Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Η κρυμμένη πορνογραφική συλλογή της Σοβιετικής Ενωσης

6:23 π.μ.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συλλογές βιβλίων πορνογραφικού περιεχομένου σε όλο τον κόσμο. Και το πιο περίεργο; Δεν είναι καν σύγχρονη, αλλά ανάγεται στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η νομενκλατούρα της εποχής εκείνης έψαχνε ένα… απάγκιο λιμάνι για να εναποθέσει τις τολμηρότερες φαντασιώσεις της.

Κι αν στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ το σεξ περιβαλλόταν από μια αύρα ταμπού, έρχεται τώρα ο ένατος όροφος της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας, στη Μόσχα, να ρίξει φως στο σκοτάδι: εκεί βρίσκονται καλά κρυμμένα πάνω από 12.000 βιβλία πορνογραφικού περιεχομένου απ' όλο τον κόσμο.

Και λέμε κρυμμένα, γιατί αυτή η τεράστια συλλογή παλιών και σπάνιων βιβλίων δεν είναι σε κοινή θέα και στη διάθεση του καθενός να τα διαβάσει, αλλά βρίσκονται καλά φυλαγμένα σε ένα κρυφό δωμάτιο, σαν μεσαιωνική κρυπτή, που ανοίγει με τη βοήθεια ενός ειδικού κλειδιού.

Δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian βρέθηκε στη Μόσχα και με τη βοήθεια μιας Ρωσίδας ειδικού εισχώρησε στο πιο «βρώμικο» μυστικό της εποχής της παλιάς Σοβιετίας. «Κρατάμε κρυφή τη συλλογή αυτή γιατί επιθυμούμε να μείνει ανέπαφη, μακριά από τις επαφές με τους βιβλιόφιλους καθώς αποτελεί ένα σημαντικό απομεινάρι της εποχής στην οποία δημιουργήθηκε», λέει η βιβλιοθηκάριος Μαρίνα Τσέστνικ που εργάζεται στη Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας από τη δεκαετία του 1980 κι έμαθε για την ύπαρξη της συλλογής μετά από δέκα συναπτά έτη δουλειάς στο χώρο αυτό.

Ανάμεσα στα βιβλία της συλλογής ξεχωρίζει ένα με τίτλο «Τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα», ένας βαρύς τόμος με ζωγραφιές γυναικών να αυνανίζονται, δημιουργίας του Βασίλι Μασιούτιν από το μακρινό 1918. Τόσο αυτό, όπως και την συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων βιβλίων τα συγκέντρωσε μετά κόπων και βασάνων ο βιβλιοθηκάριος Νικολάι Σκοροντούμοφ. Άρχισε να συλλέγει βιβλία πορνογραφικού περιεχομένου από την εποχή που πήγαινε ακόμη σχολείο και μέχρι το θάνατο του, το 1947, συνέχιζε να συγκεντρώνει βιβλία ερωτικού χαρακτήρα τόσο από την Σοβιετική Ένωση, όσο κι από ταξίδια του στο εξωτερικό, όπως τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Όπως τονίζει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, ο Σκοροντούμοφ γλίτωσε τα γκούλαγκ  για δυο λόγους: αφενός «έντυσε» την εμμονή του αυτή γύρω από καθαρά επιστημονικούς λόγους, πως δηλαδή συγκέντρωνε τα βιβλία αυτά επειδή έδιναν μια εμβριθή άποψη της ανθρώπινης σεξουαλικής ψυχολογίας κι ιατρικής/ανατομίας κι αφετέρου επειδή ο τότε επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του Ιωσήφ Στάλιν, ο Γκένρικ Γιαγκόντα, ήταν κι ο ίδιος μεγάλος οπαδός της πορνογραφικής λογοτεχνίας, οπότε έκανε τα… στραβά μάτια. Ερώτημα που περιμένει να απαντηθεί από τους δημοσιογράφους του σήμερα και τους ιστορικούς του αύριο είναι το ποιά κορυφαία στελέχη του ΚΚ της ΕΣΣΔ είχαν ανά καιρούς πρόσβαση στην πορνογραφική συλλογή. 
 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top