Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Κύκλος Ομιλιών στο ΕΤΕ: Φτώχεια και πλούτος στην Ιστορία

9:30 π.μ.

Ένα θέμα, δυστυχώς, άκρως επίκαιρο, που αφελώς θέλαμε να πιστεύουμε ότι ανήκει πλέον στην Ιστορία (στις αναπτυγμένες χώρες τουλάχιστον), τη φτώχεια και τον μόνιμο συνοδό της, τον πλούτο, έχει ως επίκεντρο ο νέος κύκλος ομιλιών που διοργανώνεται, από 15/1 έως 26/2, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία», από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΚΒΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.


Ο κύκλος με θέμα «Παλιά και νέα φτώχεια και η εξουσία του χρήματος» έχει ως στόχο του την ιστορικοποίηση ενός φαινομένου, τα μεγέθη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οποίου δεν υπήρξαν πάντα συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, κατά την αρχαιότητα η αδιαφορία ή η φιλανθρωπία των πλουσίων συσκότιζε την κρυμμένη ή χωρίς κυρίαρχο λόγο, αλλά πάντα απειλητική πενία. Στη συνέχεια, στους χριστιανικούς χρόνους, τα κηρύγματα για την παρηγορητική πτωχεία και την κοινοκτημοσύνη κατασκεύασαν την αγιοσύνη της εξαθλίωσης και την ενάρετη πενία, ενώ ο κυρίαρχος θεολογικός λόγος οδήγησε σε πρακτικές ανακούφισης των ενδεών και εξαθλιωμένων.
Όταν όμως οι εξαθλιωμένοι διεκδικούσαν και γίνονταν ορατός κίνδυνος, καθώς πλήθαιναν μετά από τις περιόδους αποδιάρθρωσης της ευημερίας, η αντίληψη για τους φτωχούς και η αντιμετώπισή τους άλλαζε δραματικά: Η φτώχεια προβάλλεται πλέον ως επικίνδυνη, μήτρα της επανάστασης και του εγκλήματος. Η νεωτερικότητα θα δημιουργήσει αστυνομικά, σωφρονιστικά συστήματα αντιμετώπισης, ενώ ταυτόχρονα θα κριθούν ως επιβεβλημένες κάποιες πρόνοιες για την αποδυνάμωση ή αποφυγή των κοινωνικών εκρήξεων.
Καθώς η ιστορική μελέτη διαπιστώνει την αναλλοίωτα διαρκή παρουσία της φτώχειας, στην Ιστορία υπάρχουν εποχές, σαν τη δική μας, που τόσο ο πλούτος όσο και η υπομονή εξαντλούνται, με απρόβλεπτες συνέπειες, ώστε η ενασχόληση με το θέμα να καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη, επείγουσα και χρήσιμη...
Ο νέος αυτός κύκλος εκδηλώσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 15/1, με γενικό θέμα «Φτώχεια και εξουσία. Εισαγωγική θεώρηση». Θα μιλήσουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Ηλίας Αναγνωστάκης και Μαρία Λεοντσίνη («Φτωχά και επιγραμματικά για τη φτώχεια»), Χριστίνα Αγγελίδη («Εισαγωγή στη θεματική των ομιλιών») και Ευτυχία Λιάτα («Πρόσωπα και προσωπεία της φτώχειας»), ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο διευθυντής του ΙΙΕ Κρίτων Χρυσοχοΐδης.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 22/1 με θέμα «Πενία στην αρχαιότητα: Ορατός και αόρατος συνοδός της ευμάρειας» (Μ. Δημοπούλου, Χ. Παπαγεωργιάδου), 29/1 «Πενία και πλούτος στο Βυζάντιο: μια σκληρή πραγματικότητα και η φιλάνθρωπη μετατόπιση» (Γ. Μέριανος, Ε. Ράγια, Τ. Κιουσοπούλου, Ελ. Ζέη), 5/2 «Η κοινωνική προστασία των ενδεών στην ελληνοβενετική Ανατολή» (Αν. Παπαδία-Λάλα, Α. Πανοπούλου, Μ. Κουμανούδη), 12/2 «Η φτώχεια των πλουσίων ή πολιτική για τους φτωχούς» (Χ. Γάσπαρης, Κ. Τσικνάκης, Κ. Κωνσταντινίδου), 19/2 «Ευημερία και φτώχεια: μια δύσκολη σχέση και οι αναγνώσεις της» (Ν. Καραπιδάκης, Ελ. Ζέη, Ν. Γιαντσή) και θα ολοκληρωθούν στις 26/2, με θέμα «Φτώχεια στα νεότερα χρόνια: η επικινδυνότητα της φτώχειας και τα συστήματα αντιμετώπισής της» (Μ. Κορασίδου, Αλ. Βαξεβάνογλου, Έφη Κάννερ).
Οι ομιλίες θα πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του ΕΙΕ, κάθε Τρίτη στις 7.30 μ.μ.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top