Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Βιβλία για τις γιορτές

7:59 π.μ.

Προτάσεις του Ανταίου Χρυσοστομίδη

Νόμπελ 1955: Ιδού ένα Νόμπελ που αξίζει να ανακαλύψετε: ο Ισλανδός Χαλντόρ Λάξνες θα σας πάει πίσω, την εποχή που η λογοτεχνία έδινε μεγάλη σημασία στις ηθικές αξίες, στους δυνατούς χαρακτήρες, στα μεγάλα θέματα της ύπαρξης και της κοινωνίας. Το μυθιστόρημα «Και τα ψάρια τραγουδούν» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Καστανιώτη) διαδραματίζεται στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν μια νέα τάξη πραγμάτων (πολιτικοί, ανερχόμενοι επιχειρηματίες, αριβίστες κάθε είδους) εκτοπίζει αργά αλλά βίαια τις πατροπαράδοτες αξίες επιβάλλοντας μια νέα ηθική.


Νόμπελ 1998. Ο «Φωταγωγός» (μτφρ. Αθηνά Ψυλλιά, εκδ. Καστανιώτη) ανήκει στα νεανικά έργα του Ζοζέ Σαραμάγκου, και ο ίδιος είχε επιλέξει να δημοσιευτεί μετά τον θάνατό του. Με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία και με κάποιες ψυχαναλυτικές νύξεις που δεν υπάρχουν στο μετέπειτα έργο του, το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στους ορόφους μιας λαϊκής πολυκατοικίας της Λισσαβώνας της δεκαετίας του '50. Δυνατοί χαρακτήρες και, όπως πάντα, μια γραφή που καθηλώνει.
Αμερικανικό μυθιστόρημα. Ένας παλιότερος Φίλιπ Ροθ -του 1995, μια περίοδο που πολλοί θεωρούν την καλύτερή του- ο οποίος μόλις τώρα κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Το «Θέατρο του Σάμπαθ» (μτφρ. Ανδρέας Βαχλιώτης, εκδ. Πόλις) διαπραγματεύεται όλα τα θέματα που προτιμούσε ο Ροθ της μεσαίας περιόδου - με προεξάρχον το σεξουαλικό, και τις ενοχές που το θέμα αυτό προκαλεί σε ενοχικές κουλτούρες. Έργο με έντονο το ειρωνικό στοιχείο.
Γερμανικό μυθιστόρημα. Ο Ντάνιελ Κέλμαν, το σημαντικότερο ίσως ευρωπαϊκό ταλέντο της νεότερης γενιάς (γεννήθηκε το 1975) επανέρχεται με ένα νέο μυθιστόρημα, επικεντρωμένο γύρω από το γράμμα «F» που είναι και ο τίτλος του βιβλίου (μτφρ. Κώστας Κοσμάς, εκδ. Καστανιώτη). Το «F» αφηγείται την ιστορία τριών απατεώνων αδελφών και του πατέρα τους, και περιστρέφεται γύρω από τα θέματα της αλήθειας και της ψευδαίσθησης, του θεσμού της οικογένειας αλλά και της απάτης της ίδιας της λογοτεχνίας. Σύγχρονο, πρωτότυπο, διαβαστερό.
Αμερικανικό μυθιστόρημα. Ο Πωλ Όστερ δεν βρήκε ποτέ στη χώρα μας την αποδοχή που γνωρίζει σε όλο τον κόσμο, κι είναι κρίμα. Τώρα που αλλάζει Έλληνα εκδότη, ίσως τα πράγματα να αλλάξουν. Το νέο του μυθιστόρημα «Αόρατος» (μτφρ. Σπύρος Γιανναράς, εκδ. Μεταίχμιο) αναφέρεται σε ένα ερωτικό τρίγωνο που θα έχει δραματική κατάληξη. Στις ΗΠΑ, το 2009, όταν πρωτοκυκλοφόρησε, είχε εξαιρετικές κριτικές.
Αγγλικό μυθιστόρημα. Μια ερωτική ιστορία αλλά και ένα ταξίδι αυτογνωσίας βρίσκονται στο κέντρο και του μυθιστορήματος «Ο φάρος» (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Ίκαρος), πρώτου μυθιστορήματος μιας νέας συγγραφέως, της Άλισον Μουρ, που έφτασε ως τη βραχεία λίστα των Βραβείων Μπούκερ. Η Μουρ θεωρείται από τις ενδιαφέρουσες νέες φωνές της βρετανικής λογοτεχνίας.
Αμερικάνικο μυθιστόρημα. Άλλη μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας. Ο ορφανός δωδεκάχρονος πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος αναζητεί μια οικογένεια. Στην αναζήτησή του αυτή θα γνωρίσει το έγκλημα και τη βαρβαρότητα, αλλά και τη φιλία και την αλληλεγγύη. Αν η υπόθεση σας θυμίζει Ντίκενς, δεν είναι τυχαίο, αυτός ο «Καλός κλέφτης» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Πόλις) της Χάνα Τίντι που διαδραματίζεται στη Νέα Αγγλία του 19ου αιώνα, έχει σαφείς επιρροές από τα παλιά καλά μυθιστορήματα της εποχής.
Αργεντινό μυθιστόρημα. Το «Νυχτερινός στόχος» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη) ξεκινάει με έναν φόνο και στη συνέχεια τηρεί όλους τους κανόνες ενός καλού αστυνομικού μυθιστορήματος. Όμως το μυθιστόρημα του Ρικάρντο Πίλια είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα καλό βιβλίο αγωνίας - είναι υψηλή λογοτεχνία, που συχνά θυμίζει τη γραφή του Μάρκες, χωρίς τον μαγικό ρεαλισμό αυτού του τελευταίου. Εξαιρετική γραφή, αξέχαστοι χαρακτήρες. Βραβεύτηκε με το Ρόμουλο Γαλιέγος, το σπουδαιότερο λογοτεχνικό βραβείο του λατινοαμερικάνικου κόσμου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία παντού όπου μεταφράστηκε.
Αστυνομικό μυθιστόρημα. Άλλος ένας Ζωρζ Σιμενόν - αυτή τη φορά χωρίς τον Μαιγκρέ. Τόπος δράσης η Αφρική. Βασικό συστατικό ο φόνος ενός μαύρου υπηρέτη. Βασικός κορμός μια έντονη σεξουαλική σχέση κάτω από το τούλι μιας κουνουπιέρας. Και στο φόντο -τι άλλο;- οι φυλετικές διαφορές. Το δέκατο ένατο αυτό βιβλίο του Σιμενόν που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τίτλο «Σεληνιασμός» (μτφρ. Αργυρώ Μακάρωφ, εκδ. Άγρα) θεωρείται από τα καλύτερά του.
Αστυνομικό μυθιστόρημα. Η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Η Σουηδέζα Λίζα Μάρκλουντ είναι το γυναικείο αντίστοιχο του συμπατριώτη της Χένινγκ Μάνκελ, που πάει να πει αστυνομική πλοκή συν κάποιες ενδιαφέρουσες κοινωνικές παρατηρήσεις. Επιπλέον, επειδή η βασική ηρωίδα της Μάρκλουντ είναι δημοσιογράφος (όπως υπήρξε και η συγγραφέας) τα βιβλία της αποδίδουν πολύ καλά την ατμόσφαιρα των εφημερίδων. Πρόσφατα μεταφρασμένο μυθιστόρημά της ο «Παράδεισος» (μτφρ. Νίκη Προδρομίδου, εκδ. Μεταίχμιο).
Ελληνική μελέτη. Ο Δημήτρης Ψαρράς συνεχίζει την κατάδυσή του στη μαύρη θάλασσα του ελληνικού νεοφασισμού. Το νέο του βιβλίο «Τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών στην Ελλάδα, 1920-2013» (εκδ. Πόλις) αναφέρεται στα «μπεστ σέλερ του μίσους», την ιδεολογική βάση του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο, που τόσο λάτρευε ο Χίτλερ, καθώς και στη θεωρία περί «παγκόσμιας διακυβέρνησης» η οποία εμφανίστηκε ακόμα και σε πανό του περίεργου εκείνου φαινομένου των «αγανακτισμένων», αποδεικνύοντας τη γενικότερη ιδεολογική σύγχυση που έχουμε στην Ελλάδα.
Ελληνική μελέτη. Υπάρχουν πολλές Ιστορίες τέχνης, ελάχιστα όμως βιβλία που να ασχολούνται με την επιστήμη της Ιστορίας της τέχνης, δηλαδή με τον τρόπο που αυτή αξιολογεί και αναπτύσσει τον δικό της θεωρητικό λόγο. Ο καθηγητής Νίκος Δασκαλοθανάσης στο βιβλίο του «Ιστορία της τέχνης. Η γέννηση μιας νέας επιστήμης από τον 19ο στον 20ό αιώνα» (εκδ. Άγρα) ταξιδεύει στις θάλασσες των διαφόρων θεωριών περί τέχνης, θεωριών που βεβαίως είχαν πάντα σχέση με τα κυρίαρχα ιδεολογικά ρεύματα της κάθε εποχής.
Αγγλική μελέτη. Μπορεί ένα βιβλίο για τη «Χρωμοφοβία» (μτφρ. Νατάσα Χασιώτη, εκδ. Άγρα) να είναι τόσο σαγηνευτικό που να μην θέλεις να το αφήσεις από το χέρι σου; Μπορεί. Το βιβλίο του (καλλιτέχνη και καθηγητή τέχνης) Ντέιβιντ Μπάτσελορ ασχολείται με τη σημασία του χρώματος στη ζωή μας κι είναι γεμάτο λογοτεχνικές, κινηματογραφικές και άλλες αναφορές, αναφορές που το κάνουν ευχάριστο, κατατοπιστικό και εξαιρετικά διαβαστερό.
Αυτοβιογραφικά κείμενα. Ο επίσης καθηγητής Γιώργος Δερτιλής, μετά από αρκετά βιβλία ιστορικού κυρίως περιεχομένου, επιχειρεί μια -όπως τη λέει ο ίδιος- «ελλιπή αυτοβιογραφία». Και αυτό το «Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες» (εκδ. Πόλις), με τα σύντομα κείμενά του, που αφορούν τον ίδιο αλλά και τον οικογενειακό του κυρίως περίγυρο, κατορθώνει να ανασυστήσει διάφορες στιγμές της ελληνικής ιστορίας που πάνε από το 1944 ως την άνοιξη του 2013. Καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο.
Έξι διαλέξεις. Και για φινάλε ένα βιβλίο που η στήλη αγαπά ιδιαίτερα, και που μετά από χρόνια απουσίας από την ελληνική βιβλιαγορά ανατυπώθηκε με αναθεωρημένη μετάφραση. Τα «Αμερικανικά μαθήματα» (μτφρ. Μαρία Σπυριδοπούλου, εκδ. Καστανιώτη) είναι τα τελευταία κείμενα που ολοκλήρωσε ο Ίταλο Καλβίνο πριν τον πρόωρο θάνατό του. Γραμμένες για να ακουστούν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι διαλέξεις αυτές συμπυκνώνουν τις απόψεις του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα για τις λογοτεχνικές αξίες που δεν πρέπει να χαθούν. Εξαιρετικό.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top