Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Αρκτική: Μπουκάλι 54 ετών έκρυβε προειδοποίηση για το λιώσιμο των πάγων

5:01 π.μ.

«Προς κάθε ενδιαφερόμενο: αυτός και ένας παρόμοιος σωρός από βράχους σε απόσταση 6,5 μέτρων προς τα δυτικά δημιουργήθηκαν στις 10 Ιουλίου του 1959. Η απόσταση από αυτό το σωρό μέχρι την άκρη του παγετώνα είναι 1,2 μέτρα, ενώ από το βράχο είναι 51 μέτρα. Όποιος βρεθεί εδώ καλείται να ξαναμετρήσει την απόσταση και να μας στείλει τις πληροφορίες. Ευχαριστούμε πάρα πολύ». Αυτό το μήνυμα ήταν γραμμένο σε ένα χαρτί που είχε τοποθετηθεί το 1959 σε ένα μπουκάλι στην Αρκτική. Σύμφωνα με τους ερευνητές που βρήκαν το μπουκάλι 50 και πλέον χρόνια μετά, το σημείωμα ενισχύει τις ενδείξεις για σημαντική υποχώρηση των παγετώνων με την άνοδο των θερμοκρασιών.


Τον Ιούλιο του 1959, ο 25χρονος Αμερικανός παγετωνολόγος, Πολ Γουόκερ, πραγματοποιούσε ερευνητική αποστολή στην Αρκτική. Κατόπιν της παρατήρησής του, άφησε αυτό το σημείωμα και την διεύθυνσή του. Όμως λίγο αργότερα κατά την διάρκεια της ίδιας αποστολής έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο, παρέλυσε και πέθανε.
Το μπουκάλι βρέθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Λαβάλ, οι οποίοι πραγματοποιούσαν έρευνες στις παρυφές παγετώνα, στο Γουορντ Χαντ Άιλαντ, εκεί όπου ο Καναδάς έχει τη μικρότερη απόσταση από το Βόρειο Πόλο.
«Αναγνώρισα αμέσως τα δύο ονόματα», δηλώνει στους Los Angeles Times ο καθηγητής βιολογίας Γουόργουικ Βίνσεντ από το Λαβάλ. «Το όνομα του Γουόκερ είναι διάσημο στα μέρη μας και μάλιστα το ψηλότερο σημείο του Γουορντ Χαντ Άιλαντ ονομάζεται λόφος Γουόκερ. Κατασκηνώνουμε δίπλα στο συγκεκριμένο λόφο εδώ και πάνω από 10 χρόνια».

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top