Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η παρουσία του ζεϊμπέκικου από την αρχαιότητα ως σήμερα

7:00 π.μ.

Γιώργου Μανιάτη (Η αρχαιολογία της ακοής)
Σε ένα  δύσκολο,  ομολογουμένως,  σύγγραμμα του ο Γιώργος Μανιάτης αναζητά τις ρίζες του ζεϊμπέκικου ρυθμού, και χορού, από την αρχαία Ελλάδα ως τις ημέρες μας. Ξεκινώντας από το β’ στίχο της Ιλιάδας: ουλομένην· η μυρι’ Αχαιοις άλγε’ έθηκεν, για τον οποίο θεωρεί ότι είναι “ο πρώτος εκτενής, ο καθαυτό κλασικός ζεϊμπέκικος, αρτιμελής, όσο και κανονικά τονισμένος, με τις δύο συνεχόμενες μακρές άρσεις…”  συνεχίζει με το ζεϊμπέκικο ρυθμό του Ηράκλειτου: Αρμονίη αφανής φνερής κρείττων (η κρυμμένη αρμονία, είναι καλύτερη από τη φανερή) και φτάνει ως τις μέρες. όλα αυτά ισχύουν, αρκεί να μην ξεχνάτε ότι “Τα γραπτά ελληνικά είναι ανορθόγραφα ως προς την ομιλούμενη γλώσσα και τα ομιλούμενα είναι ανορθόφωνα ως προς την γραπτή”
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Νίκο Βαλκάνο για τον εντοπισμό και την παράδοση αυτής της αξιόλογης μελέτης (Γιώργος Δαμιανός)
24grammata.com/free ebook
[download]

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top