Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Απεβίωσε ο βρετανός συγγραφέας Μπάρι Άνσγουορθ

9:34 π.μ.

Ο βρετανός συγγραφέας Μπάρι Άνσγουορθ, ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του ιστορικού μυθιστορήματος στην αγγλοσαξονικό κόσμο, πέθανε σε ηλικία 81 ετών, την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012, στην Περούτζια της Ιταλίας. Έπασχε από καρκίνο στους πνεύμονες, όπως ανακοίνωσε η Λόις Γουάλας, η λογοτεχνική του αντζέντισσα στην Αμερική.

Ο Μπάρι Άνσγουορθ, ένας στυλίστας συγγραφέας που οι κριτικοί επαίνεσαν για το απαράμιλλο ύφος του, γεννήθηκε το 1930 σε μια οικογένεια ανθρακωρύχων στο Γουϊγκέιτ της κομητείας του Ντάραμ στην Αγγλία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και έζησε πολλά χρόνια στην ανατολική Μεσόγειο διδάσκοντας αγγλικά στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.

Έγινε γνωστός για την αφηγηματική του δεινότητα και την ικανότητα που είχε να ζωντανεύει ολόκληρες περιόδους του παρελθόντος μ' έναν ξεχωριστό, ολοζώντανο τρόπο. Ο Άνσγουορθ διέγραψε μια γόνιμη πορεία περίπου μισού αιώνα στη λογοτεχνία. Το 1992 τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ για το πλέον γνωστό μυθιστόρημά του «Ιερή πείνα», μια ιστορία φιλαργυρίας τοποθετημένη στον 18ο αιώνα για το δουλεμπόριο στον Ατλαντικό ωκεανό. Εκείνη την χρονιά μάλιστα μοιράστηκε το βραβείο με τον Μάικλ Οντάατζε για το βιβλίο του «Ο άγγλος ασθενής».

Η ιστορία, την οποία ερευνούσε εξονυχιστικά πριν γράψει τα βιβλία του, ήταν γι' αυτόν ένας τρόπος να μιλήσει αλληγορικά για το παρόν. Ενδιαφερόταν πολύ για τις πολύπλοκες διαδικασίες που διαμορφώνουν τις κοινωνίες μέσα στον χρόνο και την ηθική φύση των ανθρώπων.

Το «Βήμα» είχε συναντήσει τον Μπάρι Άνσγουορθ τον Μάιο του 2011, όταν επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Ελλάδα. Μας υποδέχθηκε τότε ευδιάθετος στο αμερικανικό κολέγιο Deree της Αθήνας με ένα πλατύ χαμόγελο, φορώντας τα καλοκαιρινά του ρούχα και τα σανδάλια του. Είχε στο πλευρό του τη φινλανδή σύζυγό του Ιρα και οι δυο τους ετοιμάζονταν για τις διακοπές τους στην Πάρο.

Ο Μπάρι Άνσγουορθ μας μίλησε τότε για το νέο του βιβλίο με τίτλο «The Quality of Mercy» που κυκλοφόρησε τελικά τον Ιανουάριο του 2012. «Στη δεκαετία του ΄90 ήθελα να γράψω μια συνέχεια της Ιερής πείνας (Νεφέλη, 1994), αλλά τελικά εγκατέλειψα την προσπάθεια. Είκοσι χρόνια μετά ασχολήθηκα και πάλι ακολουθώντας τις τύχες ορισμένων χαρακτήρων μου από το βιβλίο που πήρε το Μπούκερ. Το να γράψεις μια τέτοια συνέχεια είναι βέβαια πολύ επικίνδυνο, επειδή ο κόσμος έχει απαιτήσεις, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει το "Σπάιντερμαν 1",το "Σπάιντερμαν 2"... » αυτοσαρκάστηκε ο συγγραφέας που στη δεκαετία του ΄60 δίδαξε την αγγλική γλώσσα σε πανεπιστήμια της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top