Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Εκδίδονται τα γράμματα του Νίκου Καζαντζάκη

5:56 π.μ.

της Μάνια Ζούση

Στην έκδοση της επιστολογραφίας του Νίκου Καζαντζάκη, που καλύπτει ιστορία άνω των 70 ετών και αριθμεί περισσότερες από χίλιες επιστολές, θα προχωρήσουν οι ομώνυμες εκδόσεις, το Μουσείο και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, όπως ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
"Κάθε γράμμα του Καζαντζάκη είναι αυτοβιογραφικό και αποτελεί ιστορική αναφορά της ημέρας και της εποχής που ζούσε" υποστήριξε η κ. Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη και υπεύθυνη των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα που έχει μεταφραστεί σε 52 γλώσσες.
Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης το 1988, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων, ακολούθησε την ίδρυση του Μουσείου το 1983 με πρωτοβουλία του Γιώργου Ανεμογιάννη και του Γιώργου Στασινάκη που παραμένει ως πρόεδρος της Εταιρείας, ένθερμος και υπερδραστήριος πρεσβευτής του έργου του συγγραφέα στον κόσμο.

Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Για χρονιά Καζαντζάκη στη Λατινική Αμερική έκανε λόγο ο κ. Στασινάκης, με εκδηλώσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο σε Μεξικό, Κόστα Ρίκα και Αργεντινή, όπου θα γίνει συνέδριο με θέμα "Πώς οι Λατινοαμερικάνοι δέχονται το έργο του Καζαντζάκη" και εκδήλωση - διάλεξη με θέμα "Γκεβάρα - Καζαντζάκης, η ουτοπία ως πραγματικότητα".
Το 2016 θα είναι έτος Καζαντζάκη σε Κίνα, Ν. Κορέα και Ιαπωνία.
Το 2017, 70 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα ετοιμάζονται δύο συνέδρια, "Ο Καζαντζάκης και η πολιτική" και "Ο Καζαντζάκης και η τέχνη".
Ο κ. Στασινάκης παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα ανά τον κόσμο που περιλαμβάνει συνέδρια, εκδηλώσεις, αναγνώσεις, διαγωνισμούς και βραβεία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Κύπρο, έως Αυστραλία και Τουρκμενιστάν.
Ειδική αναφορά έκανε σε δράσεις που αφορούν τους νέους, σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ ανακοίνωσε μελλοντική έκθεση για τον Καζαντζάκη στον Λίβανο.
Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων έχει θεσπίσει βραβείο για την επιβράβευση ατόμου ή ομάδας για τη σύνταξη πρωτότυπου γραπτού έργου ή καλλιτεχνικής δημιουργίας εμπνευσμένου από το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.
Το έργο που επιμελούνται παρουσίασαν επίσης η μελετήτρια και ερευνήτρια του Ν. Καζαντζάκη Αθηνά Βουγιούκα με το περιοδικό "Η κρητική ματιά", που εκδίδεται σε τέσσερις γλώσσες και κυκλοφορεί εδώ και 24 χρόνια, και ο κ. Νίκος Μαθιουδάκης, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top