Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Με όπλα την ποίηση και τη μουσική

8:18 π.μ.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Θυελλώδης περφόρμερ με τους System Of Α Down, συνθέτης που γράφει από σύντομα πανκ κομμάτια μέχρι μιούζικαλ, πολιτικοποιημένος όσο ελάχιστοι μουσικοί, συνιδρυτής της οργάνωσης «Axis of Justice» που μάχεται για κοινωνική δικαιοσύνη, ο Αρμένιος Σερτζ Τανκιάν είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα στην αμερικανική μουσική σκηνή.

Στις 17 Αυγούστου έρχεται με μια οκταμελή κλασική ορχήστρα στο Terra Vibe Park, στη Μαλακάσα, για να παίξει ζωντανά τραγούδια από τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, το «Elect the Dead», αλλά και από το «Imperfect Harmonies» που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Τη συναυλία του θα ανοίξουν οι VISA, το νέο εναλλακτικό ροκ συγκρότημα που τους έχει κάνει την παραγωγή στο ντεμπούτο τους.
«Θέλω η ορχήστρα μου να μεταμορφώνεται σε μια γιγαντιαία ηλεκτρική κιθάρα. Θέλω να παίζει όπως ακριβώς οι παλιές τζαζ ορχήστρες. Γιατί όταν τραγουδάς σε ένα ροκ συγκρότημα, αναγκάζεσαι να ουρλιάζεις, να ακούγεσαι επιθετικός ώστε να καλύπτεις τον ηλεκτρικό θόρυβο. Ενώ με μια ορχήστρα είναι προτιμότερο να τραγουδάς καθαρά και μελωδικά. Γι' αυτό τώρα επέλεξα να βγω σε περιοδεία με μια κλασική ορχήστρα», εξηγεί ο ίδιος στις συνεντεύξεις του.

Γεννημένος στη Βηρυτό από αρμένιους πρόσφυγες, ο Σερτζ Τανκιάν μετοίκησε στο Λος Αντζελες στα οκτώ του χρόνια. Στην εφηβεία του ήρθε σε επαφή με το πολιτικοποιημένο πανκ της εποχής, έτσι το '92 μαζί με συμμαθητές από το σχολείο της αρμένικης παροικίας έφτιαξε τους System Of Α Down. Το συγκρότημα έγινε γρήγορα γνωστό όχι μόνο για τον μέταλ πανκ θόρυβο που έσπερνε, αλλά και για την πολιτική του στάση που από την μια απαιτούσε δικαιώματα για τους μετανάστες και τους παρίες των αμερικανικών μητροπόλεων και από την άλλη ασκούσε κριτική στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ακόμα, οι System of a down ως γιοι προσφύγων μάχονταν ώστε να αναγνωριστεί η αρμένικη γενοκτονία από τις ΗΠΑ και να διαρραγεί η συμμαχία ανάμεσα στην Αμερική και την Τουρκία.
«Το σημαντικό με το συγκρότημα ήταν ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε τις πολιτικές μας ανησυχίες στις οποίες περιλαμβανόταν και η σφαγή των προγόνων μας με μια μουσική που ήταν και πειραματική και ταυτόχρονα ελκυστική στο πλατύ κοινό», συνοψίζει την πορεία του. «Οι προσωπικές δουλειές μου επιτρέπουν να παίζω το ροκ που ονειρεύομαι και παράλληλα να ασκώ την κριτική μου σε όσα άσχημα βλέπω γύρω μου».

Νέα σύνορα παντού

Ετσι φέτος κυκλοφόρησε την άνοιξη τον παλιό του προσωπικό δίσκο, ως «Elect the Dead Symphony», παραλλαγμένο, όπου την θέση του ροκ συγκροτήματος πήρε μια ορχήστρα. Παράλληλα, συνθέτει μουσική για ένα μιούζικαλ βασισμένο στην τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης», γράφει τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Glaring Through Oblivion» και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το νέο του προσωπικό δίσκο το «Imperfect Harmonies».
«Η καινούρια μου δουλειά έχει στοιχεία και από το ροκ και από την τζαζ και από την ηλεκτρονική μουσική και από την κλασική. Η μεγάλη πρόκληση ήταν πώς θα χωρέσω όλες αυτές τις επιρροές σε μια χούφτα τραγούδια», εξηγεί για τον δίσκο που κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο. Η πολιτική, φυσικά, δεν λείπει. Το πρώτο τραγούδι είναι το «Left Of Center, Borders Are», μια ματιά του Τανκιάν στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Δύση με τους πρόσφυγες κυρίως από τον Τρίτο Κόσμο. «Μιλάει για τα νέα σύνορα που υψώνονται παντού είτε είναι στα σύνορα με το Μεξικό, είτε στη Λωρίδα της Γάζας» λέει ο Τανκιάν.

«Το καθήκον του καλλιτέχνη είναι να λέει την αλήθεια χωρίς ενδοιασμούς», συνεχίζει. «Και μπορεί να το κάνει με όποιον τρόπο επιθυμεί, χρησιμοποιώντας τον σαρκασμό ή την προσωπική μαρτυρία ή ακόμα και τον ξεκάθαρο πολιτικό λόγο. Η ποίηση όμως σε συνδυασμό με τη μουσική είναι το πιο ισχυρό όπλο. Αρκεί να αναφέρει κανείς τον Ντίλαν, που τα τραγούδια του σημάδεψαν όλο το αντιπολεμικό κίνημα τη δεκαετία του εξήντα. Η μουσική του είναι αυτή που αντιπροσωπεύει το παλιό εκείνο κίνημα. Χωρίς τις μελωδίες του Ντίλαν θα είχαν μείνει στην ιστορία μόνο κάποιες φωτογραφίες και κάποια μανιφέστα».

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=08/08/2010&id=190459

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top