Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Κίνημα του ’14 στην Tate Britain

6:20 π.μ.

ΕΚΘΕΣΗ. Εξαιρετικά δείγματα ενός ελάχιστα γνωστού στο ευρύ κοινό καλλιτεχνικού ρεύματος, τα οποία παρέμειναν στην αφάνεια για σχεδόν έναν αιώνα, βλέπουν ξανά τα φώτα της δημοσιότητας χάρη στη νέα έκθεση της Tate Britain με τίτλο «Βορτισιστές. Μανιφέστο για έναν Σύγχρονο Κόσμο». Οι πίνακες, που εκτίθενται στις αίθουσες της βρετανικής πινακοθήκης ώς τις 4 Σεπτεμβρίου, αποτίουν φόρο τιμής στο βραχύβιο αλλά σημαντικό κίνημα του βοτρισισμού, το οποίο γεννήθηκε το 1914 και είχε ήδη παρακμάσει το 1918.

Η πρώτη ομάδα αφαιρετικού μοντερνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, οι βορτισιστές -ανάμεσά τους οι Edward Wadsworth, Lawrence Atkinson και Jacob Epstein- άντλησαν επιρροές από τον φουτουρισμό και τον κυβισμό. Μέσω της γλυπτικής, της ζωγραφικής, αλλά και της φωτογραφίας, επιχείρησαν να διερευνήσουν φιλοσοφικές έννοιες, όπως ο χρόνος, η κίνηση και η ταυτότητα. Κυρίαρχη φυσιογνωμία του avant garde κινήματος ήταν ο λογοτέχνης και ζωγράφος Wyndham Lewis, ενώ ο ο όρος βορτισισμός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ποιητή Εζρα Πάουντ.

Το αφιέρωμα στην Tate στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισαν οι γυναίκες καλλιτέχνες, όπως η Helen Saunders. Δυστυχώς, πολλά από τα έργα βορτισιστών, που παρουσιάστηκαν το 1917 στο νεοϋορκέζικο Penguin Club, έχουν εξαφανιστεί. Ωστόσο, οι επιμελητές της τρέχουσας έκθεσης ευελπιστούν ότι η τρέχουσα διοργάνωση θα συμβάλει στον εντοπισμό τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_15/06/2011_445671

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top