Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Αbbie Gale «Θα ξανακάνουμε ομάδες για να σωθούμε»

10:20 π.μ.

Η πενταμελής μπάντα από την Πάτρα δείχνει με την απήχηση των κομματιών της ότι η κοινωνική διαμαρτυρία μπορεί να εκφράζεται με την αγγλόφωνη ροκ. Πολιτική αλλά όχι στρατευμένη τέχνη.

Oνομάζονται Αbbie Gale. Θα μπορούσαν να ονομάζονται και «το συγκρότημα των Μηχανικών». Χημικών και Πολιτικών, καθώς τελείωσαν ή τελειώνουν τις σπουδές τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Επέλεξαν όμως το πρώτο. Το συγκρότημα ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2003. Λίγο η καλοκαιρινή ραστώνη, λίγο τα καλοκαιρινά βράδια που «βοηθούν» τα μεγαλεπήβολα σχέδια, το «κακό» δεν άργησε να γίνει. Και... συνεχίστηκε με την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ. Το 2007 ακολούθησε η δεύτερη δουλειά, το «2», που βάζει για τα καλά τους Αbbie Gale στον χάρτη της αγγλόφωνης ελληνικής ροκ. Το... κακό τρίτωσε μόλις προσφάτως με το «Νo Ιnspiration», ένα άλμπουμ αντιστρόφως ανάλογο του τίτλου του.

Για την πενταμελή μπάντα που ζει και δημιουργεί εκτός των τειχών και συγκεκριμένα στην Πάτρα, τα πράγματα δεν έχουν πάει άσχημα. Παρ΄ όλο που η δισκογραφία πνέει τα λοίσθια. Και οι ίδιοι δεν το αρνούνται, αν και δεν ζουν από τη μουσική. «Εχουμε κουράγιο για να συνεχίσουμε παρ΄ όλο που οι πωλήσεις πέφτουν. Συνεχώς. Αλλά αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει ένα συγκρότημα.Οταν κάνεις και παίζεις μουσική,τι το πιο φυσικό να θέλεις να βγει η μουσική σου προς τα έξω και να φθάσει στον κόσμο.Γι΄ αυτό και ίσως πλέον δεν έχει νόημα να βγάζεις έναν δίσκο ο οποίος να μην έχει κάτι. Ο δικός μας δίσκος,για παράδειγμα,αργεί επειδή είναι προσεγμένο ακόμη και το κάλυμμα. Υπάρχει μια ειδική ραφή ώστε το κάθε CD να γίνεται ένα-ένα. Σαν να λέμε χειροποίητο» λέει ο Salvatore, μιλώντας στο «Βήμα» εκ μέρους των Αbbie Gale.

Ο Σαλβατόρε, προφανώς ψευδώνυμο- «όλοι προσωνύμια έχουμε επειδή μας αρέσει, ξεκινήσαμε για πλάκα και τα κρατήσαμε στη συνέχεια και έτσι θέλουμε να μας ξέρει ο κόσμος» -, λέει ακόμη: «Κανείςπλέον δεν αγοράζει CD. Και εγώ το ίδιο κάνω.Αγοράζω μόνο αυτά που λατρεύω. Είμαστε σε νέα εποχή.Δεν ξέρω πώς θα γίνει,ποιο θα είναι το format στο μέλλον,αλλά κατά τη γνώμη μου το CD απέτυχε. Ολοι μας στο βάθος του μυαλού μας ζούμε μια πραγματικότητα,ότι η μουσική είναι δωρεάν.Και αυτό δεν είναι καλό, επειδή φθάνουμε στο σημείο να συγκεντρώνουμε αρχεία μουσικήςστον σκληρό δίσκο του υπολογι στή μας και να μην ακούμε πραγματικά.Συλλέκτες είμαστε.Το “παιχνίδι” είναι πόσα Giga μουσικής έχει ο καθένας μας...».

