Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Cine-Ανασκόπηση: Το 2013 σε πρώτο πλάνο

10:22 π.μ.

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω και ταξιδεύουμε στα κινηματογραφικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2013. Βραβεία, Όσκαρ, εγχώρια και διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ και βέβαια πολλές και αγαπημένες ταινίες που μας κράτησαν συντροφιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Του Γιώργου Ρούσσου TVXS


 
 
Χρυσές Σφαίρες (Ιανουάριος)


 
Ads not by this site
Τα βραβεία της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ και για πολλούς ο προάγγελος των Όσκαρ, είχαν ως μεγάλο νικητή τον Μπεν Άφλεκ. Ο οποίος κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο σκηνοθεσίας, μία υποψηφιότητα που τα Όσκαρ του αρνήθηκαν, καθώς και το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας, για το "Argo". Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις, πήρε το βραβείο για καλύτερο Ανδρικό ρόλο σε δράμα, για την ερμηνεία του, στο «Lincoln». Η ταινία που συγκέντρωσε τις περισσότερες βραβεύσεις ήταν οι «Αθλιοι», η μιούζικαλ εκδοχή του μυθιστορήματος του Βίκτορος Ουγκό που σκηνοθέτησε ο Τομ Χούπερ.
 
Μπερλινάλε και Όσκαρ (Φεβρουάριος)


 
Σε ένα από τα πιο δυναμικά και αγαπημένα κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ευρώπη, το 63ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, ο σπουδαίος Κινέζος δημιουργός, Γουόνγκ Καρ Βάι, ήταν φέτος ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Μίας επιτροπής, όπου είχε και Ελληνικό χρώμα, με την παρουσία της σκηνοθέτιδας, Αθηνά Ραχήλ-Τσαγγάρη. Συνολικά, 19 ταινίες διεκδίκησαν τη Χρυσή Άρκτο, η οποία απονεμήθηκε στη Ρουμανική ταινία, “Child' s Pose” του Κάλιν Πέτερ Νέτζερ. Ενώ, με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, τιμήθηκε ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν για το φιλμ “Prince Avalache”. Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας πήγε στην Παουλίνα Γκαρσία για την ταινία Gloria”, από τη Χιλή, ενώ ως καλύτερη ανδρική ερμηνεία αναδείχθηκε αυτή του Ναζίφ Μουζίτς, για το Βοσνιακό φιλμ, “Επεισόδιο στη ζωή ενός συλλέκτη σιδερικών”.
Ads not by this site


 
Η 85η απονομή των Βραβείων Όσκαρ είχε ως παρουσιαστή της βραδιάς, τον σκηνοθέτη και ηθοποιό, Σεθ ΜακΦερλέιν. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, από τον Λευκό Οίκο, άνοιξε τον φάκελο και ανακοίνωσε το “Argo” του Μπεν Άφλεκ ως την καλύτερη ταινία της χρονιάς που πέρασε. Παράλληλα ο Ντάνιελ Ντέι Λούις, έγραψε ιστορία όντας ο πρώτος ηθοποιός που έχει κερδίσει τρία Όσκαρ στην κατηγορία του 'Α Ανδρικού Ρόλου. Στις ευχάριστες εκπλήξεις, της απονομής, σημειώνονται τα τέσσερα Όσκαρ που απέσπασε η ταινία “Η Ζωή του Πι” (είχε έντεκα υποψηφιότητες), μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας στον σπουδαίο Ανγκ Λι. Ως καλύτερο ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε το “Searching for Sugar Man”, ενώ το συγκινητικό “Amour” του Μίκαελ Χάνεκε από την Αυστρία, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
 
Κάννες (Μάιος)


 
Ads not by this site
Ο εφετινός πρόεδρος της επιτροπής του 66ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών ήταν ο πλέον επιτυχημένος Αμερικανός σκηνοθέτης, Στίβεν Σπίλμπεργκ. Μαζί του, η βραβευμένη με Όσκαρ 'Α Γυναικείου ρόλου για την ταινία οι «Ωρες», η Αυστραλέζα ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν, ο προσφάτως βραβευμένος με ένα δεύτερο Όσκαρ σκηνοθεσίας Ταϊβανός σκηνοθέτης Ανγκ Λι («Η ζωή του Πι») αλλά και ο Αυστριακός ηθοποιός Κρίστοφ Βαλτς που επίσης εφέτος πήρε το δεύτερο Όσκαρ του για την ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Django ο Τιμωρός». Μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ ήταν ο σκηνοθέτης Abdellatif Kechiche (Αμπτελατίφ Κεσίς), του οποίου η ταινία La vie d Adele (Blue is the Warmest Colour), κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα. Η ταινία έχει ως πρωταγωνίστριες την ελληνικής καταγωγής, Αντέλ Εξαρχόπουλος και “το κορίτσι με τα μπλε μαλλιά”, Λέα Σειντού.
 
