ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
Με τον Στέλιο Κούλογλου
Ημ. προβολής: Τετάρτη 19/12/2012,
στις 23:35 NET
Η ιστορία ξεκινάει στη Λατινική Αμερική της δεκαετίας του ‘70. Το πειραματόζωο εκεί ήταν η Χιλή. Ο οικονομικός πόλεμος του τότε Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση του Σαλβαντόρ Αλιέντε στραγγάλισε την οικονομία της χώρας. Η επιβολή της δικτατορίας το 1973 με το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοσέτ, επέτρεψε μια σειρά από νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές. Μια χώρα με κοινωνικές παροχές είχε μετατραπεί στην πιο ιδιωτικοποιημένη και με μεγάλες κοινωνικές ανισότητες χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το πείραμα μπορούσε τώρα να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, από το Μεξικό μέχρι την Αργεντινή.
Το 2009 -και παρά τη διεθνή οικονομική κρίση- η ελληνική οικονομία παρουσίαζε ακόμα σχετικά καλές επιδόσεις. Τι λάθη είχαν γίνει που οδήγησαν τη χώρα στο επίκεντρο της κρίσης;
Σε ένα αποκαλυπτικό βιβλίο, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης διηγείται το παρασκήνιο των οικονομικών περιπετειών της Ελλάδας. Το Φεβρουάριο του 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου τοποθέτησε τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ είχε αρχίσει να προειδοποιεί από πολύ νωρίτερα ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα.
Η κυβέρνηση δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι ο οικονομικός πόλεμος είχε μεταφερθεί στην Ευρώπη και ότι η Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Αλλά, όπως υποστηρίζει και η Λούκα Κατσέλη, υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την περίοδο 2009-2010, η αδιαφορία των ευρωπαϊκών οργάνων να αντιμετωπίσουν με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα το πρόβλημα χειροτέρεψε την κατάσταση.
Για τα αίτια της οικονομικής κρίσης και τα λάθη που έγιναν μιλούν, μεταξύ άλλων, ο οικονομολόγος- καθηγητής στο Α.Π.Θ. Γιώργος Δουράκης και ο οικονομικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου. Μιλούν ακόμα, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο φιλόλογος- ομότιμος καθηγητής στο Α.Π.Θ. Εμμανουήλ Κριαράς και πολλοί άλλοι.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου