Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ο Κάρολος πίσω από τον Μαρξ

10:26 π.μ.


Η αµερικανίδα δηµοσιογράφος Μαίρη Γκάµπριελ ρίχνει φως στην ανθρώπινη υπόσταση του γερµανού στοχαστή

«∆εν µπορείτε να φέρετε πίσω τον γιο µου!» φωνάζει ο Καρλ Μαρξ σε όσους προσπαθούν να τον παρηγορήσουν στην κηδεία του οκτάχρονου γιου του Eντγκαρ. Η αντίδραση είναι εντελώς ανθρώπινη, αλλά πόσοι µπορούµε να φανταστούµε τον θεµελιωτή του σοσιαλισµού ως συντετριµµένο πατέρα σε τέτοια σκηνή; Την ανθρώπινη πλευρά του Καρλ Μαρξ παρουσιάζει η νέα βιογραφία της δηµοσιογράφου του Reuters Μαίρη Γκάµπριελ η οποία µόλις κυκλοφόρησε στην Αµερική και δίνει έµφαση στην οικογενειακή ζωή του Μαρξ.

∆εν µπορεί κάποιος να κατανοήσει πλήρως τα ριζοσπαστικά στοιχεία της σκέψης του Μαρξ αν δεν γνωρίζει λεπτοµέρειες της ζωής του, υποστηρίζει η συγγραφέας. Το ότι, για παράδειγµα, µικρός είδε µέλη της οικογένειάς του να διώκονται για πολιτικούς λόγους συνετέλεσε στην αντίστασή του στην εξουσία του κράτους και στην επίγνωση των ποικίλων τρόπων µε τους οποίους αυτή η εξουσία µπορεί να χρησιµοποιηθεί για να περιορίσει την ανθρώπινη ελευθερία και να διατηρήσει το ισχύον καθεστώς.

∆εν µπορεί κάποιος να συλλάβει, επίσης, το βάθος της οικονοµικής σκέψης του Μαρξ αν δεν γνωρίζει τις οικονοµικές δυσκολίες – στα όρια της απόλυτης ένδειας – που αντιµετώπιζεσε όλη του τη ζωή.

«Ο άνθρωπος που έγραψε το Κεφάλαιο», γράφει η Γκάµπριελ, «ήταν ένας εξαιρετικός φιλόσοφος, οικονοµολόγος, κλασικός φιλόλογος, κοινωνικός επιστήµονας και συγγραφέας, ήταν όµως επίσης κάποιος που είχε γνωρίσει από πρώτο χέρι τον αργό θάνατο του πνεύµατος που υποφέρουν όσοι είναι καταδικασµένοι στη φτώχεια µέσα σε έναν κόσµο πλούτου».

Διαβάστε περισσότερα http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=422864

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top