Η πολυαναμενόμενη «Αννα Καρένινα» με την Κίρα Νάιτλι στον ομώνυμο ρόλο, σηκώνει την αυλαία του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, την ερχόμενη Τετάρτη, 14 του μηνός, στον κινηματογράφο Αστυ, στα επίσημα εγκαίνια της 25ης διοργάνωσης του θεσμού. Το επετειακό 25ο Πανόραμα, θα διεξαχθεί από τις 15 έως και τις 25 Νοεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τον κινηματογράφο Τιτάνια, με περισσότερες από 90 ταινίες.
Ταινίες σε πρώτη προβολή, ευρωπαϊκές που δεν έχουν βρει ακόμα διανομή στις ελληνικές αίθουσες και αφιερώματα στις ταινίες τρόμου, το νεοαναζισμό στον κινηματογράφο, σε γουέστερν, στο νέο τουρκικό κινηματογράφο, τον κυπριακό κινηματογράφο και στους Ελληνες σκηνοθέτες της διασποράς, χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πανοράματος.
Σε πρώτη προβολή εκτός από την «Αννα Καρένινα» του Βρετανού σκηνοθέτη
Τζο Ράιτ είναι, ανάμεσα σε άλλες και οι ελληνικές «11 Συναντήσεις με
τον Πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου, «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» του
Νίκου Αλευρά.
Ανάμεσα στις ταινίες του διαγωνιστικού και οι ελληνικές, η «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, σχετικά με τη ζωή ενός Αφγανού μετανάστη στην Ελλάδα της κρίσης και «Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος» του Ανδρέα Πάντζη, μία ταινία για τα διλήμματα του παρελθόντος και τα ερωτήματα του μέλλοντος.
Η κριτική επιτροπή του εφετεινού Πανοράματος αποτελείται από τους σκηνοθέτες Μενέλαο Καραμαγγιώλη και Νίκο Τριανταφυλλίδη, τους ηθοποιούς Τάκη Σπυριδάκη και Δήμητρα Χατούπη και τη διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη.
Το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI) θα απονείμουν τρία μέλη της: η Κάρμεν Γκρέη (κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα The Guardian και το περιοδικό Sight & Sound), η Εσιν Κιουτσιουκτεπεπινάρ (κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Sabah) και από την Ελλάδα, ο Νέστορας Πουλάκος (κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δρόμος και το κινηματογραφικό portal, sevenart.gr).
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια το Πανόραμα έχει θεσπίσει και το βραβείο κοινού που απονέμει 5μελής επιτροπή αναγνωστών του «Αθηνοράματος».
Όσον αφορά τα αφιερώματα που διοργανώνει το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αυτά είναι :
- Για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου, και με τίτλο «Fright Night: From Dusk Till Dawn», επιλέγει και προβάλει την «Audition» του Τακάσι Μιίκε, «Dawn of the Dead» του Τζώρτζ Ρομέρο και την «Η Έβδομη Πύλη της Κολάσεως», του Λούτσιο Φούλτσι.
- Τα γουέστερν του Μπάντ Μπέτικερ, έναν μοναχικό, παραγνωρισμένο στην εποχή του σκηνοθέτη, ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο γνωστός, με αποτέλεσμα το έργο του να θαυμάζουν σήμερα σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Κλιντ Ίστγουντ. Ανάμεσα στα έξι γουέστερν που γύρισε στην δκαετία του 50, και που προβάλλονται στο αφιέρωμα, είναι το «The Tall T» και «Η Συμμορία των Επτά Δολοφόνων» (Seven Men From Now), το πιο διάσημο γουέστερν του Μπαντ Μπέτικερ και κατά πολλούς, το αποκορύφωμα της τέχνης του.
- O Νεοναζισμός στο Σινεμά: Ένα επίκαιρο αφιέρωμα πάνω σε ένα κοινωνικό φαινόμενο καταγεγραμμένο στην κινηματογραφική τέχνη με -συχνά- αριστουργηματικά αποτελέσματα, και με ταινίες όπως το πασίγνωστο «Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας» (American History X) του Tony Kaye, το «Αυτή είναι η Αγγλία» (This is England) του Shane Meadows και το «Romper Stomper» του Geoffrey Wright (το οποίο και ανέδειξε τον σημερινό σταρ και βραβευμένο με Όσκαρ, Russell Crow).
- Νέο Τουρκικό Σινεμά - Από το Γιλμάζ Γκιουνέι στον Μπιλγκέ Τσειλάν: Μια από τις πιο δημιουργικές, σύγχρονες κινηματογραφίες των Βαλκανίων αποτυπώνεται στο παρόν αφιέρωμα με ταινίες όπως τα «Κλίματα Αγάπης» του Nuri Bilge Ceylan, «Έκπτωτος 'Αγγελος» του Σεμίχ Καπλάνογλου και «Τα Σύννεφα του Μάη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν .
- Έλληνες Σκηνοθέτες της Διασποράς: Η αναδρομή σε σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής που κυρίως λόγοι πολιτικοί και οικονομικοί, τους εξανάγκασαν στην μετανάστευση, παραπέμπει στη σύγχρονη πραγματικότητα, που οδηγεί τους νέους μας σκηνοθέτες στον ίδιο δρόμο. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τόσο ταινίες καταξιωμένων σκηνοθετών (Ελία Καζάν, Νίκος Παπατάκης, Τζον Κασσαβέτης, Ροβήρος Μανθούλης), όσο και εκείνες του 'Αδωνι Κύρου, γνωστού στη χώρα μας μόνο για το μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του «Ο Σουρρεαλισμός στον κινηματογράφο» και την ταινία του «Το μπλόκο».
- Κυπριακός Κινηματογράφος: Επικεντρωμένο στους δημιουργούς κυπριακής καταγωγής που, στην περίοδο του 1970-2012, έχουν δώσει ξεχωριστά δείγματα κινηματογραφικής γραφής, το αφιέρωμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ταινίες όπως το «Το Νησί που Μοιραζόμαστε» της Δανάης Στυλιανού, το «Τάμα» του Ανδρέα Πάντζη, και το «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου