Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

O τελευταίος έρωτας του Κάφκα

10:03 π.μ.

Για την επέτειο των 130 χρόνων από τη γέννησή του.

του Θωμά Σίδερη

Ο Κάφκα ερωτευόταν συχνά. Μολονότι είχε κάνει σαφές ότι ονειρευόταν να παντρευτεί, παραπονιόταν ότι κανείς δεν τον καταλάβαινε. «Το να έχεις δίπλα σου ένα πρόσωπο με κατανόηση, μια γυναίκα για παράδειγμα, ...σημαίνει ότι έχεις δίπλα σου το Θεό» έγραψε στο ημερολόγιό του.

Ο τελευταίος έρωτας της ζωής του ήταν η 25χρονη Ντόρα Ντάιμαντ. Ο Κάφκα προσπαθούσε να προσελκύσει και να κερδίσει το ανεξάρτητο πνεύμα και την έμφυτη ευγένεια της Ντόρας. Μια φορά, στην κουζίνα κάποιας θερινής κατασκήνωσης, παρακολουθώντας την να βγάζει τα λέπια και τα σπλάχνα από ένα ψάρι, γύρισε και της είπε με μια έκφραση αποδοκιμασίας: «Τέτοια απαλά χέρια σε μια τέτοια αιματηρή εργασία». Η Ντόρα ένιωσε αμηχανία. Ο βιογράφος Μαξ Μπροντ αποκαλύπτει: «Αυτό ήταν η αρχή της φιλίας του με τη Ντόρα Ντάιαμαντ, τη σύντροφο της ζωής του».


Όπως και η μητέρα του Κάφκα, η Ντόρα είχε βαφτιστεί χριστιανή ορθόδοξη και ακολουθώντας τα χνάρια του συντρόφου τηε, είχε καταφέρει να δραπετεύσει από τα σχέδια που έκανε η οικογένειά της γι’ αυτήν και τη ζωή της. Εξαιτίας του ότι ο Κάφκα είχε δεινοπαθήσει από το «μπαρ μιτσβά»[1] που του επεφύλαξε η οικογένειά του το 1896, είχε δηλώσει από τότε άθεος και σοσιαλιστής. Η οικογένεια της Ντόρας επέμενε ότι η κόρη τους έπρεπε να παντρευτεί νωρίς και φιλοδοξούσε να γίνει μια καλή σύζυγος και μητέρα. Η Ντόρα κυριολεκτικά το έσκασε από το σπίτι της στο Βερολίνο με σκοπό να σπουδάσει και κατάφερε να γίνει νηπιαγωγός.

Όταν η Ντόρα και ο Κάφκα άρχισαν να ζουν μαζί στο Βερολίνο, ήταν, όπως είπαν, το πρώτο βήμα τους για μια μόνιμη κατοικία και μια κοινή ζωή στην Παλαιστίνη. Ήταν ολοκάθαρο ότι η Ντόρα έτρεφε για τον Κάφκα μια απόλυτη αγάπη. Όταν πρωτοσυναντήθηκαν και ερωτεύτηκε ο ένας τον άλλον κεραυνοβόλα, ο Κάφκα ήταν σαράντα χρόνων, δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερος από τη Ντόρα και έπασχε ήδη από φυματίωση.

Επειδή είναι μία νόσος που απαιτεί άμεση νοσηλεία, έγινε δεκτός σε ένα σανατόριο στο Κίερλινγκ, κοντά στη Βιέννη. Η  Ντόρα μετακόμισε στο δωμάτιό του για να τον βοηθά στη φροντίδα του μέρα και νύχτα. Ως εκ θαύματος, εκείνη δεν κόλλησε ποτέ φυματίωση.
Κάποια στιγμή ο Κάφκα έδειξε σημάδια βελτίωσης, μέχρι που κάθισε και έγραψε χαρούμενες επιστολές σε οικογενειακούς φίλους. Παρότι τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν προς το καλύτερο, η κοινή ζωή τους δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Μόλις ένα χρόνο μετά την αρχή της ερωτικής σχέσης τους, στις 3 Ιουνίου 1924, ο Κάφκα πέθανε, ακριβώς τη στιγμή εκείνη που άρχισε να γίνεται διάσημος.
Το σώμα του Κάφκα μεταφέρθηκε πίσω στην Πράγα για να ταφεί στο Στρασνίς, στο Νέο Εβραϊκό Νεκροταφείο.





[1] Η ονομασία των δέκατων τρίτων γενεθλίων ενός αγοριού. Από τη μέρα αυτή το αγόρι αναλαμβάνει να τηρήσει τους εβραϊκούς νόμους ως ενήλικας
- See more at: http://left.gr/news/o-teleytaios-erotas-toy-kafka#sthash.CAN7oxn1.dpuf

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top