Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ο «άγνωστος» Τσίλερ

8:16 π.μ.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Ο αρχιτέκτονας που πληµµύρισε την Αθήνα µε έργα του και της έδωσε ευρωπαϊκό αέρα, ο «ποιητής του νεοκλασικισµού» που άφησε το στίγµα του σε όλη την Ελλάδα µε 500 κτίρια, ο πρώτος που ανέσκαψε την Τροία και το Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Σάξονας (και όχι Βαυαρός) Ερνέστος Τσίλερ, ο γνωστός µας «άγνωστος», µας συστήνεται µέσα από τα σχέδιά του υλοποιηµένα και µη σε µεγάλη έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη.

Μια επιστολή του δασκάλου του Θεόφιλου Χάνσεν, το 1861, µε την οποία τον καλούσε να επιβλέψει την ανέγερση της Ακαδηµίας, τον έφερε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Και έφτασε να γίνει ο «πολυπράγµων οικουµενικός καλλιτέχνης», που έχει υπογράψει το Προεδρικό Μέγαρο, το Εθνικό Θέατρο, τα σχέδια της Σχολής Ευελπίδων, του Μεγάρου Μελά, του Ιλίου Μελάθρου, του Δηµαρχείου Ερµούπολης, του Θεάτρου Απόλλων στην Πάτρα, του Προξενείου της Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση ο επισκέπτης µπαίνει στα κτίριά του, που «µεταφέρθηκαν» µέσα από µεγεθυσµένα σχέδια στις αίθουσες της Πινακοθήκης. Πίσω από τις µακέτες-προσόψεις κρύβονται επιστολές και έγγραφα του Τσίλερ και σχέδια για την εσωτερική διακόσµηση. Αλλά και αρχιτεκτονικές προτάσεις του που δεν υλοποιήθηκαν. Την επιµέλεια έχει η ιστορικός τέχνης δρ Μαριλένα Κασιµάτη, τον σχεδιασµό ο αρχιτέκτονας Βασίλης Κολώνας.

Η έκθεση συνδέει την «Ελλάδα µε τη Γερµανία, χώρα καταγωγής του Τσίλερ, τη Δανία, πατρίδα του δασκάλου του Θεόφιλου Χάνσεν, και την Αυστρία, τόπο δράσης του Χάνσεν», σύµφωνα µε τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαµπράκη-Πλάκα.

Έκθεση «Ερνέστος Τσίλερ, αρχιτέκτων, 1837-1923» στην Εθνική Πινακοθήκη (Βασ. Κωνσταντίνου 50). Έως 29 Αυγούστου.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4567808&ct=4

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top