Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Αριστα; Κανένα μουσείο - Κάτω από τη βάση; Εκατό

9:14 π.μ.

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Η Ακρόπολη, με ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, δεν έχει δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες για όλα τα μνημεία, ούτε παρέχει βασικές υπηρεσίες για τυφλούς. Στο Ολυμπιείο δεν μπορεί να βρει κανείς ούτε ένα ποτήρι νερό. Στους Δελφούς και την Επίδαυρο δεν διατίθεται ένας ενημερωτικός οδηγός.

Δεν είναι οι μόνοι αρχαιολογικοί χώροι που στερούνται εξυπηρετήσεις για τους πολυπληθείς επισκέπτες τους. Υπάρχουν εκατό άλλοι που στερούνται βασικές υποδομές, όπως τουαλέτες και πρόσβαση για ΑΜΕΑ, αλλά και πινακίδες και λεζάντες, ενημερωτικά φυλλάδια, οδηγούς-καταλόγους, πωλητήρια, ό,τι δηλαδή χρειάζεται ένας χώρος πολιτισμού για να λειτουργήσει.

Το χειρότερο είναι ότι το ΥΠΠΟΤ μέχρι τώρα δεν ήξερε τις ελλείψεις τους. Δεν είχε γίνει ποτέ καταγραφή των υπηρεσιών που παρέχουν οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας, όπως είπε χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, που έγινε για να διαπιστωθούν οι ελλείψεις, να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες και να ενταχθούν σε ένα σχέδιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης την προσεχή τριετία.

«Κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου» είπε ο κ. Γερουλάνος, αναγνωρίζοντας πως όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια, δεδομένου ότι έχουμε πάνω από 8 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο που αποφέρουν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

«Παρ' ότι τα μνημεία μας είναι μια διαχρονική πηγή πλούτου, μέχρι σήμερα δεν είχαμε βάλει κριτήρια ποιότητας που να καθορίζουν τη δυνατότητά τους να εξυπηρετούν τους επισκέπτες τους» είπε. Και ενώ «το υπουργείο επενδύει είτε με δικά του κονδύλια είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια σε ανασκαφές, αναστηλώσεις και αναπαλαιώσεις σε όλη τη χώρα, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών παραμένει μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε τώρα».

Εγινε καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης σε 176 επισκέψιμους χώρους και μουσεία, όπου το κοινό πληρώνει εισιτήριο. Σ' αυτά δεν περιλαμβάνεται το Μουσείο της Ακρόπολης γιατί δεν αποτελεί υπηρεσία του Δημοσίου, αλλά ΝΠΔΔ. Οι χώροι και τα μουσεία εντάχθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό των εξυπηρετήσεων που παρέχουν.

- Στην πρώτη κατηγορία, στην οποία θα έμπαιναν όσοι χώροι διέθεταν βασικές, επιθυμητές και εξειδικευμένες υπηρεσίες, δεν εντάσσεται ούτε ένας αρχαιολογικός χώρος ή μουσείο.

- Στη δεύτερη κατηγορία χώρων και μουσείων, που χρειάζονται αναβάθμιση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες γιατί παρέχουν μόνο τις βασικές, εντάσσονται κάποια καινούργια μουσεία ή προσφάτως ανακαινισμένα, όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό, το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης και Βυζαντινού Πολιτισμού, τα μουσεία Ολυμπίας, Δελφών και Βεργίνας, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της Αιανής (συνολικά 19).

- Στην τρίτη κατηγορία, στην οποία χρειάζεται αναβάθμιση σε μία ή περισσότερες υπηρεσίες, εντάσσονται 44 χώροι, μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη, το Θέατρο Διονύσου στην Αθήνα, η Επίδαυρος, η Κνωσός και η Σπιναλόγκα, που δέχονται πάνω από 200.000 επισκέπτες το χρόνο.

- Στην τέταρτη κατηγορία, στην οποία απαιτείται αναβάθμιση ακόμα και σε βασικές υπηρεσίες, εντάσσονται 100 χώροι, ανάμεσά τους και το Ολυμπιείο.

Το συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, είναι ότι «στην πλειονότητά τους οι επισκέψιμοι χώροι είτε έχουν ελλείψεις είτε χρήζουν αναβάθμισης σε μία ή περισσότερες από τις βασικές υπηρεσίες. Προφανώς δεν θα διαμορφώσουμε χώρο στάθμευσης στη Δήλο ή τη Σπιναλόγκα. Αλλά είναι απαράδεκτο σε καταπληκτικούς χώρους, όπως το Ολυμπιείο, που δέχεται 400.000 επισκέπτες το χρόνο, να μην προσφέρουμε ούτε νερό».

Πού θα βρεθούν τα χρήματα για παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια; Εχουν εξασφαλιστεί 20 εκατ. ευρώ, απαντά ο υπουργός (3,5 εκατ. ετησίως από χορηγία του ΟΠΑΠ, 1,5 εκατ. ετησίως από τα έσοδα του ΤΑΠΑ και 5 εκατ. από το ΕΣΠΑ).

Στο «χορό» μπαίνει το αναβαθμισμένο ΤΑΠ, που παρέλαβε τα πωλητήρια του ΟΠΕΠ και «τρέχει» διαγωνισμούς για την πρόσληψη πωλητών, όπως και φορείς του ΕΟΤ, όπως είπε ο κ. Γερουλάνος. Εχει ζητηθεί από τους αρχαιολόγους υλικό για να φτιαχτούν ενημερωτικά φυλλάδια για 35 χώρους.

Πάντως πέρσι εφοδιάστηκαν με 1.200.000 φυλλάδια κάποιοι χώροι, κάτι που κόστισε ένα μικρό σχετικά ποσόν (154.000 ευρώ), ενώ φέτος με τα ίδια χρήματα θα τυπωθούν 5.500.000 φυλλάδια. *

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=25/11/2010&id=227355

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top