Αλήθεια, πώς θα είναι ο κόσμος μας σε, ας
πούμε, πενήντα χρόνια από σήμερα; Ο Ισαάκ Ασίμοφ, ο «πρίγκιπας» της
λογοτεχνίας του φανταστικού, όπως τον αποκαλούσαν, ο άνθρωπος που
συνδύασε τις φυσικές επιστήμες με την επιστημονική φαντασία και τη
συγγραφή, είχε προβλέψει πάντως το 1964 το... 2014, και μέσα στη γυάλινή
του σφαίρα έβλεπε έναν κόσμο με τεχνολογικές ανακαλύψεις αλλά όχι με
ισόποση καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου, κι έναν κόσμο που θα υποφέρει
από μια ανίατη ασθένεια: την πλήξη.
Ηταν Αύγουστος του 1964 και η Νέα
Υόρκη γιόρταζε μια πραγματικά μεγάλη διοργάνωση, την Παγκόσμια Εκθεση
όπου στην ουσία παρέλαυνε όλη η τεχνολογική αβανγκάρντ της εποχής. Στις
16 Αυγούστου αυτής της χρονιάς και ενώ η έκθεση είχε ήδη ξεκινήσει, ο
διάσημος συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Ισαάκ Ασίμοφ,
έστελνε ένα άρθρο του στους «New York Times», που ξεκινούσε περίπου ως
εξής: «Πώς θα είναι ο κόσμος το 2014; Δεν γνωρίζω, αλλά μπορώ να
μαντέψω».
Οι βιντεοκλήσεις
Μια από τις πρώτες προβλέψεις του Ασίμοφ αφορούσε τις επικοινωνίες. «Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις», έγραφε, «θα μπορούν να καλύπτουν τον τόπο και τον ήχο και θα μπορεί κανείς να βλέπει και να ακούει ταυτόχρονα το πρόσωπο που καλεί». Η αλήθεια είναι πως η πρώτη υπερατλαντική βιντεοκλήση είχε στην πραγματικότητα ήδη πραγματοποιηθεί μόλις ένα μήνα πριν από τη δημοσίευση του άρθρου του Ασίμοφ. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που δεν είχε προβλέψει ο διάσημος συγγραφέας είναι η εξαιρετικά χαμηλή τιμή προϊόντων όπως το Skype ή το FaceTime της Apple. Το 1964, για να μιλήσει κανείς από την Ουάσιγκτον στη Νέα Υόρκη, θα έπρεπε να πληρώσει γύρω στα 16 δολάρια ή 11,85 ευρώ (σημερινά 118 δολάρια ή 85,40 ευρώ).
Τα ρομπότ
Μια δεύτερη σημαντική συνεισφορά του Ασίμοφ είναι στη χρήση των ρομπότ, λέξη την οποία άλλωστε ο ίδιος εισήγαγε στο αγγλικό λεξικό. «Τα ρομπότ», έγραφε στο άρθρο του, «δεν θα είναι πολύ διαδεδομένα το 2014, αλλά θα υπάρχουν».
Η χρήση των ρομπότ δεν έχει πράγματι διευρυνθεί στις μέρες μας, αλλά υπάρχουν προγράμματα σε εξέλιξη στην Ιαπωνία με ρομπότ που θα περνάνε εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, θα χειρουργούν ασθενείς από απόσταση ή θα μπορούν ακόμα και να ετοιμάζουν ένα γκουρμέ γεύμα!
Το περιβάλλον
Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία του άρθρου του αφορά τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. «Οι άνθρωποι», γράφει, «θα εξακολουθήσουν να απομακρύνονται από τη φύση με στόχο να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες τους».
Ο Ασίμοφ προβλέπει επίσης τη μόλυνση του περιβάλλοντος το 2014 αλλά και την πληθυσμιακή έκρηξη που θα εξαντλήσει κάποια στιγμή τα ενεργειακά αποθέματα και θα δημιουργήσει συνθήκες μαζικής ανισότητας.
Η πλήξη
Παρά τις τεχνολογικές προόδους και ανακαλύψεις, ο Ασίμοφ προβλέπει, επίσης, στον επίλογο του άρθρου του, ότι η ανθρωπότητα το 2014 θα υποφέρει από πλήξη, μια ασθένεια που θα εξαπλώνεται κάθε χρόνο με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση αλλά και με δραματικές συνέπειες στην ψυχική/συναισθηματική υγεία των ανθρώπων. Η ψυχιατρική θα είναι η σημαντικότερη επιστήμη το 2014, γράφει, ενώ στη μοναδική ελίτ της ανθρωπότητας θα ανήκουν όσοι κάνουν δημιουργικές εργασίες, γιατί τελικά θα είναι οι μόνοι που δεν θα γίνουν δούλοι των μηχανών.
Πιο δυνατός ακόμα είναι ο επίλογος του άρθρου του: «Η πιο δυσοίωνη πρόβλεψη που μπορώ να κάνω για το 2014 μ.Χ.», γράφει, «είναι ότι σε μια κοινωνία που θα της έχει επιβληθεί ο ελεύθερος χρόνος, η πιο περιζήτητη λέξη στο λεξικό θα είναι η "εργασία"».
(Πηγές: www.theatlantic.com, www.slate.com, New York Times)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου