Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Βιβλιοκριτική: «Φαρενάιτ 451»

5:50 π.μ.

Του  Πάνου Ραμαντάνη

«Φαρενάιτ 451»

Ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό δημιούργημα που… «τρέχει την φαντασία μας» σε μία απίστευτα φοβική και τεχνοκρατική κοινωνία. Μια κοινωνία που αντί να κινείται σε χρόνο πραγματικού ρεαλισμού, κινείται σε χρόνο «τηλεοπτικής απάτης»!

“Το μυθιστόρημα τούτο αποτέλεσε μια έκπληξη για μένα τότε και εξακολουθεί να μου προκαλεί έκπληξη ακόμα και τώρα.
Έγραφα πάντα με όλη μου τη δύναμη της φωνής μου και από κάποια κρυφά εσωτερικά κίνητρα. Ακολούθησα τη συμβουλή του καλού μου φίλου Federico Fellini, ο οποίος, όταν τον ρωτούσαν για το έργο του, έλεγε: «Μη μου λέτε τι είναι αυτό που κάνω, δεν θέλω να ξέρω»…”

Απόσπασμα από την εισαγωγή του Ray Bradbury σχετικά με την επετειακή επανέκδοση του βιβλίου, Φαρενάιτ 451, το 2003 για τα 50 χρόνια από την πρώτη έκδοσή του.


Για το θρυλικό, πλέον, βιβλίο του Ρέυ Μπράντμπερυ, Φαρενάιτ 451, έχουν γραφτεί χιλιάδες κριτικές, γνώμες, άρθρα. Έχουν γίνει εκατοντάδες πανεπιστημιακές διαλέξεις, κοινωνιολογικές προσεγγίσεις. Κοινή κατάληξη όλων; Το Φαρενάιτ 451 είναι ένα από τα κορυφαία βιβλία στην ιστορία της λογοτεχνίας! Και ίσως το κορυφαίο βιβλίο, μαζί με το «1984» του Όργουελ και το «Από τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο» του Χάξλεϋ, φανταστικής (τόσο φανταστικής που γίνεται… απίστευτα ρεαλιστική!) πεζογραφίας…

Η υπόθεση του βιβλίου «τρέχει την φαντασία μας» σε μία απίστευτα φοβική και τεχνοκρατική κοινωνία. Μια κοινωνία που αντί να κινείται σε χρόνο πραγματικού ρεαλισμού, κινείται σε χρόνο «τηλεοπτικής απάτης»! Μια κοινωνία όπου οι τοίχοι των σπιτιών των ανθρώπων είναι γιγαντοοθόνες που ξερνούν ασταμάτητα σκουπίδια. Μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι κινούνται ακούγοντας «μουσικές εντολές» από τα ακουστικά μου έχουν το σχήμα αχιβάδας και που μέσω των οποίων ενημερώνονται συνεχώς για την… «αλήθεια της κυβέρνησης»!

Στο κέντρο αυτής της μυθιστορίας ένας πυροσβέστης! Γκάυ Μόνταγκ το όνομά αυτού. Η δουλειά, όμως, των πυροσβεστών σε αυτήν την «ιδιαίτερη κοινωνία» δεν είναι να σβήνουν τις πραγματικές φωτιές, αλλά, αντιθέτως, δουλειά τους είναι να καίνε βιβλία!!! Τα βιβλία… Ο μεγαλύτερος εχθρός για μια «τηλεοπτικής κοινωνίας»… Τα βιβλία, λοιπόν, είναι απαγορευμένα και όποιος έχει έστω και ένα στην κατοχή του κινδυνεύει… να «καεί» μαζί μ’ αυτά! Αυτήν την δουλειά κάνει και ο Γκάι Μόνταγκ και μάλιστα με περίσσιο πάθος! 

Στην ουσία, η ιστορία του Φάρεναϊτ 451 ξεκινάει όταν ο πυροσβέστης Γκάυ Μόνταγκ γνωρίζει ένα ιδιαίτερο κορίτσι, την δεκαεπτάχρονη Κλάρις. Ιδιαίτερη και παράξενη φιγούρα η Κλάρις… η οποία «τολμά» να σκέφτεται με βάση τα χρώματα και τις μυρωδιές του κόσμου και όχι με βάση την λογική της «οθόνης»! Η συνάντησή αυτή θα κλονίσει τόσο τον Μόνταγκ, που θα αρχίσει, για πρώτη φορά ίσως, να σκέφτεται! 

