Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η αλληλογραφία του Ρόμπερτ Φροστ εκδίδεται για πρώτη φορά

7:32 π.μ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποιητικό όνομα του Ρόμπερτ Λι Φροστ (1874-1963) χαίρει εκτίμησης ισότιμης εκείνης του Γουόλτ Γουίτμαν ή του Εζρα Πάουντ - συγκαταλέγεται, με άλλα λόγια μεταξύ των γιγάντων της αμερικανικής λογοτεχνίας. Και ακριβώς όπως στην περίπτωση του Πάουντ, χωρίς να πρόκειται για τις φασιστικές παρεκτροπές του τελευταίου, η λογοτεχνική του δεξιοτεχνία είθισται να επισκιάζεται από τις κηλίδες της προσωπικής του ζωής. Μια τετράτομη έκδοση του συνόλου της αλληλογραφίας του Φροστ από τον εκδοτικό οίκο Harvard University Press όμως υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα παρουσιάζοντας ένα λεπτομερειακό πορτρέτο των σχέσεων με τους οικείους και τους ομότεχνούς του.

Τιμημένος με τέσσερα βραβεία Πούλιτζερ στη διάρκεια της ζωής του, υπήρξε ένας καλλιτεχνικός θεσμός. Η μεταθανάτια εικόνα του, ωστόσο, τον θέλει καριερίστα, μισογύνη, ζηλόφθονο, μονομανή και εγωπαθή. Υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό γι' αυτήν είναι η βιογραφία του Λόρανς Τόμπσον, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη της με τις ευλογίες του ίδιου του ποιητή και δημοσιεύοντας τρεις τόμους την περίοδο 1966 - 1977 μετέτρεψε έναν δημοφιλή υμνωδό της ζωής στην ύπαιθρο σε απεχθή υποκριτή. Στο έργο της κατεδάφισης του χαρακτήρα του συνέβαλαν αργότερα κριτικοί μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Γουίλιαμ Πρίτσαρντ και Χάρολντ Μπλουμ.

Τα 3.000 γράμματα που συγκέντρωσαν από σχεδόν 100 αρχεία και προσωπικές συλλογές οι πανεπιστημιακοί Ντόναλντ Σίχι, Μαρκ Ρίτσαρντσον και Ρόμπερτ Φέιγκεν προτίθενται να μεταβάλουν ριζικά την οπτική αυτή. Σύμφωνα με δηλώσεις του Σίχι στους «New York Times» «υπάρχει μια αίσθηση ότι ο Φροστ έδειχνε ένα πρόσωπο στο κοινό και ένα εντελώς διαφορετικό στην ιδιωτική του ζωή. Η αλληλογραφία του θα διαλύσει όλα αυτά τα σύννεφα. Είχε τις ιδιοτροπίες του, τους εχθρούς του, τα πράγματα και τις καταστάσεις που τον έκαναν να εκρήγνυται από θυμό. Κυρίως, όμως, αυτό που βγαίνει από τα γράμματά του είναι μια γενναιοδωρία πνεύματος».   

Αν και ελάχιστα από τα ποιήματα του Φροστ κυκλοφορούν στα ελληνικά σήμερα, είναι εν τούτοις γνωστός στους αγγλομαθείς από εμβληματικά κείμενα της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας όπως τα «The Road not Taken» και «Fire and Ice». Για όσους ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν περαιτέρω στη ζωή και το έργο του, ο πρώτος τόμος της αλληλογραφίας του θα είναι διαθέσιμος από τις 25 Φεβρουαρίου.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top