Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Γλέντι στον καιρό της πανούκλας

9:23 π.μ.

Η νεοσύστατη ομάδα ΠΥΡ παρουσιάζει το έργο του Αλεξάντρ Πούσκιν «Γλέντι στον Καιρό της Πανούκλας», όπου τέσσερις ανθρωποι στήνουν ένα υπαίθριο γλέντι, πίνουν, χορεύουν και τραγουδάνε, σε μια πόλη που την αφανίζει η πανούκλα.

Το Γλέντι στον καιρό της πανούκλας είναι η μεταγραφή από τον Πούσκιν στη δική του ρώσικη, ποιητική γλώσσα ενός μόνο επεισοδίου από το τρίπρακτο έργο City of the Plague του άγγλου συγγραφέα John Wilson. Το έργο δεν είναι λοιπόν σε έκταση παρά μια μεγάλη δραματική σκηνή. Σ’ αυτήν βλέπουμε το υπαίθριο γλέντι που στήνει μια παρέα ανθρώπων σε μια πόλη που την αφανίζει η πανούκλα. Μεταξύ πτωμάτων και ερειπίων, λίγο πριν το τέλος των πάντων, τέσσερις άνθρωποι πίνουν, χορεύουνε και τραγουδάνε. Ο ιερέας της πόλης επιχειρεί να διαλύσει αυτή την ανίερη γιορτή και τότε δύο κόσμοι, που είναι κι οι δύο καταδικασμένοι να χαθούν, συγκρούονται με ανυπολόγιστη ορμή.Το φθινόπωρο του 1830 ο ποιητής Πούσκιν βρίσκεται απομονωμένος για τρεις περίπου μήνες σ’ ένα ρώσικο χωριό, όταν ξεσπάει μια τρομερή επιδημία χολέρας. Οι δρόμοι κλείνουν, οι πόλεις μπαίνουν σε καραντίνα, η αρρώστια θερίζει τον πληθυσμό της Μόσχας και της επαρχίας. Ο Πούσκιν χάνει την επαφή με τον έξω κόσμο. Δεν έχει τρόπο διαφυγής. Και σε αυτές τις συνθήκες, ελεύθερος όσο ποτέ μέσα στην απομόνωση που του προσφέρει η καραντίνα, γράφει πυρετωδώς. Το αίσθημα κινδύνου ξυπνά τη δημιουργική του δύναμη και γράφει μερικά από τα καλύτερα ποιήματά του, πολλά διηγήματα αλλά και θεατρικά. Εδώ λοιπόν γράφονται ο «Φιλάργυρος Ιππότης», ο «Μότσαρτ και Σαλιέρι», ο «Πέτρινος Καλεσμένος»
και το «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας», γνωστά όλα μαζί ως «Μικρές Τραγωδίες».


Γιατί Πούσκιν και γιατί το «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας» σήμερα;

Για τον Πούσκιν έχουν γραφτεί και ειπωθεί χιλιάδες πράγματα, είναι άλλωστε για τη ρώσικη λογοτεχνία και τον ρώσικο λαό «η αρχή κάθε αρχής», όπως είπε κάποτε ο Μαξίμ Γκόρκι. Είναι όμως κι ένας ποιητής που, στην προκειμένη περίπτωση, μας διηγείται μια ιστορία τόσο συγκλονιστικά επίκαιρη, ώστε μας αφήνει με την αίσθηση ότι γράφτηκε όχι «χθες», αλλά «σήμερα».
---------------------------

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αργύρης Ξάφης, Δέσποινα Κούρτη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Αμαλία Καβάλη, σκηνοθεσία Ιώ Βουλγαράκη.

Στο Βυρσοδεψείο (Ορφέως 174, 2103453203), από 25/01, Τετάρτη έως Σάββατο 9.00 μμ, Κυριακή 7.15 μμ, εισιτήριο: κανονικό 12€, φοιτητικό, άνω των 65 και άνεργοι 10 €. Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), τηλεφωνική αγορά: 210 7234567, οnline: www.ticketservices.gr. Και στο Groopio, όπου ο καθένας μπορεί έως τις 25/1/2013 να συνεισφέρει στην παραγωγή της παράστασης, ως crowdfunding, με διάφορα οφέλη.
 

http://www.thepressproject.gr

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top