Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Στον Φίλιπ Ροθ το διεθνές βραβείο Μπούκερ 2011

7:40 π.μ.


Στον μεγαλύτερο εν ζωή αμερικανό πεζογράφο, τον Φίλιπ Ροθ, απονεμήθηκε το σημαντικό Διεθνές Βραβείο Man Booker 2011, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο διεθνές φεστιβάλ συγγραφέων στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Παρουσιάζοντας τον νικητή, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Ρικ Γκεκόσκι, είπε πως «για πενήντα χρόνια τα βιβλία του Ροθ έχουν διεγείρει, προκαλέσει και ψυχαγωγήσει ένα τεράστιο κοινό που συνεχώς αυξάνεται».

«Η φαντασία του δε μας βοήθησε μόνο να επαναπροσδιορίσουμε την ιδέα της εβραϊκής ταυτότητας, το έργο του έχει δώσει μια νέα πνοή στη μυθοπλασία γενικά, όχι μόνο την αμερικάνικη» συνέχισε ο πρόεδρος.

«Η καριέρα του είναι αξιοσημείωτη επειδή ξεκίνησε σε ένα υψηλό ποιοτικά επίπεδο και εξακολουθεί να βελτιώνεται. Στα πενήντα και στα εξήντα του χρόνια, σε ηλικία δηλαδή που το έργο των συγγραφέων συνήθως ατονεί, εκείνος έγραψε μια σειρά μυθιστορημάτων υψηλότατου επιπέδου και μακρόπνοης ποιότητας. Το πιο πρόσφατο από αυτά το «Nemesis» (προσεχώς στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Πόλις) ένα ζωντανό, αξέχαστο, γεμάτο ψυχή βιβλίο όπως και τα υπόλοιπα που έχει γράψει» κατέληξε ο Ρικ Γκεκόσκι υμνώντας το λογοτεχνικό μεγαλείο του Ροθ.

Ο 78χρονος Φίλιπ Ροθ αφού ευχαρίστησε την επιτροπή δήλωσε: «Μια από τις σημαντικότερες χαρές που απολαμβάνω ως συγγραφέας είναι ότι το έργο μου διαβάζεται απ’ ένα παγκόσμιο κοινό, παρόλα τα “καρδιακά επεισόδια” που συνεπάγεται η μετάφρασή του. Ελπίζω ότι αυτό το βραβείο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών που μέχρι σήμερα δεν είναι εξοικειωμένοι με το έργο μου. Είναι μεγάλη μου τιμή και είμαι ευτυχής που λαμβάνω αυτό το βραβείο».

To Διεθνές Βραβείο Booker, που καθιερώθηκε το 2005, απονέμεται κάθε δυο χρόνια σε έναν συγγραφέα για το σύνολο του έργου του και συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 60.000 λιρών Αγγλίας. Στο παρελθόν το έχουν λάβει ο νιγηριανός Τσινούα Ατσέμπε, ο αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ και η καναδέζα διηγηματογράφος Άλις Μονρό. Φέτος η λίστα των υποφηφίων ήταν ιδιαιτέρως ανταγωνιστική.

Ο Ροθ αναδείχθηκε νικητής ανάμεσα σε διακεκριμένους συγγραφείς όπως οι αμερικανίδες Αν Τάιλερ και Μέριλιν Ρόμπινσον, ο βρετανός Φίλιπ Πούλμαν, ο κινέζος Σου Τονγκ, ο αυστραλός Ντέιβιντ Μαλούφ και ο πλέον γνωστός Τζον Λε Καρέ που όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ζήτησε να εξαιρεθεί απ’ την διαδικασία.

Ο Φίλιπ Ρόθ έχει γράψει 31 μυθιστορήματα, μεταξύ αυτών η αριστουργηματική άτυπη τριλογία «Αμερικανικό ειδύλλιο» (1997), «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή» (1998) και «Το ανθρώπινο στίγμα» (2000) και έχει σαρώσει όλα τα σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία της πατρίδας του.

Σήμερα, μετά από αυτή τη βράβευση, του λείπει μόνο το Νομπέλ Λογοτεχνίας και πολλοί πιστεύουν ότι η πεισματική άρνηση της Σουηδικής Ακαδημίας να του το απονείμει την εκθέτει πάρα πολύ.

Το σύνολο του έργου του Φίλιπ Ροθ κυκλοφορεί στα ελληνικά καθώς έχει ορκισμένους αναγνώστες και στη χώρα μας.

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top