Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ντοκιμαντέρ: Ελπίδα στην κρίση

5:13 π.μ.

«Η Γενιά της Κρίσης- Αναζητώντας την Ελπίδα» είναι ο τίτλος του καινούργιου ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να δρομολογήσει ο δημοσιογράφος - σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης, γνωστός στον χώρο του ντοκιμαντέρ από την προηγούμενη, πολυβραβευμένη  ταινία του, «Shooting vs Shooting-Πεθαίνοντας για την αλήθεια».

Αυτή την φορά, όπως και ο τίτλος αμέσως δηλώνει, η ελληνική επικαιρότητα είναι το θέμα. Η ιστορία δύο νέων, εγκλωβισμένων στο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας. Ανεργία στο 67%, βασικός μισός στα 400 ευρώ. «Μέσα από το δικό τους βλέμμα» λέει ο Ν. Μεγγρέλης, «θα μοιραστούμε τις αγωνίες και τους φόβους της γενιάς που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, της νεολαίας που έχασε τόσο νωρίς και τόσο άδικα το δικαίωμα στο όνειρο. Και φωνάζει να ακουστεί και η δική της φωνή στο σκοτάδι.»

Όμως η δρομολόγηση σε μια κινηματογραφική προσπάθεια σήμερα, δεν μπορεί να γίνει με τους όρους που το σινεμά γινόταν στην Ελλάδα μέχρι την είσοδο της οικονομικής κρίσης στην ζωή μας. Η ΕΡΤ που στήριζε αυτές τις παραγωγές δεν υπάρχει πλέον στο πλαίσιο στο οποίο υπήρχε, ενώ «το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι σαν να μην υπάρχει», όπως ανέφερε στο Βήμα ο σκηνοθέτης.

Αναγκαστικά ο σκηνοθέτης στράφηκε προς το κοινό. Η παραγωγή απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους να υποστηρίξουν όπως μπορούν την ταινία με το σύστημα groοpio, την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα χρηματοδότησης δημιουργικών projects  στην Ελλάδα. Η  «χρηματοδότηση από το πλήθος» όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το Crowdsourcing, είναι ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης δημιουργικών ιδεών χάρη στην βοήθεια των χρηστών του διαδικτύου. Η κεντρική ιδέα βασίστηκε στο Crowdsourcing το οποίο χρησιμοποιείται για την παράθεση ιδεών από το πλήθος. Το Crowdfunding είναι σχεδόν η ίδια έννοια μόνο που αντί οι χρήστες του διαδικτύου να βοηθούν με ιδέες, βοηθούν με χρήματα.(http://www.groopio.com/index.php?lang=el)

Παρουσιαστής προγραμμάτων επικαιρότητας και της εβδομαδιαίας εκπομπής «Θεματική Βραδιά» στη ET1. ο Νίκος Μεγγρέλης διετέλεσε διευθυντής της ERT World και σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Shooting vs Shooting- Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» με θέμα τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου έως το 2011. Έχει δημιουργήσει πολλές εκπομπές ντοκιμαντέρ μεταξύ των οποίων για το ναυάγιο "Prestige" και την οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας, για το οποίο έλαβε το Ευρωπαϊκό βραβείο Euro Comenius.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top