Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ο απρόβλεπτος κύριος Σπίβετ

8:37 π.μ.

10518914_10203453382309572_645488684_nΤρισδιάστατη νέα ταινία του Ζαν-Πιερ Ζενέ, «Ο Απρόβλεπτος Κύριος Σπίβετ», άργησε σχεδόν έναν χρόνο, κατάφερε όμως επιτέλους να βρει το δρόμο για τις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες και προβάλλεται από την Πέμπτη 10/7 στα θερινά σινεμά και διάφορα multiplex.
Το «The Young and Prodigious T.S. Spivet» είναι μια ταινία, όπως ακριβώς τη φαντάζεσαι: Ένα πανέμορφο οπτικά, αστείο αλλά και πολύ συγκινητικό «road movie ενηλικίωσης», που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του αμερικανού συγγραφέα Ρέιφ Λάρσεν, «The Selected Works of T.S. Spivet».


Ο T.S. Spivet είναι ένα 10χρονο «παιδί-θαύμα», που αγαπάει την επιστήμη και ζει με την οικογένειά του σε ένα ράντσο στη Μοντάνα. Ο πατέρας του είναι ένας «γεννημένος 100 χρόνια αργότερα από την εποχή του» καουμπόης και η μητέρα του επιστήμονας-εντομολόγος, αποφασισμένη να ανακαλύψει ένα πιθανά ανύπαρκτο είδος σκαθαριού. Ο T.S. έχει και δυο αδέρφια: τη μεγαλύτερή του, Gracie, που θέλει να γίνει Μις Αμερική και τον δίδυμο, αλλά πολύ διαφορετικό, αδερφό του Layton, που μοιάζει περισσότερο στον πατέρα τους. Μια μέρα ο T.S. λαμβάνει μια απρόσμενη κλήση από το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν , το οποίο, πιστεύοντας πως μιλάει με έναν «καθώς πρέπει» επιστήμονα, τον προσκαλεί για να τον βραβεύσει για ένα σχέδιο που τους έστειλε, μιας μηχανής αέναης κίνησης. Ο T.S. αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι του και να πάει να εκφωνήσει τον λόγο του στην τελετή βράβευσης. Η εκπληκτική περιπέτειά του ξεκινά.
Ο σκηνοθέτης της «Αμελί», του «Ντελικατέσεν», της «Πόλης των Χαμένων Παιδιών», κ.ά., επιστρέφει με την πρώτη του (αχρείαστα αλλά «διακριτικά») τρισδιάστατη ταινία, ένα φαντασμαγορικό παραμύθι, που θα σας κάνει να γελάσετε πολύ, να δακρύσετε περισσότερο και τελικά να αγαπήσετε τον μικρό πρωταγωνιστή της, μέσα από τα μάτια και τα εντυπωσιακά σχέδια του οποίου παρακολουθούμε τις περιπέτειές του καθηλωμένοι στην οθόνη, με σκηνές που αναδεικνύουν την εφευρετικότητα του αγοριού και εξάπτουν τη φαντασία μας (φανταστείτε κάτι μεταξύ Γουές Άντερσον και Μισέλ Γκοντρί).
Ο «νεαρός και θαυμάσιος T.S. Spivet». που διασχίζει τις Η.Π.Α. από τη μια άκρη στην άλλη για να παραλάβει το βραβείο του, ανακαλύπτει στην πορεία πολλά πράγματα για τον ίδιο και για την οικογένειά του, έτσι η περιπέτειά του τον οδηγεί στην ενηλικίωση. Ένα αγόρι-διάνοια που δεν ταιριάζει με τα άλλα παιδιά, που -λόγω ενός τραγικού συμβάντος που αποκαλύπτεται σταδιακά- αισθάνεται παραμελημένο και ανεπιθύμητο από την οικογένειά του, φτάνει να βάλει τα γυαλιά στους ενήλικους, οι οποίοι συμβολίζουν το κύρος και την εξουσία, να διεκδικήσει και να κερδίσει τελικά τη θέση του, όχι ως παιδί-θαύμα αλλά ως παιδί, σκέτο. Τη θέση του στην οικογένειά του και όχι στο επιστημονικό πάνθεον.
10524934_10203453382429575_926154219_n
Στο μεταξύ, οι θεατές απολαμβάνουν  το ταξίδι που κάνει ως λαθρεπιβάτης στο τρένο, τις γνωριμίες του με ενδιαφέροντες ανθρώπους σαν τον άστεγο «Two Clouds» και τον νταλικέρη Ricky, τις περιπέτιές του με το νόμο, την επιστήμη και το θέαμα, αλλά και την απλή επιθυμία του για ένα ζεστό hot dog, την ίδια στιγμή που εύχεται να μπορούσε να ανταλλάξει τη θέση του με ένα άλλο αγόρι της ηλικίας του, που τυλιγμένο στα ζεστά σκεπάσματα του κρεβατιού του ονειρεύεται να το σκάσει από το σπίτι του.
10536976_10203453382389574_1723894109_n
Με αυτά τα δεδομένα, την πολύ καλή σκηνοθεσία του Ζενέ και τις εκπληκτικές ερμηνείες του μικρού Κάιλ Κάτλετ και της πάντα εντυπωσιακής Έλενα Μπόναμ Κάρτερ (εδώ στον ρόλο της μητέρας του T.S., παθιασμένης με τα έντομα και δημιουργού ενός καταπληκτικού φωτογραφικού άλμπουμ που θυμίζει το «Our Adventure Book» του «Up»), το «The Young and Prodigious T.S. Spivet», μού θύμισε έντονα την αίσθηση που είχα από το «Hugo» του Σκορσέζε: μιας feelgood ταινίας, εντυπωσιακής και παραμυθένιας, η οποία απευθύνεται, μάλλον, περισσότερο σε έφηβους, χωρίς φυσικά να αφήνει ασυγκίνητους τους μεγαλύτερους.
10528123_10203453382229570_413211771_n
Στα θετικά της ταινίας τα 50’s ρετρό σκηνικά, η όμορφη μουσική του Ντένις Σάνακορ και φυσικά τα σχέδια, οι ζωγραφιές και οι «εφευρέσεις» του μικρού «ντα Βίντσι» T.S. Στα αρνητικά, το ότι πέρα από το, πράγματι θαυμάσιο, εικαστικό μέρος, ο Ζενέ δεν εμβαθύνει αρκετά στο χαρακτήρα και την ιστορία του T.S., αφηγούμενος κάπως επιφανειακά την ιστορία του, αποφεύγοντας, βέβαια, όσο μπορεί τις φτηνές συγκινήσεις.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top