Σε έρευνα που έγινε στη Βρετανία, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προέκυψε ότι το 82% των καθηγητών θεωρούν ότι οι μαθητές τους δυσκολεύονται να βρουν σημεία συνάφειας με τους κλασικούς άγγλους συγγραφείς και το έργο τους.
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη αξιοποίησε τα πορίσματα της έρευνας αυτής και δημιούργησε και διέθεσε στο διαδίκτυο υλικό για τους Βικτοριανούς και Ρομαντικούς Συγγραφείς προκειμένου να τους φέρει πιο κοντά στους νέους της εποχής μας. Το υλικό είναι προσβάσιμο σε ιστοσελίδα με τίτλο Discovering Literature όπου φιλοξενούνται κείμενα, επιστολές, ημερολόγια, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια που μπορούν να ζωντανέψουν μια εποχή και ένα πρόσωπο.
Ανάμεσα στα άλλα υπάρχει μια μπούκλα του Σέλεϊ, ένα προσχέδιο του Η σημασία του να είσαι Ειλικρινής του Οσκαρ Ουάιλντ και όλα τα ρεπορτάζ από την πολύκροτη δίκη του το 1895. Κι ακόμη, ένα λεξικό της αργκό των εγκληματιών του 1809, που περιλαμβάνει και λέξεις που υπάρχουν σε έργα του Ντίκενς, ημερολόγια από την παιδική ηλικία των αδελφών Μπροντέ, ψηφιοποιημένα σημειώματα στα οποία η οικογένεια και φίλοι της Τζέιν Όστεν εκφράζουν απόψεις για τα μυθιστορήματά της κ.ά.
Η Βιβλιοθήκη θα συνεχίζει, δήλωσε, να εμπλουτίζει το υλικό αυτό μέχρι να καλύψει το σύνολο της βρετανικής λογοτεχνίας από το ηρωικό έπος του Μπέογουλφ ως τη σύγχρονη λογοτεχνία και στόχος αυτής της «φανταστικής ψηφιακής προσφοράς» είναι «να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να φέρουν σε επαφή τους νέους με τους κλασικούς συγγραφείς της αγγλικής λογοτεχνίας».
Περιηγηθήκαμε τη σχετική ιστοσελίδα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και ζηλέψαμε τρομερά. Δεν υπάρχουν μονάχα ψηφιοποιημένα κείμενα και άλλα ντοκουμέντα αλλά και ήχος και ολιγόλεπτα βίντεο για τη ζωή στην πόλη Χάουορθ όπου έζησαν οι Μπροντέ ή για την κοινωνική κινητικότητα στις Μεγάλες προσδοκίες
Βρήκαμε επίσης σημειώσεις που βοηθούν στη μελέτη των κλασικών συγγραφέων από ειδικούς, ερεθιστικά μελετήματα για τον χορό στα μυθιστορήματα της Τζέιν Όστεν και για το έγκλημα στον Όλιβερ Τουίστ και για ποικίλες θεματικές, όπως για το γοτθικό στοιχείοκαι το τι αποκαλύπτει για τις εποχές που το καλλιέργησαν στη λογοτεχνία.
Εξαιρετική πρωτοβουλία μιας βιβλιοθήκης που σέβεται τον εαυτό της και τον ρόλο της ως εθνικής βιβλιοθήκης στη διατήρηση, στην προβολή και στην επανενεργοποίηση της μεγάλης λογοτεχνικής παράδοσής της στους κόλπους των νεαρών Βρετανών. Αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα μαθητές στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνουν τον Σολωμό και τον Κάλβο, τον Παπαδιαμάντη και τον Βιζυηνό και τον Ροΐδη και τον Θεοτόκη, η Βρετανική Βιβλιοθήκη μας δίνει πολλές ιδέες για το πώς τα δεδομένα αλλάζουν χωρίς εξαναγκασμούς, αλλά δημιουργικά, διαδραστικά, ευχάριστα θυμίζοντας ότι η καλή λογοτεχνία δεν μπορεί να σταθεί ως διδακτέα ύλη αν δεν γίνει πρωτίστως απόλαυση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου