Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Συζητώντας για το "2666"

2:52 π.μ.


Στο περίφημο μυθιστόρημα "2666", το κύκνειο άσμα του Χιλιανού Ρομπέρτο Μπολάνιο, που χαρακτηρίστηκε ως ο Μπόρχες του 21ου αιώνα, αλλά πέθανε πρόωρα το 2003 σε ηλικία μόλις 50 χρονών, θα επικεντρωθεί η συζήτηση απόψε στις 8μ.μ. στο Concept Βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone-Οίκος Ανοχής Σκέψης (Σκουφά 64 και Γριβαίων). Για το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, θα μιλήσουν ο μεταφραστής του Κρίτων Ηλιόπουλος και ο συγγραφέας Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης.
Ο συγγραφέας, όσο ήταν ακόμα στη ζωή, αλλά γνωρίζοντας ότι ο θάνατος πλησιάζει, σχεδίαζε να εκδώσει σε πέντε ξεχωριστά βιβλία αυτά που κατέληξαν να είναι τα πέντε κεφάλαια του «2666». Τελικά, και έπειτα από ανάγνωση και μελέτη του έργου του, καθώς και των σχετικών υλικών που είχε αφήσει ο συγγραφέας στον φίλο του Ιγνάσιο Ετσεβαρία, τον οποίο ο ίδιος υπέδειξε ως διαχειριστή και σύμβουλο επί λογοτεχνικών ζητημάτων, οι κληρονόμοι μαζί με τον εκδότη του Χόρχε Εράλδε αποφάσισαν να κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα στην ενιαία του μορφή.


Οι ιστορίες που αφηγείται ο Ρομπέρτο Μπολάνιο οργανώνονται γύρω απ' την φανταστική πόλη Σάντα Τερέζα, στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, όπου καθημερινά δολοφονούνται με μυστηριώδη τρόπο νεαρές κοπέλες. Εκεί, τέσσερις παθιασμένοι καθηγητές της γερμανικής φιλολογίας αναζητούν τα ίχνη του Πρώσου συγγραφέα Μπένο Φον Αρτσιμπόλντι. Από την κατεστραμμένη Ευρώπη μέχρι την έρημο της Σονόρα στα σύνορα Μεξικού-Τέξας, που τη στοιχειώνουν οι άλυτοι φόνοι γυναικών, ο Μπολάνιο αφηγείται την ιστορία της ζωής του Χανς Ράιτερ, γεννημένου το 1920, που εξελίσσεται σε μεγάλο Γερμανό συγγραφέα με το ψευδώνυμο Αρτσιμπόλντι, και ταυτόχρονα καταγράφει με την ανατριχιαστική νηφαλιότητα αστυνομικής αναφοράς την αλυσίδα των φόνων (απομίμηση των δολοφονιών πού στοιχειώνουν την πραγματική Σιουδάδ Χουάρες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού). Μέσα από πολυάριθμα γκροτέσκα πορτρέτα και φλερτάροντας με όλα τα λογοτεχνικά είδη, δημιουργείται μια εικόνα του εικοστού αιώνα με πινελιές από την Αποκάλυψη.
Το λογοτεχνικό κληροδότημα του πρόωρα χαμένου Χιλιανού συγγραφέα είναι φιλόδοξο. Συνδέει το γκανγκστερικό μυθιστόρημα με το Bildungsroman, το βωντβίλ με την πολεμική μαρτυρία, την επιστημονική φαντασία με το ρεπορτάζ και ενσαρκώνει ό,τι πιο ουσιαστικό έχει η λογοτεχνία: την τόλμη να μιλά για τη φρίκη, τον θάνατο, την απουσία νοήματος, μα και τον έρωτα. Χαιρετίστηκε από τους κριτικούς διεθνώς ως έργο του αιώνα.
Με εκπληκτική επίδειξη τόλμης και αφηγηματικής δύναμης, το "2666" υποδεικνύει έναν νέο και ριζοσπαστικό τρόπο για το ολοκληρωτικό μυθιστόρημα. Και επιβεβαιώνει κατηγορηματικά την ετυμηγορία της Σούζαν Σόνταγκ: «Ό ισπανόφωνος συγγραφέας που άσκησε μεγάλη επιρροή και θαυμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλον στη γενιά του. Ο θάνατός του, στην ηλικία των πενήντα ετών, είναι μεγάλη απώλεια για τη λογοτεχνία».

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top