Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

"Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου", Αλαιν Ντε Μποττόν (Πατάκης)

2:30 π.μ.

της Βέρας Μιχαήλοβιτς
Ενα βιβλίο για παραλία... To βρήκα αναπάντεχα αυτό το καλοκαίρι, ένα ζεστό απόγευμα, στην Αθήνα. Διάλειμμα από το αεράκι στο νησί. Διήμερο στην Αθήνα.
Ανάποδα!! Για να βρω ένα άλλο αεράκι. Κι εκεί, μέσα στην ντάλα του μεσημεριού με περίμενε, με ένα βιβλίο στο χέρι, δώρο, έπαθλο για την θυσία που είχα κάνει μέσα Ιουλίου! Alain de Botton - Πώς ο Προύστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου.Πώς, άραγε! Χρόνια ψάχνουμε αυτό το πώς και ξαφνικά εμφανίζεται ο Προύστ; Με 40 βαθμούς Κελσίου! Γνώριμος βαρύς, λίγο φλύαρος, «ασήκωτος» για κάποιους, μα αναμφίβολα μοναδικός. Το έριξα στην βαλίτσα απόθεμα «για τον χειμώνα» είπα, «που θα ταίριαζε καλύτερα»! Νόμιζα…

Ούτε κατάλαβα πως βρέθηκα μαζί του στην παραλία, από περιέργεια, σ'ένα ταξίδι που ούτε καν είχα φανταστεί. Εκεί ανάμεσα σε μπουκάλια λάδι για το πατροπαράδοτο μαύρισμα, σε ανακατεμένες καλοκαιρινές μυρωδιές και κολλημένο τον Προύστ στα δάχτυλα.Μαγικές οι σελίδες του! Αληθινοί καθρέφτες. Σοβαρές φιλοσοφικές κουβέντες με δόση ιδιαίτερου χιούμορ που μεταμόρφωνε ότι νόμιζα βαρύ, σε έξυπνο παιχνίδι! Ένας συγγραφέας που πήρε ότι ακριβώς σοφό είχε να μας πει ο μεγάλος Προύστ για τον έρωτα, την φιλία, τα συναισθήματα, την ζωή, τον εαυτό μας, την ψυχή μας την ίδια, όλα εκείνα δηλαδή που σκεφτόμαστε και ξεχνάμε ταυτόχρονα κάθε μέρα, κάθε στιγμή, και το έδωσε μέσα από ένα φωτεινό, δροσερό και συνάμα μαγικό πρίσμα!

Σαν τον ήλιο, την θάλασσα, σαν τα καλοκαιρινά μερόνυχτα. Ένα βιβλίο που όσο χάνεσαι στις σελίδες του τόσο δεν μπορείς να σταματήσεις, τόσο βρίσκεις αβίαστα, κομμάτια του εαυτού σου, για τα οποία αναρωτιέσαι…χαμογελώντας χαλαρά κάτω από την ομπρέλα σου. Και στο τέλος, γοητευμένος, συνεπαρμένος αλλά τόσο ανάλαφρος, βυθίζεις την ύπαρξη σου στο γαλάζιο, ξέροντας πως τώρα κάτι πάει να αλλάξει και στην δική σου…ζωή!! Και πάλι ένα αεράκι έχει φυσήξει…έτσι απλά…
Κλείνεις το μάτι στον αγαπητό Προύστ, και βουτάς!!

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top