Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Δεκαπέντε χρόνια χωρίς τον Μποστ

6:18 π.μ.


"Ό,τι ήταν ο Λεονάρντο Nτα Bίντσι για την εποχή του, το ίδιο απάνω κάτω είναι και ο Mέντης Mποσταντζόγλου για τη σημερινή εποχή", έγραφε το 1960 με περισσή αθωότητα στο Λέφκομά του ο Μποστ... Μόνο που ο Ντα Βίντσι δεν έγραφε θέατρο, κάτι που ασφαλώς θα έκανε, "αν οι φίλοι και οι γνωστοί του έδειχνον μεγαλυτέραν κατανόησιν"... Ο Μποστ όμως, που απ' ό,τι φαίνεται συνάντησε "μεγαλυτέραν κατανόησιν", κατόρθωσε να αποτελέσει από μόνος του ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για το νεοελληνικό θέατρο, μπολιάζοντάς το με το σουρεαλιστικό και ανατρεπτικό του χιούμορ. Αυτό το χιούμορ που, δεκαπέντε χρόνια τώρα, κάνει ακόμη βαρύτερη την απουσία του, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που περνά η χώρα, καιρούς που έφεραν ξανά στην επικαιρότητα τον Πειναλέοντα, την Ανεργίτσα, ου μην και τη μαμα-Ελλάς...

Δεκαπέντε χρόνια μνήμης του καλού τους φίλου και συνεργάτη αποφάσισαν να τιμήσουν απόψε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, η Λήδα Πρωτοψάλτη και το Θέατρο Στοά, φίλους πιστούς με τους οποίους ο Μέντης Μποσταντζόγλου συνεργάστηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στους οποίους εμπιστεύτηκε τη σκηνική απόδοση των έργων του, νέων και παλαιών.

Εκεί, σε αυτόν τον αφοσιωμένο στο νεοελληνικό έργο θεατρικό χώρο στου Ζωγράφου, ανέβηκε το 1987 η Φαύστα, με σκηνοθέτη τον Θ. Παπαγεωργίου και σκηνικά και κοστούμια του ίδιου του Μποστ, με την Λ. Πρωτοψάλτη και τον Θ. Παπαγεωργίου και τους Παύλο Ορκόπουλο, Νανά Τσόγκα, Δημήτρη Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Τζούμα και Χαρά Ρωμούδη, μια παράσταση που απέσπασε το Βραβείο Κουν για τη μουσική του Βασίλη Δημητρίου.

Η καλλιτεχνική περίοδος 1995-96 θα σημαδευτεί από την απώλεια του Μποστ, που θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Είχε προλάβει να εμπιστευτεί στον Θ. Παπαγεωργίου και τη Λ. Πρωτοψάλτη το τελευταίο του θεατρικό έργο, τη δική του εκδοχή για τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, που παρουσιάστηκε στη Στοά στις 18 Οκτωβρίου του 1995. Δυο μήνες μετά την πρεμιέρα, στις 14 Δεκεμβρίου 1995, το χαμόγελο πάγωνε στα χείλη φίλων και θεατών: ο Μέντης Μποσταντζόγλου πέρναγε οριστικά στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων και στη μνήμη των πολλών που τον αγάπησαν και πήραν χαρά από το έργο του.

Τιμώντας αυτόν τον μοναδικό συνεργάτη, το Θέατρο Στοά διοργανώνει σήμερα, επέτειο του θανάτου του, στις 8.30 μ.μ. τιμητική εκδήλωση, στην οποία θα παιχτούν διάφορες σκηνές από έργα που έχουν παρουσιαστεί στη Στοά, και θα ακουστούν πολλά τραγούδια και ποιήματα σε στίχους του Μποστ. Εκτός από τον Θανάση Παπαγεωργίου και τη Λήδα Πρωτοψάλτη, στην εκδήλωση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί της Στοάς Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Εύα Καμινάρη, οι συνεργάτες των έργων του Μποστ ηθοποιοί Σοφία Φιλιππίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Μαρία Αλβανού, Μαρία Τσιμά, Γιάννης Αναστασάκης, Φαίδων Καστρής, ο γιος του Γιάννης Μποσταντζόγλου, ο μόνιμος συνθέτης των τραγουδιών του Μποστ στα έργα που ανέβασε η Στοά Βασίλης Δημητρίου και ο Νότης Μαυρουδής.

Για τον Μποστ και το έργο του θα μιλήσουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, οι ποιητές Γιάννης Βαρβέρης και Γιάννης Κοντός, ο συγγραφέας Πάρις Τακόπουλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top