Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Μια «Πόλη» στην Μόσχα, ένα «Αγόρι» στην Τσεχία

9:36 π.μ.

Οι επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου στον χώρο των διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου συνεχίζονται και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός σε μια κατά τα άλλα «νεκρή» εποχή για τον ελληνικό πολιτισμό.
Δυο ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών επελέγησαν για τα διαγωνιστικά τμήματα σημαντικών φεστιβάλ: ήδη διακεκριμένη στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Γιώργου Γκικαπέππα «Η πόλη των παιδιών» θα συμμετάσχει εντός διαγωνισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας (21 - 30 Ιουνίου) αλλά και στο Επίσημο Πρόγραμμα του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ (στο τμήμα FOCUS ON THE WORLD CINEMA).

Επιτυχία όμως θα πρέπει να θεωρηθεί και η επιλογή της ταινίας «Το αγόρι τρώει την τροφή του πουλιού» στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας. Είναι η πρώτη απόπειρα στην σκηνοθεσία μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας του νεαρού σκηνοθέτη Εκτωρα Λυγίζου.

Οι δυο ταινίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους πέρσι στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η μεν «Πόλη των παιδιών», ένα σπονδυλωτό φιλμ που με ειλικρίνεια παρουσιάζει μια κατάμαυρη εικόνα της Αθήνας σήμερα, παρουσιάστηκε στην ολοκληρωμένη μορφή της στο Ελληνικό Πανόραμα.

Στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η «Πόλη των παιδιων» έκανε την μεγάλη έκπληξη κερδίζοντας σε τρεις κατηγορίες: σεναρίου (Γκικαπέππας), Α ' γυναικείου ρόλου όπου η Κίκα Γεωργίου και ειδικών εφέ - κινηματογραφικής καινοτομίας.

Η ταινία του Λυγίζου πρωτοπαρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη ως work in progress (δουλειά εν εξελίξει) και στη συνέχεια την υποδέχθηκε το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, όπου και προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον διεθνών Φεστιβάλ.

Το φιλμ, που γυρίστηκε στο φθινόπωρο του 2011 στην Αθήνα και είναι μια παραγωγή του Εκτωρα Λυγίζου, της Stefi και της Guanaco παρακολουθεί την προσπάθεια ενός 22χρονου νέου (Γιάννης Παπαδόπουλος) να προστατεύσει το καναρίνι του την ώρα που ο ίδιος δεν έχει δουλειά, ούτε λεφτά, ούτε σύντροφο, ούτε στέγη, ούτε καν φαγητό.

Θυμίζουμε ότι η μικρού μήκους ταινία του Λυγίζου «Αγνά νιάτα» προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα τού Φεστιβάλ Βενετίας 2004 (Corto Cortissimo).
 
Πηγή το ΒΗΜΑ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top