Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Μουσικό Χωριό καλεί πρωτεύουσα

6:26 π.μ.

 Μία από τις πιο καινοτόμες καλλιτεχνικές κοινότητες της Ευρώπης, η οποία έκλεισε οκτώ χρόνια «ζωής», μεταφέρει για ένα τριήμερο τη δράση της από τον Αγιο Λαυρέντιο του Πηλίου στην Αθήνα
 
Ολα άρχισαν με τη συναυλία που διοργανώθηκε ένα καλοκαιρινό βράδυ του 2004 στο ξωκλήσι της Παναγίας της Σουραυλούς στο καστανόδασος του Πηλίου. Η επιτυχία ήταν τέτοια που οι εμπνευστές της, ο Θύμιος Ατζακάς, ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και ο Κώστας Μακρυγιαννάκης - μουσικοί με πολύπλευρη διαδρομή και οι τρεις τους -, θέλησαν να την αξιοποιήσουν και να την επεκτείνουν. Ετσι, δύο χρόνια αργότερα, μέσα από συζητήσεις και ευρύτερες «ζυμώσεις», γεννήθηκε το Μουσικό Χωριό στον κοντινό Αγιο Λαυρέντιο, ένα μέρος με το οποίοι οι ίδιοι διατηρούν μακροχρόνιους προσωπικούς δεσμούς. Ο λόγος για «μια πρωτοβουλία από μουσικούς για μουσικούς», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ιδρυτές, η οποία έμελλε να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο καινοτόμες καλλιτεχνικές κοινότητες στην Ευρώπη.

Την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτόν τον θεσμό ελεύθερης ανταλλαγής μουσικών ιδεών, αλλά και πρωτότυπων εκπαιδευτικών μοντέλων έχουν τώρα και οι αθηναίοι θεατές, καθώς το Μουσικό Χωριό «κατεβαίνει» στην πρωτεύουσα. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί ένα τριήμερο Φεστιβάλ που περιλαμβάνει συναυλίες, διαλέξεις, προβολές και εργαστήρια με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών.

140 masterclasses, χιλιάδες επισκέπτες
Ο Θύμιος Ατζακάς θεωρεί το εγχείρημα της «μεταφοράς» του Μουσικού Χωριού στη Στέγη εξαιρετικά ενδιαφέρον. «Ολα αυτά που έχουμε βιώσει ως κοινότητα σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον, στη φύση δηλαδή, θα δούμε και θα δοκιμάσουμε αν μπορούν να κρατήσουν τη δύναμη και τη ζωτικότητά τους σε ένα αστικό πλαίσιο» εξηγεί. Σπεύδει να προσθέσει πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Ηδη στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί και τη βάση των ιδρυτών, έχει ανακαινιστεί μια πρώην βιοτεχνία στο ιστορικό κέντρο της πόλης η οποία φιλοξενεί τις φθινοπωρινές και χειμερινές δραστηριότητες του Μουσικού Χωριού. Πρόκειται για έναν ενιαίο χώρο 150 τ.μ. όπου εκτός από εργαστήρια διοργανώνονται και συναυλίες.

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στο Μουσικό Χωριό; Σε ποιους απευθύνεται και τι αναζητούν όσοι συμμετέχουν; Ο Θύμιος Ατζακάς λέει ότι στη διάρκεια της οκταετούς «ζωής» του ο θεσμός έχει φιλοξενήσει 140 masterclasses ομαδικής δράσης οι κατευθύνσεις των οποίων διαρκώς διευρύνονται: βαλκανική μουσική, λαϊκός πολιτισμός, χορός, θέατρο, διεύθυνση μουσικών συνόλων, μουσική τεχνολογία είναι μερικές από αυτές.

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν συμμετάσχει στις δραστηριότητες του Χωριού όλα αυτά τα χρόνια, είτε ενεργά είτε ως απλοί ακροατές. Οπως εξηγεί ο Θύμιος Ατζακάς, αρκετά εργαστήρια απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες μουσικούς, αλλά δεν λείπουν και άλλα, πιο «ανοιχτά», κατάλληλα για σπουδαστές αλλά και όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μουσική. Υπάρχει βέβαια και κόσμος ο οποίος επισκέπτεται τον Αγιο Λαυρέντιο μόνο και μόνο για να ζήσει την εμπειρία.

Τα μαθήματα στο Μουσικό Χωριό αρχίζουν στις 10.00 και συνεχίζονται περίπου ως τις 20.00, με ένα διάλειμμα για φαγητό, ενώ στεγάζονται σε 12-14 διαφορετικούς χώρους οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους μερικές εκατοντάδες μέτρα: από το δημοτικό σχολείο ως αυλές σπιτιών και από προαύλια εκκλησιών ως ένα παλιό καφενείο ή ακόμη και μέσα στο δάσος. Με το πέρας των εργαστηρίων αρχίζουν οι συναυλίες - ακόμη και τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις την ίδια βραδιά. Αυτές ολοκληρώνονται γύρω στις 23.00, οπότε ο κόσμος μαζεύεται στην πλατεία του χωριού για να χαλαρώσει ύστερα από μια γεμάτη ημέρα.

Μουσική πράξη και εκπαίδευση μαζί
«Υπάρχει κόσμος που συνεχίζει να έρχεται στο Μουσικό Χωριό για χρόνια, παρ' ότι έχει πλέον αποκομίσει τη γνώση που χρειάζεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο» εξηγεί ο Θύμιος Ατζακάς και προσθέτει ότι η εμπειρία δεν είναι καλλιτεχνική, αλλά εκφράζει μια ολόκληρη στάση ζωής. «Υπάρχουν μουσικοί οι οποίοι προέρχονται από τον στενό κύκλο της ωδειακής εκπαίδευσης και έχουν μάθει απλώς να αναπαράγουν μια παρτιτούρα. Στο Μουσικό Χωριό ανακαλύπτουν όχι μόνο πόσες άλλες κρυφές πτυχές μπορεί να έχει η μουσική, αλλά και πώς μπορούν να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, το Μουσικό Χωριό στον Αγιο Λαυρέντιο είναι ουσιαστικά αυτοδιαχειριζόμενος φορέας. Δέχεται εισφορές από τα μέλη του τις οποίες αναδιανέμει στους ανθρώπους που υλοποιούν το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα κάθε χρόνο. Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί συνεργασίες με διάφορους φορείς, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρξε κάποιου είδους οικονομική υποστήριξη.

Οπως τονίζει ο Θύμιος Ατζακάς, ο βασικός σκοπός της διοργάνωσης από τα πρώτα της βήματα ως σήμερα είναι η εξάλειψη της απόστασης μεταξύ μουσικής πράξης και εκπαίδευσης και, μέσα από αυτό το πλαίσιο, η ελεύθερη διακίνηση μουσικών και καλλιτεχνικών ιδεών: «Ο,τι κάνουμε έχει βάση αυτόν τον άξονα και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Στο Μουσικό Χωριό η μουσική χτίζεται επάνω στη σιωπή με σκοπό να εξελιχθεί σε βίωμα».


πότε & πού:
«Μουσικό Χωριό στη Στέγη», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Στις 25, 26 και 27 Ιανουαρίου. Πληροφορίες για πρόγραμμα και εισιτήρια στο τηλ. 210 9005.800.

 http://www.tovima.gr

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top