Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

71ο Φεστιβάλ Βενετίας: Τα highlights

4:35 π.μ.

Μεγάλα ονόματα, σπουδαίοι σκηνοθέτες και ποικιλία επιλογών στη φετινή Μόστρα.
Ποντάροντας ακόμη μια φορά στο τρίπτυχο «ποιότητα, ανακάλυψη, ποικιλία», το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας σηκώνει αύριο (27 Αυγούστου) αυλαία. Πρόκειται για την 71η Μόστρα (έως 6 Σεπτεμβρίου) που για πρώτη φορά στην ιστορία της θα έχει έναν μουσικοσυνθέτη ως πρόεδρο της κριτικής επιτροπής που θα απονείμει τον Χρυσό Λέοντα και τα υπόλοιπα βραβεία της διοργάνωσης. Ο Γάλλος Αλεξάντρ Νεσπλά, λοιπόν, θα προεδρεύσει έχοντας ως συνοδοιπόρους-μέλη την κινέζα ηθοποιό/ σκηνοθέτη Τζόαν Τσεν, τον γερμανό σκηνοθέτη Φίλιπ Γκρόνινγκ, την αυστριακή ομόλογό του Τζέσικα Χάουσνερ, τον ινδό πεζογράφο Τζούμπα Λαχίρι, την εγγλέζα ενδυματολόγο Σάντι Πάουελ, τον βρετανό ηθοποιό Τιμ Ροθ, τον παλαιστίνιο σκηνοθέτη Ελιά Σουλεϊμάν και τον ιταλό ηθοποιό/ σκηνοθέτη Κάρλο Βερντόνε.
Πριν περάσουμε σε μερικές επισημάνσεις για τη διοργάνωση και τις συμμετέχουσες –διαγωνιζόμενες και μη– ταινίες, ας σημειώσουμε πως φέτος η Σάλα Νταρζένα στο νησάκι Λίντο της Βενετίας θα υποδεχτεί το κοινό εντελώς ανακαινισμένη, με χωρητικότητα που ξεπερνάει πια τις 1.400 θέσεις και ολοκαίνουρια τεχνολογική υποδομή αιχμής.
• Στο τμήμα «Ορίζοντες» πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι η σκηνοθέτιδα Αν Χούι από το Χονγκ Κονγκ, ενώ μέλη θα είναι η ισραηλινή ηθοποιός Μοράν Ατίας, η σουηδέζα σκηνοθέτιδα/ ηθοποιός Περνίλα Άουγκουστ, ο αμερικανός σεναριογράφος/ σκηνοθέτης Ντέιβιντ Τσέιζ, ο σκηνοθέτης Μαχάματ-Σαλέχ Χαρούν από το Τσαντ, ο ιταλός σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μινερβίνι και η τουρκάλα  σινεκριτικός Αλίν Τασκιγιάν.
• Ο πρόεδρος της Μόστρα, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, αφού τόνισε ότι το βενετσιάνικο φεστιβάλ οφείλει να είναι εκλεκτικό –κάνοντας μια έμμεση νύξη για το χρονικά «αντίπαλο» και πιο πολυσυλλεκτικό Φεστιβάλ του Τορόντο– αποκάλυψε ότι τελικά από τις κοντά 1.500 ταινίες που τέθηκαν υπόψιν της διοργάνωσης, θα προβληθούν μόλις 55. Από αυτές, οι 20 στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ 54 συνιστούν παγκόσμιες πρεμιέρες.
• Ταινία έναρξης, η διαγωνιζόμενη μαύρη κωμωδία «Birdman or the Unexpected Virtue of Ignorance» του Μεξικανού Αλεχάντρο Ινιαρίτου, με τον (αναγεννημένο) Μάικλ Κίτον στο ρόλο ενός ξεπεσμένου κινηματογραφικού ηθοποιού που πασχίζει να ανεβάσει ένα θεατρικό στο Μπρόντγουεϊ. Στο φιλμ παίζουν ακόμη οι Ζακ Γκαλιφιανάκις, Έντουαρντ Νόρτον, Έμα Στόουν και Ναόμι Ουάτς, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναμένεται να περπατήσουν στο κόκκινο χαλί του Λίντο. 
