Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Από την Αλεξάνδρεια ως την Πόλη

2:53 μ.μ.

Τρία θέατρα προστέθηκαν πρόσφατα στον αθηναϊκό χάρτη, το καθένα με την ιστορία και τις μνήμες του, με στόχους και όνειρα. Και κάνουν ποδαρικό μέσα στο 2013. Εκεί που έζησε κάποτε ο Καραγάτσης, εκεί που φτιάχνονταν κάποτε ελληνικές τηλεοράσεις, εκεί που στήθηκε ένα ολοκαίνουργιο θέατρο με σύγχρονη τεχνολογία, ανεβαίνουν νέες παραγωγές και καινούργια έργα, φτιάχνονται νέοι θίασοι. Πρόκειται για την «Αλεξάνδρεια» της Τζίνας Ανδρόνη και της Μαίρης Βαβαγιάννη, που ανέλαβε καλλιτεχνικά ο Βασίλης Βλάχος, το «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων», που λειτουργούν οι Φωτεινή Μπάνου, Δημήτρης Αλεξάκης, Τέτα Αποστολάκη και Αρης Ασπρούλης, και την «ΠΟΛΗ θέατρο» του Δάνη Κατρανίδη.


«ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ»

Το σπίτι του Μ. Καραγάτση

Το νεοκλασικό κτίριο στην πλατεία Αμερικής χτίστηκε τη δεκαετία του '30. Εκεί πέρασε ένα μέρος της ζωής του ο Μ. Καραγάτσης. Ιδιοκτησία των αδελφών Τζίνας Ανδρόνη και Μαίρης Βαβαγιάννη, λειτουργεί σήμερα ως χώρος τέχνης. Την «Αλεξάνδρεια» δημιούργησε ο ηθοποιός Βασίλης Βλάχος και εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Η κυρία Ανδρόνη θυμάται:
«Το σπίτι το είχε αγοράσει ο παππούς μου το 1933. Μόλις είχε γυρίσει από την Αίγυπτο - κι εγώ στην Αίγυπτο γεννήθηκα. Αρχικά έμεναν μαζί με τη γιαγιά μου στο ισόγειο και νοίκιαζαν τα δύο άλλα διαμερίσματα, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο. Υστερα από λίγο καιρό ήρθαμε οικογενειακώς με τους γονείς μου. Ημουν ενός έτους.
Αρχικά το σπίτι το είχε νοικιάσει ο πατέρας του Καραγάτση και έμεναν οικογενειακώς. Εφυγαν όμως, και αργότερα, γύρω στο '40, ξαναήρθε να μείνει ο ίδιος, παντρεμένος πια με τη Νίκη και έχοντας την κόρη τους, τη Μαρίνα. Είχαν και μια κοπέλα για τις δουλειές. Εμειναν δεκατέσσερα χρόνια. Ημουν πια φοιτήτρια όταν έφυγαν.
»Με τη Μαρίνα γίναμε πολύ καλές φίλες και παίζαμε μαζί ή στο ένα σπίτι ή στο άλλο. Θυμάμαι πολύ καλά τον Καραγάτση. Ακόμα καλύτερα θυμάμαι την κυρία Νίκη, τη ζωγράφο. Ηταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, πολύ κοντά στα παιδιά. Της χρωστάω ωραία παιδικά χρόνια. Ο Καραγάτσης ήταν λίγο απόμακρος. Με τα παιδιά δεν είχε πολλά-πολλά. Θυμάμαι ότι ακόμα και η Μαρίνα είχε παράπονο από τον μπαμπά της. Τον θαυμάζαμε πολύ, αλλά τον θυμάμαι να είναι κάπως νευρικός. Στο σπίτι ερχόταν συχνά, μεταξύ άλλων, ο Βενέζης. Νομίζω πως κάποια στιγμή ήρθε και η Μελίνα.
»Μας πείραζε καμιά φορά ο Καραγάτσης, αλλά συνήθως ήταν κλεισμένος στο γραφείο του. Οταν επρόκειτο να δώσω εξετάσεις στη Νομική, η κυρία Νίκη μού πρότεινε: "Θέλεις να μιλήσω του Δημητράκη, να σου πει μερικές ιδέες;". Πήγα λοιπόν ένα μεσημέρι, αλλά επειδή ήταν ώρα φαγητού θύμωσε λίγο. Οταν ξαναπήγα, μου έδωσε οδηγίες για το πώς θα μπορούσα να αναπτύξω ένα θέμα... Ηταν ένας ωραίος, αυστηρός άντρας που δεν του είχαμε πάρει όμως τον αέρα.
»Ακόμα θυμάμαι με αγάπη τη Νίκη να μας πηγαίνει στα Τουρκοβούνια να μαζέψουμε χαμομήλια όσο εκείνη ζωγράφιζε. Και μετά να τα πουλάμε για φιλανθρωπικό σκοπό».


