Σαράντα χρόνια παρουσίας στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο συμπλήρωσε ήδη η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η καλλιτεχνική και επαγγελματική ένωση των σκηνοθετών του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, που ιδρύθηκε στην Αθήνα τον "άγριο" Δεκέμβρη του 1973, μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο της χουντικής επταετίας.
Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, η ΕΕΣ διοργανώνει τη Δευτέρα το μεσημέρι εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην οποία θα παραστεί και ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, η Εταιρεία, αλλά και το ΥΠΠΟ, θα τιμήσει το επιφανέστερο εν ζωή μέλος της από τον χώρο του κινηματογράφου, τον Νίκο Κούνδουρο, καθώς φέτος συμπληρώνονται εξήντα χρόνια αδιάκοπης προσφοράς του στην τέχνη του κινηματογράφου και τον πολιτισμό της χώρας γενικότερα.
Ο Νίκος Κούνδουρος, μολονότι πριν τη "θητεία" του στη Μακρόνησο είχε σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών, απολυόμενος στράφηκε προς τον κινηματογράφο και το 1954 παρουσίασε την πρώτη του ταινία, με τίτλο Μαγική πόλις, για να ακολουθήσει, στη συνέχεια μια σειρά επιτυχημένων και βραβευμένων ταινιών, που χαρακτηρίζονταν πάντοτε από την ασυμβίβαστη, πολιτικά και αισθητικά, προσωπική ματιά του. Η τελευταία ταινία του, με τίτλο Το πλοίο, παρουσιάστηκε στις αίθουσες το 2011.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την εξηντάχρονη προσφορά του Νίκου Κούνδουρου στον πολιτισμό, η ΕΕΣ θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σωματείου.