Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ο εικονοκλάστης Ουίλιαμ Μπάροουζ

6:23 π.μ.

Μια νέα βιογραφία του μεγάλου αμερικανού αιρετικού αποτιμά τη ζωή και το έργο του πέρα από εντυπωσιασμούς

 Το μήλο, η Ταγγέρη, τα ναρκωτικά. Ο μεταμοντερνισμός, η αντικουλτούρα, το περιθώριο. Η τεχνική του cut-up, οι μπίτνικ, η σκηνή της αβάν-γκαρντ. Ολα τα γνωστά και αναμενόμενα στοιχεία, μυθικά ή πραγματικά, βρίσκονται στη θέση τους. Ομως η νέα βιογραφία του Μπάρι Μίλερ δεν έχει ούτε αγιολογικό ούτε ηδονοβλεπτικό χαρακτήρα. Το «Call Me Burrougs. A Life» (εκδ. Twelve) εκτείνεται σε 712 απολαυστικές σελίδες που προορίζονται να αποτελέσουν το κατεξοχήν έργο αναφοράς στη ζωή του Ουίλιαμ Μπάροουζ (1914-1997).



Ο Μίλερ εξηγεί μεθοδικά πώς ο Μπάροουζ, γόνος εύπορης οικογένειας του Σαιντ Λούις, εξελίχθηκε από αργόσχολο εισοδηματία (οι δικοί του τον επιχορηγούσαν ως την ηλικία των 50 ετών) σε εμβληματική καλτ λογοτεχνική μορφή χωρίς να εξωραΐζει την περιθωριακή ζωή του ή να ενδίδει σε λυρικές περιγραφές ενός παρακμιακού βίου εθισμών. Ενδιαφέρεται περισσότερο για τη σχέση του εικονοκλάστη συγγραφέα με τους άλλους, όπως τον μπιτ θρύλο Αλεν Γκίνσμπεργκ και τον φίλο, μάνατζερ και επιμελητή του, Τζέιμς Γκράουερχολτς, χωρίς τους οποίους τα περισσότερα κείμενά του θα παρέμεναν χαοτικά αποσπάσματα δίχως εστίαση ή στόχο, τους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς του πρώιμου copy-paste, την αποδοχή της αποδοχής του από το λογοτεχνικό στερέωμα («μη βγάζεις το ρύγχος σου από την ταΐστρα του δημοσίου»), τους σταθμούς της μετατροπής του από παρία σε εναλλακτικό «σοφό γέροντα».  

Βασισμένο στην εξονυχιστική έρευνα του Γκράουερχολτς για μια αντίστοιχη βιογραφία που τελικά εγκαταλείφθηκε, αλλά και στις πολύωρες συνομιλίες του Μπάροουζ με τον προηγούμενο βιογράφο του, Τεντ Μόργκαν, το βιβλίο του Μίλερ επαινέθηκε από τους αμερικανούς κριτικούς ως επίτευγμα λεπτομερειακότητας και ακρίβειας. Ως εκ τούτου, δεν προσφέρει κάποια ριζική αναθεώρηση της ιδιόρρυθμης προσωπικότητάς του. Οπωσδήποτε όμως εστιάζει στην πηγή της ακτινοβολίας της - τον άνθρωπο Ουίλιαμ Μπάροουζ, όχι τη φαντασμαγορική ψυχεδελική λάμψη ενός άβαταρ του 20ού αιώνα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top