιος ψάχνει βρίσκει» τις αιτίες των κακώς κειμένων της εποχής του, λέει αφοπλιστικά ο Εσέλ, προτρέποντάς μας σε συνεχή πνευματική ανησυχία και λελογισμένη δράση.
Η συλλογικότητα και η συνεργασία, αξίες που ολοκληρώνουν ένα άτομο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας ως ενεργό πολίτη, βρίσκεται στον αντίποδα της χειρότερης στάσης που κατά τον ίδιο είναι η αδιαφορία, το να λέμε «δεν μπορώ να κάνω τίποτα». Οι αιτίες είναι λοιπόν και σήμερα επαρκέστατες: η όλο και μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η περιβαλλοντική κρίση του πλανήτη, η κακομεταχείριση των λαθρομεταναστών, ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός, η κούρσα τού «όλο και περισσότερο», η δικτατορία των χρηματαγορών, η επίθεση στην εργασία, την ασφάλιση, τις συντάξεις.
Ο Εσέλ, πρώην μέλος της γαλλικής διπλωματίας, διαπιστώνοντας ότι σήμερα κινδυνεύει να χαθεί όλο αυτό το πλέγμα των κοινωνικών κατακτήσεων, θεωρεί απαραίτητη την επιστροφή σε βασικές αρχές και αξίες επικαλούμενος τον Σαρτρ που έλεγε πως πρέπει να λέμε «είμαστε υπεύθυνα άτομα». Είναι δε πεπεισμένος ότι «η βία γυρίζει την πλάτη στην ελπίδα» και καλεί σε μια συλλογική «ειρηνική εξέγερση».
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο: http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=396111&h1=true
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου