Η Αθήνα έχασε τον συγγραφέα της. Nεκρός – με μώλωπες στο πρόσωπο - βρέθηκε στο σπίτι του στην Κυψέλη τις πρωινές ώρες ο Μένης Κουμανταρέας.
Σύμφωνα με την πρώτη ιατροδικαστική εξέταση, ο συγγραφέας που ήταν 83 ετών, φέρει μώλωπες και εκχυμώσεις στο πρόσωπο και κανένα άλλο εμφανές τραύμα. Απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου του αναμένονται μετά τη νεκροτομή της Δευτέρας.
Σύμφωνα, πάντως, με την Αστυνομία, η πόρτα του σπιτιιού του δεν ήταν παραβιασμένη, αλλά ο χώρος ήταν επιλεκτικά ερευνημένος. Τον νεκρό συγγραφέα βρήκε ο ανιψιός του γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα.
Ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς μας, και από τις πιο ευγενείς φυσιογνωμίες, ο Μένης Κουμανταρέας, είναι ο συγγραφέας της Αθήνας, αφού δεν εγκατέλειψε ποτέ την πόλη του, την οποία τίμησε μέσα από το σύνολο των βιβλίων του.
Δημιουργός των πεζών «Βιοτεχνία Υλικών», «κυρία Κούλα», «η φανέλα με το 9». Τελευταίο βιβλίο του ήταν «Ο θησαυρός του χρόνου» που κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Πατάκη.
Ο Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του τραπεζικού και χρηματιστή Αντώνη Κουμανταρέα. Το 1948 έζησε για έξι μήνες κοντά στον αδερφό του πατέρα του στο Λονδίνο, όπου ήρθε σε επαφή με την εκεί πολιτιστική κίνηση. Τον επόμενο χρόνο αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό και εργάστηκε για είκοσι χρόνια υπάλληλος ναυτιλιακών και ασφαλιστικών εταιρειών. Το 1972 σπούδασε με υποτροφία στο Βερολίνο για έξι μήνες.
Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1962 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων «Τα μηχανάκια». Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως τα Εκλογή, Επιθεώρηση Τέχνης, Τραμ, Ηριδανός, Ο Ταχυδρόμος, Οδός Πανός, η λέξη και άλλα.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση «18 κείμενα» και οδηγήθηκε τέσσερις φορές σε δίκη για το έργο του «Το αρμένισμα». Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος (1967 για το «Αρμένισμα») και το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος (1975 για τη «Βιοτεχνία υαλικών»).
Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και από το 1982 ως το 1986 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Ο Μένης Κουμανταρέας τοποθετείται χρονολογικά στη λεγόμενη δεύτερη μεταπολεμική γενιά της ελληνικής πεζογραφίας. Η γραφή του κινείται στα όρια ανάμεσα στον κοινωνικό ρεαλισμό με έμφαση στην απεικόνιση των αλλοτριωτικών κοινωνικών μηχανισμών και την ποιητική έκφραση του αισθήματος της φθοράς και της χαμένης αθωότητας της νεανικής ηλικίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου