Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Λος Αντζελες ραπ

6:42 π.μ.


Stereo Φονικά

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Ice Cube επιστρέφει με έναν επιθετικό και επίφοβο χιπ χοπ δίσκο Ο Ice Cube επιστρέφει με έναν επιθετικό και επίφοβο χιπ χοπ δίσκο «Ι Am the West»-Ice Cube (Hitch Hyke):


Αν σε κάτι του βγάζεις το καπέλο, είναι ότι τώρα πια κυκλοφορεί δίσκους επειδή απλά γουστάρει να το κάνει. Ο Ice Cube στα σαράντα του χρόνια δεν έχει ανάγκη ούτε να παρουσιάζει νέα τραγούδια ούτε να περιφέρεται σε περιοδείες. Είναι σταρ του Χόλιγουντ, ανακατεμένος με τη σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, πατέρας τεσσάρων παιδιών και αξιοσέβαστος οικογενειάρχης.

Αλλά, σε ανύποπτο χρόνο, ξεφεύγει απ' όλα αυτά και βγάζει δίσκους στην παράδοση των γκάνγκστα ράπερ Niggaz With Attitude, με τους οποίους πήρε στις αρχές του '90 το βάφτισμα του πυρός στο καμίνι τού χιπ χοπ. Και στο «Ι Am the West» συνεχίζει αυτή την παράδοση.

Εχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που οι Niggaz With Attitude βγήκαν από το Κόμπτον, στο Σάουθ Σέντραλ, τραγουδώντας το «Fuck the Police». Από τότε όλα έχουν αλλάξει. Οι ταραχές του '92 έδειξαν ότι οι NWA ήταν προφητικοί, το γκάνγκστα ραπ έγινε ο επίσημος ήχος του Λος Αντζελες και η συμμορία γρήγορα σκόρπισε. Ο Easy Ε πέθανε από AIDS, ο Dr Dre έγινε διάσημος θέτοντας τις βάσεις για το νέο χιπ χοπ ήχο και κυκλοφορώντας δίσκους αναφοράς όπως το «The Chronic» και το «2001».

Ο Ice Cube φαινόταν να ενδιαφέρεται περισσότερο για το μέλλον του ως ηθοποιός παρά ως ράπερ. Κατά καιρούς έβγαζε δίσκους όπως το «Death Certificate», με το οποίο δήλωνε την πίστη του στο Ισλάμ, ή το «War & Peace Vol. 1» στο οποίο βυθιζόταν στο μέταλ ραπ. Κανένας από αυτούς όμως δεν έκανε μεγάλη αίσθηση. Ισως γιατί ο Ice Cube δεν το έπαιζε μέντορας πιτσιρικάδων, ούτε έκλεβε συνεχώς την παλιά σόουλ και φανκ σκηνή.

Το «Ι Am the West» είναι τυπικά ο δίσκος ενός δεινόσαυρου. Οι κριτικές ασχολούνται περισσότερο με το γεγονός ότι ο Ice Cube σαραντάρισε παρά με τη μουσική του. Ομως ο βετεράνος ράπερ κάνει κάτι απλό. Μιλάει με σκληρά λόγια για την οικονομική ύφεση και τις πολυεθνικές που τη δημιούργησαν, ονειρεύεται ένα Λος Αντζελες όπου οι συμμορίες είχαν πολιτική στάση και ανακατεύει μελωδίες του πιάνου με σκληροπυρηνικό χιπ χοπ.

Στο κάτω κάτω ο Ice Cube ποτέ δεν υποστήριξε ότι ανανέωσε τον γκάνγκστα ήχο. Είναι από τους μόνους που έμεινε πιστός στο επιθετικό, σβέλτο και επίφοβο ραπ. Σε αντίθεση με τους παλιούς του συντρόφους που το γύρισαν στο r'n'b. Δεν είναι δίσκος που φέρνει καινοτομίες. Είναι ένας έντιμος χιπ χοπ δίσκος από έναν τύπο που νιώθεις ότι ξέρει για το τι μιλάει. Κάτι σπάνιο γι' αυτούς τους καιρούς.
www.myspace.com/icecube

Νέες κυκλοφορίες

«The Hits Collection Volume One»

- Jay-Ζ

(Universal):

Ατενίζοντας από την κορυφή πια τη χιπ χοπ σκηνή, ο Jay-Ζ, αφού ολοκλήρωσε τη φιλόδοξη τριλογία του «The Blueprint», πέρυσι, κάνει τώρα μια αναδρομή στις επιτυχίες του. Στον πρώτο δίσκο, αφού το Volume One υποδηλώνει ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη συλλογή, μαζεύει από το «99 Problems» και το «Encore» μέχρι το «Empire State Of Mind». Και όλα αυτά ενώ ήδη ετοιμάζει την επιστροφή του δισκογραφικά με μια συνεργασία με τον Κάνιε Γουέστ, τον άλλο σημαντικό παραγωγό του νεοϋορκέζικου χιπ χοπ.

www.myspace.com/jayz

«Free Wired»

- Far East Movement

(Interscope):

Στο στιλ θυμίζουν τους Kraftwerk, όμως το κουαρτέτο από το Λος Αντζελες, ενώ βαδίζει στα ίχνη των Γερμανών πρωτοπόρων, έχει βουτηχτεί και στο κεφάτο χιπ χοπ της ανατολικής μητρόπολης. Είναι το ντεμπούτο τεσσάρων μουσικών που προέρχονται από την ασιατική κοινότητα της πόλης, ένα κράμα από Κορεάτες, Ιάπωνες και Κινέζους που παίρνουν την παράδοση της ελεκτρόνικα του '80 για να την ανακατέψουν με τον πανταχού παρόντα ρυθμό του χιπ χοπ. Ηδη ποζάρουν ως οι πρώτοι Αμερικανο-ασιάτες που σκαρφάλωσαν στο Top 10 των ποπ τσαρτ με το τραγούδι «Like a G6».

www.myspace.com/fareastmovement

«Diamonoye Tiopite

- L' epoque de l'evolution»- Idrissa Diop

(Teranga Beat):

Αφροκουβανέζικη μουσική αναμεμιγμένη με τζαζ, από τα χρονια του '70, όταν ακόμα η Σενεγάλη δεν είχε υποστεί την πλύση εγκεφάλου με τη δυτική μουσική και αντλούσε από τις δικές της ρίζες ανακατεμένες με λάτιν τα σάουντρακ για τα μπαρ στο Ντακάρ. Είναι ο πρώτος δίσκος που ξεθάβεται από μια ολόκληρη ξεχασμένη κληρονομιά, χάρη στη νέα εταιρεία Teranga Beat. Μια εταιρεία που υπόσχεται να επανακυκλοφορήσει όλα τα ξεχασμένα διαμάντια εκείνης της περιόδου και να αποκαταστήσει την άγνωστη μουσική σκηνή εκείνων των καιρών.

www.myspace.com/terangabeat

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top