«Αλεξάνδρεια» - Πολυχώρος Τέχνης (Σπάρτης 14, πλ. Αμερικής, τηλ. 210 8673.655).
Πρόγραμμα Ιανουαρίου 2013:
«Πλάτες μέσα στα σκουπίδια» του Κίμωνα Ρηγόπουλου (Πέμπτη - Κυριακή).
14/1: «Αφιέρωμα στον Μ. Καραγάτση»
15/1: «Η μουσική στα 33 mm». Αφιέρωμα στον Ζαν-Μισέλ Ζαρ από τον δημοσιογράφο Γιάννη Φλέσσα (20.30).
13, 20, 27/1: «Ταξιδεύοντας με παραμύθια».
24, 30, 31/1: «Χάρτινα πουλιά». Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη (21.15).



«ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ»
«Ναός» της ασπρόμαυρης οθόνης
Χτισμένη στα τέλη της δεκαετίας του '60, η πολυκατοικία στεγάζει στο ισόγειό της τον χώρο που ανήκει στην οικογένεια της Φωτεινής Μπάνου. Η ίδια, ο σύζυγός της Δημήτρης Αλεξάκης και οι Τέτα Αποστολάκη, Αρης Ασπρούλης τον μετέτρεψαν σε πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού, θέτοντάς τον σε λειτουργία από το περασμένο φθινόπωρο.
Η Φωτεινή Μπάνου διηγείται:
«Ο χώρος ανήκε στον παππού μου, Αντώνη Βουγιού, που πέθανε το 1981 - μετά πέρασε στη μητέρα μου. Το είχε χτίσει το 1968 αλλά δεν του έκανε άμεση χρήση. Ηθελε να το κάνει κέντρο διασκέδασης, μια συνήθεια της εποχής και της περιοχής, γιατί ο ίδιος ήταν ιδιοκτήτης και άλλων κέντρων ("Medialouse", "Παπαγάλος"). Γι' αυτό και ο χώρος μιμείται την αρχιτεκτονική αντίστοιχων μαγαζιών.
»Τελικά το πήρε ο γιος του και θείος μου και το μετέτρεψε σε Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Ενα εργαστήρι, δηλαδή, συναρμολόγησης ασπρόμαυρων τηλεοράσεων. Γιατί τότε οι εισαγόμενες ήταν πολύ ακριβές. Συνεργαζόταν με τον Μίνωα Μάτσα και άλλους, οι οποίοι τού έφερναν κομμάτια και έφτιαχνε τις τηλεοράσεις Golden. Αργότερα το εργαστήρι και ο χώρος έκλεισαν.
»Νομίζω ότι το όραμα πέρασε από τον παππού στον θείο μου και μετά στη μητέρα μου. Σε όλους άρεσε η φιλοξενία, να μπαίνει κόσμος... Οπως και σ' εμένα. Ετσι, όταν φτιάξαμε προ διετίας μια θεατρική ομάδα μαζί με τον Δημήτρη Αλεξάκη, θυμήθηκα τον κλειστό χώρο και σκέφθηκα ότι θα βόλευε για πρόβες. Είναι 120 τ.μ. και περιλαμβάνει την ισόγεια είσοδο, το πατάρι, έναν υπόγειο ψηλοτάβανο χώρο και ένα εσωτερικό μπαλκόνι. Βλέποντάς τον όμως σκεφθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να τον μετατρέψουμε σε χώρο για παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις. Αρχίσαμε να ψάχνουμε τον κανονισμό του για να δούμε τι επιτρέπεται και τι όχι, ενώ παράλληλα προσπαθήσαμε και λύσαμε όλα τα λειτουργικά του προβλήματα - δομικά και άλλα.
»Δεν βιαστήκαμε, θέλαμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του αλλά και τις δικές μας. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία, γιατί από εκεί πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινά κανείς σήμερα. Είναι σε μια ωραία γειτονιά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπαίνει πάλι κόσμος μέσα. Θα άρεσε και στον παππού μου, νομίζω. Αλλωστε έχουμε κρατήσει μια παλιά ταμπέλα, μια πρέσα και ένα ψαλίδι».


«Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων»
(Κύπρου 91Α και Σικίνου, Κυψέλη, τηλ. 213 0040.496).  Πρόγραμμα Ιανουαρίου 2013:
3-5/1: «Παρθενώνας», θέατρο από τον Χρήστο Θεοδωρίδη.
6/1: Ρεμπέτικο από τους Φώτη Κόλλια - Φώτη Κότσιφα.
7-31/1: Εκθεση του Γιώργου Τσοπάνου.
9-20/1: «The Path», χορός από την Εύα Πυρνοκόκη.
21, 22, 23, 24, 27, 28, 29/1: Δημιουργικό εργαστήρι γραφής με τον Βασίλη Αλεξάκη.
25, 26/1: Τσέλο από τον Αγγελο Λιακάκη.

«ΠΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟ»

Το κτίριο που έβλεπε τα τρένα να περνούν

Δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό, στην πλατεία Βικτωρίας, ο Δάνης Κατρανίδης έχτισε μια θεατρική ΠΟΛΗ. Αναλαμβάνοντας τον χώρο (απευθείας από την ιδιοκτησία) για 12 χρόνια, άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου με την καινούργια του ταυτότητα. Στους τόνους του γκρι, με μια λιτή και εξαιρετικά σύγχρονη αισθητική, η διπλή θεατρική ΠΟΛΗ (Μεγάλη και Μικρή) οργανώνεται για να φιλοξενήσει... όλον τον κόσμο.
Ο Δάνης Κατρανίδης σημειώνει:
«Σημειολογικά θέλησα να βαφτίσω τον χώρο ΠΟΛΗ, γιατί σε μια πόλη οι γενιές συνυπάρχουν. Ετσι και στο θέατρο η νεότερη γενιά συνδιαλέγεται με την παλαιότερη. Προσωπικά έδινα πάντα θέση στους νέους, από τότε που είχα ξεκινήσει δικές μου δουλειές. Αναζητούσα έναν χώρο. Τον βρήκα. Το θέατρο ήταν κλειστό εδώ και ενάμιση χρόνο. Μπήκα με την πρόθεση να δώσω τη δική μου αισθητική, να τον διαποτίσω με το σκεπτικό, τις αρχές και τους κανόνες μου.
»Προχώρησα σε μια πλήρη ανακαίνιση, ή μάλλον αναζωογόνηση καλύτερα, ξεκινώντας από τον πρώτο διακόπτη. Ολο μαζί είναι 450 τ.μ. Μετέτρεψα το φουαγέ σε "Μικρή ΠΟΛΗ", ένα εντευκτήριο που έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται και να μεταμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ομάδας, κάθε καλλιτέχνη. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν εναλλακτικές προτάσεις, μουσικές βραδιές, αναλόγια, ενώ η "Μεγάλη ΠΟΛΗ" μπορεί να φιλοξενήσει ως και υπερπαραγωγές. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ένας συνδυασμός χρηστικότητας και αισθητικής.
»Ο Γιώργος Νανούρης ανέλαβε σε αυτή την πρώτη φάση να οργανώσει ένα άτυπο 15θήμερο φεστιβάλ με τη συμμετοχή νεανικών ομάδων. Η επιτυχία του μας έδωσε φτερά για τη συνέχεια. Με έναν πλήρη και τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ξεκινάμε, και νομίζω ότι μπορούμε να προτείνουμε πολλά και διαφορετικά πράγματα. Ξεκινήσαμε με τη νεότερη γενιά, γιατί αυτό είναι το στίγμα της "ΠΟΛΗΣ" μας, και έτσι θα συνεχίσουμε. Γι' αυτό και επέλεξα να μην ανέβω στη σκηνή με τα εγκαίνια του νέου χώρου. Μετέθεσα τη δική μου παράσταση για τον Φεβρουάριο - και εκεί όμως θα συνεργαστούμε με νεότερους».


«ΠΟΛΗ θέατρο» (Φωκαίας 4 και Αριστοτέλους 87, πλ. Βικτωρίας, τηλ. 211 1828.900).
Πρόγραμμα Ιανουαρίου 2013:
1-2/1, 7-8/1, 14-15/1: «Σεβάς Χανούμ» του Γιώργου Χρονά, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. Με την Κωνσταντίνα Μιχαήλ (21.00).
3 & 5/1, 10 & 12/1, 17 & 19/1: «Η παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη. Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολάρι. Παίζουν: Μάνος Καρατζογιάννης και Βασιλική Τρουφάκου (Πέμπτη στις 21.00, Σάββατο στις 18.00).
Τον Φεβρουάριο θα δοθεί η πρεμιέρα της νέας παραγωγής με τον Δάνη Κατρανίδη.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top