• Ταινία λήξης, αλλά εκτός διαγωνιστικού, το «The Golden Era» της Αν Χούι, μια σινεβιογραφία που καταπιάνεται με τη ριζοσπαστική και αμφιλεγόμενη κινέζα συγγραφέα, Σιάο Χονγκ.
• Από την ανεξάρτητη αμερικανική παραγωγή και εντός διαγωνιστικού με ενδιαφέρον αναμένονται το δράμα του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν «Manglehorn», με τον Αλ Πατσίνο στο ρόλο ενός ερωτολαβωμένου κλειδαρά, το διαγωνίως αντιπολεμικό «Good Kill» του Άντριοιυ Νίκολ με πρωταγωνιστή τον Ίθαν Χοκ, και το «στεγαστικό» δράμα του Ραμίν Μπαχρανί «99 Homes» με τον εκ του Spider-Man προερχόμενο, Άντριου Γκάρφιλντ.
• Με ξεχωριστό ενδιαφέρον, για προφανείς λόγους, αναμένεται και το (διαγωνιζόμενο) «Pasolini» του Έιμπελ Φεράρα, το οποίο γυρίστηκε στη Ρώμη κι επικεντρώνεται στην τελευταία μέρα ζωής (και δολοφονίας) του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Τον οποίον, σε ένα άκρως ενδιαφέρον κάστινγκ, υποδύεται ο Ουίλεμ Νταφόε.
• Σε αντίθεση με την περσινή διοργάνωση, φέτος το γαλλικό σινεμά θα έχει ισχυρή παρουσία στο διαγωνιστικό. Ξεχωρίζουν το δράμα «Three Hearts» του Μπενουά Ζακό με πρωταγωνίστριες τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, την Κατρίν Ντενέβ και την κόρη της, Κιάρα Μαστρογιάνι, και η κωμωδία «Η εκδίκηση της δόξας» του Ξαβιέ Μποβουά, η οποία αφηγείται την αληθινή απόπειρα «απαγωγής» του φέρετρου του Τσάρλι Τσάπλιν στην Ελβετία του 1970.
• Πώς και πώς αναμένεται η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν, μια συμπαραγωγή Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Καναδά, Πολωνίας και (φυσικά) Τουρκίας, που γυρίστηκε στον Καναδά, την Κούβα, την Ιορδανία και τη Γερμανία. Ο λόγος, για το διαγωνιζόμενο «The Cut» με τον (όμορφο) Γάλλο Ταχάρ Ραχίμ στο ρόλο ενός άνδρα που χάνει τη λαλιά του.
• Ο μοναδικός πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης στο επίσημο διαγωνιστικό είναι ο Τούρκος Καάν Μουτζέτσι με το δράμα «Sivas» -όπερ έδει δείξαι…
• Ο σπουδαίος σουηδός μάστορας του παραλόγου, Ρόι Άντερσον, επιστρέφει και διαγωνίζεται με το «Ένα περιστέρι κάθισε σε ένα κλαδί στοχαζόμενο για την ύπαρξή του», μια συμπαραγωγή Σουηδίας, Γερμανίας, Νορβηγίας και Γαλλίας, η οποία κλείνει την τριλογία που άνοιξε το 2000 με το εξαιρετικό «Τραγούδια από το δεύτερο όροφο» και συνεχίστηκε το 2007 με το «You, the Living».
• Τη μέρα που θα διαγωνίζεται το προρρηθέν «Manglehorn», στο Λίντο θα προβληθεί εκτός διαγωνισμού και το «The Humbling» του Μπάρι Λέβινσον, επίσης με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο. Πρόκειται για μεταφορά του 30ού μυθιστορήματος του Φίλιπ Ροθ, «Η ταπείνωση» που πραγματεύεται τη σχέση ενός γερασμένου ηθοποιού με μια νεαρή λεσβία (την ενσαρκώνει η ανερχόμενη Γκρέτα Γκέργουικ).

Πηγή  http://tospirto.net

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top