Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η «Ωραία της ημέρας» συναντά τον «Καλιγούλα»

4:06 π.μ.


Αρχίζει αύριο το φεστιβάλ κινηματογραφικού γυμνού, με προβολές «ακατάλληλων» στην εποχή τους ταινιών

Είκοσι πέντε ταινίες στις οποίες το γυμνό σώμα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο συνθέτουν τον κορμό του φεστιβάλ «Η αυτοκρατορία του σώματος- Το γυμνό στον κινηματογράφο» που αρχίζει αύριο στον κινηματογράφο Ετουάλ- Αλεξάνδρα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Την αφορμή για αυτό το αφιέρωμα, το οποίο στηρίζει η εταιρεία διανομής Νew Star, έδωσε το βιβλίο του ιστορικού του κινηματογράφου, εκδότη και σκηνοθέτη Γιάννη Σολδάτου «Η ιστορία του γυμνού στον κινηματογράφο», που κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Το «μενού» των ταινιών που θα προβληθεί αποτελείται από κάθε είδους ερωτικό σινεμά (εκτός από το αμιγώς πορνό) και είναι χωρισμένο σε τρεις ζώνες. Υπάρχουν ελληνικές ταινίες όπως το «Οh Βabylon!» του Κώστα Φέρρη και το «Μπορντέλο» του Νίκου Κούνδουρου, κλασικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως η «Ωραία της ημέρας» του Λουίς Μπουνιουέλ και η «Περιφρόνηση» του ΖανΛυκ Γκοντάρ, ταινίες που ξεσήκωσαν σάλο στην εποχή τους όπως η «Αυτοκρατορία των αισθήσεων» του Ναγκίσα Οσιμα και το «Σαλό: 120 μέρες στα Σόδομα» του Πιερ Πάολο Παζολίνι αλλά και κάποιες πιο εναλλακτικές- σαν από «μπάσταρδο είδος» όπως ανέφερε ο Σολδάτος: ο «Καλιγούλας» του Τίντο Μπρας, η «Μαλίτσια» του Σαλβατόρε Σαμπέρι, η «Ιστορία της Ο» του Ζιστ Ζακέν και η «Εμμα νουέλα στην Αμερική» του Τζο ντ΄ Αμάτο.

Διάφορες απόψεις για τη χρήση του γυμνού στον κινηματογράφο ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Ο Γιώργος Κατακουζηνός, του οποίου οι «Απουσίες» θα προβληθούν στο φεστιβάλ, είπε ότι ως σκηνοθέτης ένιωθε πάντα ότι το γυμνό πρέπει «να επιβάλλεται από το σενάριο ανεξαρτήτως από τον τρόπο παρουσίας του, είτε ακραίος είναι αυτός είτε ευγενικός». Σε όλες τις ταινίες του («Ζωή», «Αγγελος») το γυμνό παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο.

Για τον Κώστα Φέρρη «το άσεμνο είναι το αιτούμενο. Εφόσον λοιπόν αντιμετωπίζουμε το γυμνό ως άσεμνο, θα πρέπει να το δείξουμε όσο πιο άσεμνο γίνεται». Αναφερόμενος στην ταινία του «Οh Βabylon!» η οποία είναι εμπνευσμένη από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη και γυρίστηκε πολλά χρόνια από τότε που συνέλαβε την ιδέα (στο Παρίσι την εποχή του Μάη του ΄68) ο σκηνοθέτης είπε ότι το γυμνό μπορεί να μετατρέψει τη γενική εικόνα μιας ταινίας σε κάθε άλλο παρά ερεθιστική.

Να σημειωθεί ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει πανελλήνια πρεμιέρα η ταινία του Σολδάτου «Φίοντορ» καθώς και ότι αρκετές ταινίες του αφιερώματος οι οποίες είχαν λογοκριθεί στην εποχή τους θα προβληθούν στην ολοκληρωμένη εκδοχή τους.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Κινηματογράφος ΕτουάλΑλεξάνδρα, Κρέμμου 141, Καλλιθέα, τηλ. 210 9560.306. η Από αύριο ως την 1η Δεκεμβρίου.

η Καθημερινώς τρεις ή τέσσερις ταινίες, με ενιαίο εισιτήριο (8 ευρώ, φοιτητικό 6,5 ευρώ).


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=369245&dt=24/11/2010#ixzz16CVzABC3

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top