http://tvxs.gr
Τα παλαιότερα δείγματα του εξελιγμένου ανθρώπινου πολιτισμού
ανακάλυψε διεθνής ομάδας ερευνητών σε σπήλαιο της Νοτίου Αφρικής. Τα ευρήματα
(τόξα, βέλη, τεχνουργήματα κ.α.) ηλικίας 44.000 ετών, είναι κατά 20.000 χρόνια
παλιότερα από προηγούμενες ανακαλύψεις.
Στο ίδιο σπήλαιο εντοπίστηκαν και κάποια τεχνουργήματα, όπως χάντρες φτιαγμένες από τσόφλια αβγών στρουθοκαμήλων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα ευρήματα είναι περίπου 44.000 ετών, δηλαδή 20.000 χρόνια πιο παλιά από τη θεωρούμενη έως σήμερα χρονολογία ανθρώπων με εξελιγμένη σκέψη αλλά και τα πρώτα δείγματα πολιτισμού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τόσο το είδος των ευρημάτων όσο και η διακόσμησή τους παραπέμπει στη φυλή κυνηγών Σαν, μια από τις αρχαιότερες φυλές της αφρικανικής ηπείρου τα μέλη της οποίας ίσως είναι τελικά και οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Πάντως, η ανακάλυψη προκάλεσε προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα αφού πριν από δύο χρόνια ανακαλύφθηκαν και πάλι στη Νότιο Αφρική ανάλογα ευρήματα μεγαλύτερης ηλικίας από αυτά του σπηλαίου Μπόντερ. Επρόκειτο για σύνθετα εργαλεία, αλλά και τεχνουργήματα τα παλαιότερα εκ των οποίων είχαν ηλικία 75.000 χρόνια. Υπήρχε λοιπόν κάποιος εξελιγμένος ανθρώπινος πολιτισμός ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς είχε διάρκεια ζωής 15 χιλιάδες έτη. Τα σχετικά ευρήματα εξαφανίζονται προοδευτικά και κάθε ίχνος αυτών των ανθρώπων χάνεται πριν από 60.000 χρόνια.
Πέρασαν λοιπόν τουλάχιστον 15.000 χρόνια μέχρι να κάνουν την επανεμφάνισή τους άνθρωποι με εξελιγμένη νοημοσύνη. Για αυτό και οι επιστήμονες κρίνουν ως σημείο εμφάνισης του σύγχρονου ανθρώπου και εκκίνησης του ανθρώπινου πολιτισμού τα ευρήματα στο σπήλαιο Μπόντερ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου