Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Εικαστικές εμπνεύσεις από ένα Αρχείο

9:04 π.μ.

Ζούμε σε κόσμο σφοδρών και ταχύτατων αλλαγών. Μολονότι κοινότοπη, η διαπίστωση δεν είναι γι' αυτό λιγότερο αληθινή... Ένας κόσμος όπου όλα αλλάζουν, ακόμα και το ίδιο το παρελθόν. Ή, τουλάχιστον, ο τρόπος που το αντιλαμβανόμαστε και το ερμηνεύουμε. Το ίδιο αλλάζουν και τα εργαλεία ανάγνωσης του παρελθόντος, που δεν είναι παρά οι κάθε φορά κατασκευές του παρόντος. Προκειμένου να βοηθήσει τα μουσεία, αυτές τις κιβωτούς του παρελθόντος και ταυτόχρονα θεματοφύλακες της μνήμης του, να ανταποκριθούν σε αυτό το συχνά ρευστό και κάποτε δυσερμήνευτο περιβάλλον, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επέλεξε ως θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012, που εορτάζεται την 18η Μαΐου, «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις». Τα περισσότερα ελληνικά μουσεία θα συμμετάσχουν στον εορτασμό είτε παρατείνοντας το ωράριό τους προκειμένου να διευκολύνουν το κοινό να επισκεφθεί τα εκθέματά τους είτε διοργανώνοντας ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.


Όμως την Ημέρα ακολουθεί η Νύχτα: η πανευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων. Αυτήν επέλεξε να τιμήσει με τον δικό του τρόπο ένα ιδιαίτερο μουσείο, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. Διαθέτοντας αρχειακό υλικό τα χρονικά όρια του οποίου σχεδόν ταυτίζονται με την ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους, στο οποίο αποτυπώνεται όχι μόνο η οικονομική αλλά και πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής μας ιστορίας, το ΙΑ/ΕΤΕ αποκτά σε αυτήν την περίοδο κρίσης, που πάρα πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο απώτερο χθες προκειμένου να ερμηνεύσουν το δυσοίωνο σήμερα, μια ιδιαίτερη σημασία.
Όμως η ταυτόχρονη λειτουργία του ως οιονεί μουσείου οικονομικής ιστορίας έχει ως αποτέλεσμα οι δραστηριότητές του να μην περιστρέφονται αποκλειστικά γύρω από τις αρχειοθήκες του Μεγάρου Διομήδη, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 146, όπου στεγάζεται. Αντιθέτως αποτελεί μια αρχειακή και μουσειακή μονάδα που επιδιώκει να λειτουργεί ως πολιτιστικός και εκπαιδευτικός οργανισμός, ως δημόσιος κοινωνικός χώρος σε διάλογο με την κοινωνία.
Με αυτό το σκεπτικό, το ΙΑ/ΕΤΕ διοργανώνει για όγδοη συνεχή χρονιά τη δική του Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 19 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες θέλουν να βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με τον άμεσο περίγυρό του, τους κατοίκους της γειτονιάς και τα προβλήματά τους.
"Το σύγχρονο μουσείο, πέρα από δημόσιος χώρος ιστορίας, λειτουργεί και ως τόπος συνάντησης διαφορετικών κοινωνικών και πολιτιστικών ομάδων", λέει η ιστορικός Μαρία Λεμπέση, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων του Αρχείου. "Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, μέσα σε έναν καταιγισμό πληροφοριών, το μουσείο καλείται να διαχειριστεί τη μνήμη και την πληροφορία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κατανόηση των σύγχρονων κοινωνιών που βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη". Πώς όμως αυτός ο στόχος μπορεί να αλληλεπιδράσει με το ευρύτερο κοινό; "Αναζητώντας τρόπους εμπλουτισμού της πρόσληψης των τεκμηρίων, αλλά και επιδιώκοντας την ενεργό συμμετοχή στον χώρο των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων", τονίζει η Μ. Λεμπέση, "θέλουμε το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας να αποτελέσει χώρο συνάντηση με τον κόσμο της γειτονιάς, τα μέλη των κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ, αλλά και το κοινό της Αθήνας ευρύτερα". Σε αυτό τον στόχο, όπως μας λέει η ιστορικός, συμβάλλουν οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τη Νύχτα Μουσείων, οι οποίες περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Αρχείου, προβολές βίντεο, εκθέσεις, μουσική και χορό, καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και την πρόσκληση που απευθύνθηκε σε οκτώ εικαστικούς να επισκεφθούν το χώρο, να εμπνευστούν από το αρχείο και τα εκθέματά του και να δημιουργήσουν έργα (φωτογραφίας, ζωγραφικής, εικαστικές εγκαταστάσεις) που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
Συγκεκριμένα, έργα τους θα παρουσιάσουν οι Κορίννα Τριανταφυλλίδη (Χειρόγραφο), Τζένη Αργυρίου (Memorandum), Αναστασία Μελέκου (Μία και τέσσερις καρέκλες), Ειρήνη Γκόνου (Memoria imaginis ή ο Οίκος των αριθμών), Πάκυ Βλασσοπούλου (Ο σκληρός δίσκος είναι γεμάτος), Αλεξία Καραβέλα (Εικόνες από την επίσημη τελετή εισαγωγής της μετοχής της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης), Μαρίνα Σιούτη (Ελληνικό φολκλόρ / αστυνομικές ενδυμασίες) και Πηνελόπη Θωμαΐδη (Ανοιχτά).

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top