Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

«Ο Καθηγητής του πόθου», Φίλιπ Ροθ (ΠΟΛΙΣ)

2:27 π.μ.

της Μαρίας Πάχτα
Απέκτησα εμμονή με τον Ροθ όταν χρόνια πριν αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόκληση ενός φίλου να διαβάσω τον «μισογύνη» συγγραφέα. Αγάπησα την πρόκληση, την αναζήτησα πολλές φορές, την απηύθυνα εγώ σε φίλους/ες, επισημαίνοντας και όχι επιβεβαιώνοντας την κριτική. Ιούνιος 2010 και έχω πεθυμήσει την αυθάδη γραφή του, ήθελα λίγο τραυματισμένη σεξουαλικότητα. Ο «καθηγητής του πόθου» μου είχε ξεφύγει. Διαγώνιο διάβασμα του οπισθόφυλλου και κάπου εκεί: ανακωχή ανάμεσα στην αξιοπρέπεια και τον πόθο. Καμία αμφιβολία, είναι αυτό που απαιτεί η περίσταση. Το κατάπια και τώρα για καιρό θα προσπαθώ να το χωνέψω.

Ένας άντρας –πάντα- και το αιώνιο, unisex παρολαυτά, δίλημμα «περί ηδονής»: γιατί όσο την θέλουμε τόσο την αποφεύγουμε, γιατί την αντικαθιστούμε με τον έρωτα, γιατί δεν «μας φτάνει» ποτέ; Δύο αχόρταγες Σουηδέζες, η μοιραία Έλεν, η ξεκάθαρη Κλερ αποπλανούν τον καθηγητή Ντέιβιντ Κέπες και απαιτούν. Αυτός «άσωτος μεταξύ των λόγιων, λόγιος μεταξύ των άσωτων» αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως στον ρόλο του εραστή, του αγαπητικού, του χαρισματικού.


Δίνεται χωρίς να παραδίνεται και στο τέλος λειψός. Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις στον εαυτό του και στις γυναίκες του. Εκείνες πάντα γενναίες και αδύναμες, φιλήδονες και αρπαχτικές, έτοιμες να του δώσουν ό,τι τους περισσεύει. Ισότητα απέναντι στο δίκαιο της ηδονής. Η ευτυχία, ή μάλλον οι στιγμές, τα ψήγματα ευτυχίας κάπου εκεί. Στο μετέωρο μεταξύ του όλα και του τίποτα. Και πάλι πρόκληση ο κ. Ροθ. Merci bien.

http://www.protagon.gr

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top