Βενετία και Νύχτες Πρεμιέρας (Σεπτέμβριος)


 
Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές του, έφυγε από τη Βενετία το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά! Μεταξύ αυτών, το βραβείο σκηνοθεσίας, αλλά και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας, για τον πρωταγωνιστή του Θέμη Πάνου. Μεγάλος νικητής του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ήταν ο Ιταλός Τζιανφράνκο Ρόσι, καθώς η ταινία του «Sacro GRA» απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα, του Φεστιβάλ.
Ads not by this site


 
Η 19η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ολοκληρώθηκε και φέτος πανηγυρικά με την προβολή της ταινίας «Η Ζωή της Αντέλ», παρουσία της πρωταγωνίστριας Αντέλ Εξαρχόπουλος. Είχε βέβαια προηγηθεί η απονομή των βραβείων από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη. Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, τη Χρυσή Αθηνά του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, κέρδισε η ταινία «Ραντεβού μετά τα Μεσάνυχτα» («Les Rencontres d’apres Minuit») του Γάλλου Γιαν Γκονζάλες. Το βραβείο Σεναρίου δόθηκε στην ταινία «Το Κορίτσι της Επανάστασης» («La Fille du 14 Juillet») σε σκηνοθεσία Αντονίν Περετζατκό. Ενώ το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισε ο σκηνοθέτης Σαμ Φλάισνερ για την ταινία «Προσοχή στο Κενό Μεταξύ Συρμού και Αποβάθρας» («Stand Clear of the Closing Doors»). Τέλος, το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην αμερικανική ταινία «Short Term 12» του Ντέστιν Ντάνιελ Κρίτον.
 
Θεσσαλονίκη (Νοέμβριος)


 
Ο Διέγο Κεμάδα-Δίες (Diego Quemada-Diez) ήταν ο μεγάλος νικήτης του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς η ταινία του «Κελί Από Χρυσάφι» ( La Jaula De Oro / The Golden Dream), τιμήθηκε από την Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, με το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος. Στην ιστορική έδρα του Φεστιβάλ το Ολύμπιον, την Τελετή Λήξης παρουσίασε η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, ενώ μετά την απονομή των Βραβείων, προβλήθηκε η ταινία «Nebraska» του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν. Παράλληλα, ο Πέιν διετέλεσε φέτος και πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ.
 
Και κλείνοντας το αφιέρωμα με την κινηματογραφική ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της χρονιάς, δε θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε παρά με τις είκοσι ταινίες που κέρδισαν τις εντυπώσεις μας το 2013:
 
Νο19 «Gloria»
Νο18 «Το Κορίτσι της Επανάστασης»
Νο17 «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί»
Νο15 «Οικογενειακή Υπόθεση»
Νο13 «Gravity»
Νο11 «Upstream Color»


 
Και βέβαια, ακολουθούν οι δέκα αγαπημένες ταινίες του 2013 τις οποίες παρουσιάσαμε αναλυτικά την κάθε μία:
 


 
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η συγκεκριμένη Κινηματογραφική Ανασκόπηση στις ταινίες που ξεχώρισαν το 2013, αναφέρετε στη νέα κινηματογραφική σεζόν, δηλαδή από τον Αύγουστο και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013.
 
Για την υπόλοιπη φιλομογραφία της χρονιάς που συμπεριλαμβάνει επίσης αξιόλογες δημιουργίες όπως οι ταινίες "Les Miserables" (Οι Άθλιοι) του Tom Hooper, "The Beasts of the Southern Wild" (Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου) του Benh Zeitlin, μέχρι "Before Midnight" (Πριν τα Μεσάνυχτα) του Richard Linklater και το "Laurence Anyways (Λόρενς για Πάντα) του Xavier Dolan", σας παραπέμπουμε στα σχετικά άρθρα:

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top