Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η ελληνική άρχουσα τάξη κλέβει το κράτος

8:28 π.μ.


Ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, αυτός ο δανδής φιλόσοφος της γαλλικής διανόησης, γνωστός και για την εκκεντρική κώμη του, τα λευκά, ξεκούμπωτα πουκάμισα και τις προβοκατόρικες απόψεις, μπαίνει στο δωμάτιο ντυμένος όπως φωτογραφίζεται στα λάιφσταϊλ περιοδικά του πλανήτη - συχνά στο πλευρό της τρίτης συζύγου, της ηθοποιού Αριέλ Ντομπάλ.

Οι συστάσεις γίνονται χωρίς να βγάλει τα σκοτεινά γυαλιά του. Το πρώτο ερώτημα για τη δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τον αναγκάζει να αποκαλύψει το βλέμμα του.

Γόνος μιας πλούσιας οικογένειας, γεννήθηκε πριν από 62 χρόνια στο Μπένι-Σαφ της Αλγερίας. Αργότερα στο Παρίσι θα σπουδάσει φιλοσοφία με δασκάλους τον Ζακ Ντεριντά και τον Λουί Αλτουσέρ και θα αρχίσει να δημοσιογραφεί στην αντεργκράουντ εφημερίδα «Combat», που ίδρυσε ο Αλμπέρ Καμί. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας των «Νέων Φιλοσόφων», που άσκησαν κριτική στον μαρξιστικό δογματισμό.

Στα χρόνια που ακολούθησαν διαμόρφωσε το δυναμικό προφίλ του διανοούμενου που παρεμβαίνει με ποικίλους τρόπους στα φλέγοντα ζητήματα του πλανήτη. Ταξίδεψε στην Αμερική, σε εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν για να διερευνήσει τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ και εξέφρασε την άποψή του για τους πολέμους της εποχής, όπως εκείνον της Βοσνίας. Με κάθε ευκαιρία αποδοκιμάζει την αγριότητα του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ στο Ιράν ενώ, πρόσφατα, υποστήριξε τον φίλο του Ρομάν Πολάνσκι στην παλιά υπόθεση για τον βιασμό ανήλικης.

Είστε στην Αθήνα μία μέρα μετά τις δημοτικές εκλογές, σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Πώς εκτιμάτε το ελληνικό πρόβλημα;

«Εχω την ίδια άποψη με τους Ελληνες. Η κατάσταση είναι κακή. Πριν από την έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα υπήρξε θύμα των αμερικανικών τραπεζών, όπως η Γκόλντμαν Σακς, της πιο παράφρονης χρηματοοικονομικής κατάστασης. Την ίδια στιγμή είναι θύμα της δικής της άρχουσας τάξης, η οποία φέρεται με τον πιο αντιπατριωτικό τρόπο. Οι Ελληνες μπουρζουά είναι πρωταγωνιστές της φορολογικής απάτης, κλέβουν το κράτος, ενώ η χώρα δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα κριτήρια σύγκλισης με την Ευρώπη. Η άρχουσα τάξη, στην πλειονότητά της, όχι ολόκληρη, είναι ανεύθυνη, ικανή για το χειρότερο, έτοιμη να θυσιάσει το εθνικό συμφέρον για τα κέρδη της. Να προσθέσουμε το πολύ αδύναμο κράτος και, κατά την άποψή μου, την κληρονομιά της δικτατορίας που δεν έχει ξεπεραστεί εντελώς. Οσα περιγράφω καθιστούν αυτή την υπέροχη χώρα που υπεραγαπώ, τον ασθενή της Ευρώπης. Κρίμα».

Δεν έχει ευθύνες και η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον εκτροχιασμό ενός τόσο σοβαρού οικονομικού πρόβληματος;

«Σαφώς, αρκετές. Ησασταν θύματα πολλών παραγόντων και ίσως αύριο να είστε θύματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το φοβάμαι, αλλά αυτό θα το δούμε. Εχετε, επίσης, κι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα: μια Αριστερά παράλογη, που συμβάλλει στη χειροτέρευση της κατάστασης. Η ελληνική Αριστερά έχει παραμείνει στη δεκαετία του '70, είναι η πιο αναχρονιστική Αριστερά της Ευρώπης».

Αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζετε και στη Γαλλία, μια σοβαρή άνοδο του εθνικισμού ορατή και στην πρόσφατη απομάκρυνση των Ρομά από τη χώρα. Δεν είναι λυπηρό που αυτό το εθνικιστικό κλίμα τρέφεται και από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί;

«Είναι θλιβερό. Της αξίζει κάτι καλύτερο της Γαλλίας. Και ο ίδιος ο Σαρκοζί είναι καλύτερος από αυτή την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αλλά πρέπει να πούμε την αλήθεια: ο Σαρκοζί τρέχει πίσω από το Εθνικό Μέτωπο. Προσπαθεί να αντλήσει τις ψήφους του. Στη Γαλλία συμβαίνει, αυτή τη στιγμή, κάτι που κανείς δεν τολμά να πει. Θα σας το αποκαλύψω: υπάρχει ένα νέο πολιτικό φαινόμενο που λέγεται Μαρίν Λεπέν. Είναι η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, που αναλαμβάνει τα ηνία του Εθνικού Μετώπου, φασίστρια όσο και ο πατέρας της, αλλά περισσότερο ικανή. Δεν θα κάνει τα ίδια λάθη, αλλάζει την ονομασία του κόμματος και οδεύει σε σημαντική εκλογική νίκη. Για να την αντιμετωπίσεις θα πρέπει ή να της εναντιωθείς ανοιχτά ή να υιοθετήσεις την πολιτική της. Ο Σαρκοζί, προφανώς, θεωρεί ότι πρέπει να υιοθετήσει τον λόγο της, και αυτό είναι το λάθος του. Πάντοτε όταν υιοθετούμε τον λόγο των φασιστών στηρίζουμε και ανεβάζουμε τον φασισμό».

Είστε υπέρ του νόμου της απαγόρευσης της μαντίλας στη Γαλλία;

«Είμαι υπέρ επειδή η μαντίλα αντιβαίνει, πρώτα απ' όλα, σε σημαντικά άρθρα του γαλλικού Συντάγματος, στην ισότητα αντρών και γυναικών και την εκκοσμίκευση».

Μάχεστε και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Δεν είναι όλες οι θρησκείες, στον πυρήνα τους, ολοκληρωτικές;

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν εξτρεμιστές σε όλες τις θρησκείες. Ομως, εξτρεμιστές που ρίχνουν αεροπλάνα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, που ξεκοιλιάζουν εγκύους, που καίνε ζωντανές γυναίκες επειδή κοίταξαν, απλώς, έναν άντρα είναι μόνο οι μουσουλμάνοι φονταμενταλιστές. Μεγάλη σύγχυση, τρομερό ηθικό και πολιτικό λάθος είναι να συνδέουμε, όμως, τον Ισλαμισμό με το Ισλάμ. Κυρίως, επειδή τα πρώτα θύματα του Ισλαμισμού είναι οι ίδιοι πιστοί του Ισλάμ. Αυτοί δολοφονούνται. Δεν είναι ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Ελληνες ούτε οι χριστιανοί ούτε οι Εβραίοι. Η ίδια η θρησκεία του Ισλάμ προσβάλλεται από τους φονταμενταλιστές».

Κάποιοι σας ασκούν κριτική, θεωρώντας παράδοξο να ταξιδεύετε στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, ενώ ανήκετε στη γαλλική μπουρζουαζία και είστε αρκετά πλούσιος. Τι τους απαντάτε;

«Είναι ηλίθιοι, δεν εντοπίζω κανένα παράδοξο».

Γιατί παραμένουν ζωντανές ακόμα στη Γαλλία οι ιδεολογικές και πνευματικές διαμάχες;

«Συνεχίζεται μια παράδοση που ξεκίνησε από την υπόθεση Ντρέιφους και χαίρομαι που παίρνω μέρος σε αυτές».

Γιατί σας μισούν τόσο πολύ, όπως έχετε πει, οι Γάλλοι;

«Επειδή λέω την αλήθεια για πάρα πολλά θέματα».

**Ανάμεσα στα βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι: «Σκέψεις για τον Πόλεμο», «Ο αιώνας του Σαρτρ» («Scripta»), «American Vertigo» («Κέδρος»), «Οι τελευταίες μέρες του Μποντλέρ» («Εξάντας»). *

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/11/2010&id=224280

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top