Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Μελετώντας την Γκερνίκα του Πικάσο στο Μπενάκη

9:52 π.μ.

Ο ιστορικός τέχνης Τίμοθι Τζέιμς Κλαρκ αναλύει το αριστούργημα του ισπανού ζωγράφου.

Παρόλο που δεν έχει στάλα αίματος η Γκερνίκα του Πικάσο στη ζωγραφική της παλέτα, ο πίνακας αυτός αποτυπώνει τη φρικαλεότητα του πολέμου με αξιοθαύμαστη αιχμή και οξύτητα, όπως θα ένιωθε προφανώς και ο ίδιος ο δημιουργός της όταν τον εκτελούσε, κάτω από την επήρεια των γεγονότων στην Ισπανία του 1937. Μπορεί να έχουν περάσει λοιπόν τόσες δεκαετίες από τότε που ο Πικάσο ‘παρέδωσε’ στον κόσμο ίσως το πιο γνωστό του έργο, όμως η Γκερνίκα παραμένει ένα από τα εμβληματικά αριστουργήματα που έχουν καταφέρει να αιχμαλωτίσουν τη βία, τον πόνο και το αποτρόπαιο θέαμα που προκαλεί ο πόλεμος μέσα από την ‘κοφτερή’ εικαστική γλώσσα του κυβισμού. Το θέμα του εμπνεύστηκε ο Πικάσο, όταν στις 26 Απριλίου του 1937 στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, Γερμανοί πιλότοι βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα της Χώρας των Βάσκων ισοπεδώνοντας το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά και σκοτώνοντας 1.650 κατοίκους.

Σήμερα, ο βρετανόs ιστορικός τέχνης Τίμοθι Τζέιμς Κλαρκ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη για να μας μιλήσει για το συγκεκριμένο έργο. Ο Κλαρκ, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα μονογραφίες για το μοντερνισμό, τον Πουσέν και τον Πικάσο, θα δώσει ένα σεμινάριο στο αμφιθέατρο του μουσείου με τίτλο «Η Γκέρνικα του Πικάσο και η δοκιμασία της Δύσης» στα πλαίσια του οποίου, θα εστιάσει στο πώς ο καλλιτέχνης κατάφερε να διαμορφώσει ένα νέο εικαστικό χώρο μέσα στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και πώς ο ζωγράφος απεικόνισε τους ρόλους των δύο φύλων τη στιγμή της βίωσης του απόλυτου τρόμου. Στη συνέχεια, το σεμινάριο θα επεκταθεί στη σημασία της εικόνας στη σύγχρονη εποχή και πώς η σύγχρονη κουλτούρα της εικόνας συσχετίζεται με την πολιτική και οικονομική κρίση που πλήττει τις ευρωπαϊκές καταναλωτικές κοινωνίες.
Info
07 Δεκεμβρίου 2013
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι
Τηλ.: 210-3453111
Στις 11.30-13.30, 16.30-18.00, στα αγγλικά. Είσοδος ελεύθερη.
- See more at: http://left.gr/news/0712-meletontas-tin-gkernika-toy-pikaso-sto-mpenaki#sthash.v1PMk7ZG.dpuf


Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top