Ο Salvatore δεν βλέπει να αλλάζει μόνο η μουσική αλλά και οι κοινωνικές συνθήκες που επηρεάζουν τη μουσική. «Αυτό που αλλάζει,όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, είναι ότι ο άνθρωπος αισθάνεται τρομερή μοναξιά. Αυτό που αυξάνεται αυτή την περίοδο είναι η μοναξιά των ανθρώπων. Ολο αυτό το καθημερινό κυνήγι, “ θα τη βγάλω, δεν θα τη βγάλω”, έχει φέρει επιπλοκές και σε προσωπικό επίπεδο.Νομίζω ότι το καλό που θα βγει μέσα απ΄ όλα αυτά είναι μια επιστροφή σε μια διαφορετική συλλογικότητα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα ξανακάνουν ομάδες για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που έρχονται... Τουλάχιστον στην Ελλάδα,όπου όλα και όλοι είχαν ξεφύγει...» .

Ο Salvatore προσδιορίζει αυτό το καθημερινό κυνήγι με όρους που μοιάζουν τυπικά ελληνικοί και επομένως οικείοι: «Μπήκαμε σε ένα τριπάκι ότι “ως τα 24 σπουδάζω ή σχεδόν σπουδάζω, ενώ παράλληλα τα πίνω και μεθάω κάθε βράδυ, μετά κάνω ένα μεταπτυχιακό και είμαι έτοιμος ως γιάπης στην αγορά εργασίας. Στα τριάντα δύο έχω και παιδιά και ένα αυτοκίνητο, ένα φολκσβάγκεν πασάτ,με όνειρο να πάω στο χωριό το Πάσχα και όλοι να μου πουν μπράβο”. Πλέον δεν θα είναι αυτά τα δεδομένα.Και μπορεί να φαίνεται ότι σε περιόδους κρίσης,ανέχειας οι άνθρωποι τρέχουν μόνο για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην,αλλά επίσης σε τέτοιους περιόδους οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να στραφούν σε κάτι πιο πνευματικό,διαφορετικά θα τρελαθούν.Ή θα γίνουν ζώα».

Πολιτικός ο λόγος του Salvatore, αλλά οι Αbbie Galeδεν είναι πολιτικό συγκρότημα. «Περισσότερο πολιτικοί είμαστε στη μουσική.Με τα τραχιά σκληρά κομμάτια μας. Από την άλλη, σε τέτοιους περιόδους μπορεί η μουσική ή ένα συγκρότημα να συνδεθεί με έναν ολόκληρο αγώνα. Αλλά εδώ δεν υπάρχει ο αγώνας. Τι συζητάμε λοιπόν... Γενικότερα δεν μου αρέσει η στρατευμένη τέχνη,παρ΄ ότι σε δύσκολες περιόδους υπήρξαν καλλιτέχνες που με προσωπικό κόστος κράτησαν ζωντανή την Ελλάδα» .

Τους Αbbie Gale μέχρι στιγμής τους κρατάει ζωντανούς η μουσική τους και τα live τους. Παρουσιάζουν το άλμπουμ τους στην Πάτρα στις 3 Δεκεμβρίου, ακολουθούν δύο εμφανίσεις τους στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ τον Φεβρουάριο θα εμφανισθούν στο Gagarin, στην Αθήνα, μαζί με τη Μαριέτα Φαφούτη.

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΟ»
«Θλίψη και οργή.Εχουν γίνει εγκλήματα που δεν έχουν κανέναν ένοχο.Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα όπου έχουν φαγωθεί τόσο πολλά χρήματα και όμως δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος.Και αυτοί που έκλεψαν δεν πείναγαν.Από την άλλη,δεν μπορούμε να βγάλουμε την ουρά μας απέξω.Είμαστε Ελληνες και βαθιά μέσα μας έχουμε όλοι επωφεληθεί από το γεγονός ότι ζούμε σε ένα χαλαρό σύστημα.Οχι φυσικά καταστρέφοντας την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που το έχει κάνει ένας πολιτικός,τρώγοντας τα άπειρα λεφτά.Αλλά τον γνωστό,το βύσμα,όλοι το έχουμε χρησιμοποιήσει.Από το να σβήσουμε μια κλήση για ένα παράνομο παρκάρισμα μέχρι ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας.Αλλά το πλέον θλιβερό απ΄ όλα είναι ότι δεν έχουμε αντιδράσει.Πάντως μας δίδεται η ευκαιρία να το κάνουμε την προσεχή Κυριακή,στις εκλογές».

Πληροφορίες για τους Αbbie Gale στα http://www.myspace.com/abbiegale και www.abbiegale.gr.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artId=364006&dt=31/10/2010#ixzz14EynXsJx

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top