Και μετά θα έρθει ο Φάμπερ! Ένας καθηγητής από τα παλιά… από τότε που οι άνθρωποι διάβαζαν, γέλαγαν, έκλαιγαν, σκέφτονταν… Ένας καθηγητής που θα μιλήσει στον Μόνταγκ για το μέλλον! Για το πόσο διαφορετικός μπορεί να γίνει ο κόσμος… Για το πώς είναι να ζει κανείς έξω από έναν… «βιντεοσκουπιδότοπο»! Και… αίφνης, ο Γκάυ Μόνταγκ συνειδητοποίησε τι έπρεπε να κάνει…

«Φαρενάτι 451»! Ένα βιβλίο που λατρεύτηκε όσο λίγα στον 20ό αιώνα… Ένα βιβλίο που διαβάστηκε και συνεχίζει να διαβάζεται μανιωδώς από εκατομμύρια αναγνώστες, ένα αριστουργηματικό λογοτεχνικό έργο που έγινε ταινία (εξαιρετική και αυτή…) από τον Φρανσουά Τριφό! Μια ποιητική διορατική πρόζα για τις δυνατότητες της τεχνολογίας, αλλά και για την υποδούλωση του δυτικού κόσμου στα μίντια, στην κάθε είδους πρέζα, στον άκρατο κομφορμισμό! 

Για την γραφή του Μπράντμπερυ ότι και να πούμε είναι λίγο… Λεπίδια αιωρούμενα οι λέξεις του… που στοχεύουν απευθείας στην σκέψη! Μόνο που δεν την σκοτώνουν αλλά, αντιθέτως, την «τροχίζουν» επικίνδυνα! Τόσο που μπορεί να ανησυχήσουν αρκετοί…

Το βιβλίο του Ρέυ Μπράντμπερυ, «Φαρενάιτ 451», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από 60 περίπου χρόνια, και πιο συγκεκριμένα το 1953. Στην χώρα μας επανακυκλοφορεί σε νέα μετάφραση του Βασίλη Δουβίτσα, από τις εκδόσεις «Αγρα». Αξίζει να σημειωθεί πως η εικόνα του εξωφύλλου αναπαράγεται από αρχικό εξώφυλλο της πρώτης αμερικάνικης έκδοσης του 1953 των εκδόσεων Ballantine, με σχεδιασμό του Joseph Mugnaini.


**************************************


Ο Ρέι Μπράντμπερι (1920-2012) υπήρξε ένας εξαιρετικός αφηγητής, ένας "ποιητής του πιθανού" και ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας. 

Η λογοτεχνική καριέρα του καλύπτει έξι δεκαετίες, αφήνοντας ένα εντυπωσιακό έργο από μυθιστορήματα, δοκίμια, θεατρικά έργα, σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και πολλές συλλογές διηγημάτων. Στα γνωστότερα έργα του συγκαταλέγονται τα "Φαρενάιτ 451", "Τα χρονικά του Άρη", "The October Country", "The Illustrated Man" ("Ο εικονογραφημένος άνθρωπος"), "Dandelion Wine" ("Κρασί από πικραλίδα"), "Something Wicked this Way Comes" ("Κάτι κολασμένο έρχεται προς τα δω"), κ.ά. 

Έγραψε θεατρικά έργα και σενάρια, μεταξύ των οποίων το σενάριο για την κινηματογραφική διασκευή του "Μόμπι Ντικ" με σκηνοθέτη τον John Huston. Διασκεύασε εξηνταπέντε ιστορίες του για την τηλεοπτική εκπομπή "The Ray Bradbury Theatre" και κέρδισε βραβείο Emmy για το σενάριο της τηλεοπτικής ταινίας "The Halloween". 

Το 2000 τιμήθηκε με μετάλλιο από το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίου της Αμερικής για την εξέχουσα συνεισφορά του στην αμερικανική λογοτεχνία. Στα πιο πρόσφατα βιβλία του ανήκουν το μυθιστόρημα "From the Dust Returned" (οι Los Angeles Times το ανακήρυξαν ένα από τα καλύτερα της χρονιάς), τα διηγήματα "Quicker than the Eye" ("Πέθανε ο σκύλος, κατά τ' άλλα όλα καλά", εκδ. "Άγρα", 2010), τα διηγήματα "The Cat' s Pajamas", και το "Bradbury Speaks", συλλογή δοκιμίων για το παρελθόν, το μέλλον και το ενδιάμεσο διάστημα. 

Πέθανε στο Λος Άντζελες σε ηλικία 91 ετών, στις 5 Ιουνίου 2012.


**************************************


ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451 του Ray Bradbury
Είδος: «Φανταστικό» Μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Άγρα, 2012
Μετάφραση: Βασίλης Δουβίτσας
Σελίδες: 271


Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top