Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

64ο φεστιβάλ Κανών: Το «Δέντρο της ζωής» ο μεγάλος νικητής

4:59 π.μ.


Το «Δέντρο της ζωής» του Τέρενς Μάλικ με πρωταγωνιστές τον Μπραντ Πιτ ,τον Σον Πεν και την Τζέσικα Τσαστέιν είναι ο μεγάλος νικητής του 64ου φεστιβάλ των Καννών. Το ουμανιστικό φιλμ απέσπασε το ανώτατο βραβείο της διοργάνωσης, τον Χρυσό Φοίνικα.

Ο Μάλικ ,ένας γκουρού της διανόησης ήταν απών από την τελετή. Στην θέση του παρέλαβαν τον Χρυσό Φοίνικα από τα χέρια της Τζέιν Φόντα ο Μπιλ Πόλαντ και η Ντίντι Γκάρντνερ δυο από τους παραγωγούς της ταινίας. Ας σημειωθεί ότι ο Τέρενς Μάλικ δεν είχε έρθει καθόλου στις Κάννες, αφού αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις «αφήνοντας το έργο να μιλήσει από μόνο του» στην συνέντευξη Τύπου της ταινίας που είχε προηγηθεί πριν από μερικές μέρες.
Μια αμερικανίδα ηθοποιός, η Κίρστεν Ντανστ απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την «Μελαγχολία» του Λαρς φον Τρίερ ,του «κακού» παιδιού της εφετινής διοργάνωσης λόγω των δηλώσεών του περί ναζισμού. Η απουσία όμως της Τίλντα Σουίντον από τα βραβεία θα πρέπει να θεωρηθεί, τουλάχιστον άδικη γιατί η δουλειά της στο «We need to talk about Kevin» είναι ασυγκρίτως ανώτερη από της Ντανστ.

Η ειρωνεία είναι ότι το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε σε έναν άλλο δανό σκηνοθέτη, τον νεαρό Νίκολας Γουίντνιγκ Ρεφν που σκηνοθέτησε την αμερικανική περιπέτεια «Drive» με πρωταγωνιστή τον Ράιαν Γκόσλινγκ τον οποίο και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως .

Πλην εξαιρέσεων πάντως μοιρασμένα και σε γενικές γραμμές δίκαια ήταν τα βραβεία που αποφάσισε η κριτική επιτροπή της 64ης διοργάνωσης, πρόεδρος της οποίας ήταν ο αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Μια ταινία που θα ήταν αδύνατον να απουσιάζει από τα βραβείο είναι τα βραβεία είναι το «Παιδί με το ποδήλατο» των αδελφών Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν. Οντως το «Παιδί με το ποδήλατο» που εξετάζει την περίπτωση ενός νεαρού παιδιού που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνος και αβοήθητος, μοιράστηκε το Μεγάλο βραβείο της επιτροπής μαζί με το «Once upon a time in Anatolia» του τούρκου Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν.

Ο γάλλος ηθοποιός Ζαν Ντιζαρντέν απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το «Artist», μια βωβή ασπρόμαυρη ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους στην οποία υποδύεται έναν σταρ του βωβού κινηματογράφου και δεν λέει ούτε μια λέξη!

Τέλος το βραβείο σεναρίου δόθηκε στην ισραηλινή ταινία «Footnote» του Τζόζεφ Τσένταρ, ενώ το ειδικό βραβείο της επιτροπής δόθηκε στην γαλλική ταινία «Polisse» της Μαιουάν, ένα σκληρό φιλμ που εξετάζει την δράση του Σώματος Προστασίας Παιδιών της γαλλικής αστυνομίας.

Μια ακόμη αδικία των βραβείων είναι η παντελής απουσία της ταινίας «L’ Havre» του Ακι Καουρισμάκι. Δεν βραβεύθηκε πουθενά, αρκούμενη απλώς στο βραβείο της διεθνούς ένωσης κριτικών κινηματογράφου (Fipresci).

Τα βραβεία
Χρυσός Φοίνικας: «Το δέντρο της ζωής» του Τέρενς Μάλικ

Μεγάλο βραβείο της επιτροπής: Εξ’ ημισείας στο «Παιδί με το ποδήλατο» των αδελφών Νταρντέν και «Κάποτε στην Ανατολή» του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν

Βραβείο σκηνοθεσίας: Νίκολας Γουίντνιγκ Ρεφν («Drive»)

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας: Ζαν Ντιζαρντέν («The artist»)

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: Κίρστεν Ντανστ («Μελαγχολία»)

Ειδικό βραβείο επιτροπής: «Polisse»

Βραβείο σεναρίου: «Foοtnote»


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top