Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Σκιτσάροντας την παρακμή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου

3:25 π.μ.

Δύο Ευρωπαίους καλλιτέχνες του Μεσοπολέμου, δύο δημιουργούς που αποτύπωσαν στο έργο τους με χαρακτηριστική διεισδυτικότητα και οξύτητα την ατμόσφαιρα των κοινωνιών τους που, βγαίνοντας από το ανθρωποσφαγείο του Μεγάλου Πολέμου, ετοιμάζονταν να βυθιστούν στον μεγάλο τρόμο της ανόδου του ναζισμού, στη Γερμανία, και της κυριαρχίας του σταλινικού καθεστώτος στην επαναστατική Ρωσία...
Άνθρωποι σε σύγχυση και απόγνωση είναι οι πρωταγωνιστές των έργων του Σοβιετικού Σολομών Νικρίτιν (Τσέρνιγκοφ Ουκρανίας, 1898 - Μόσχα, 1965), από τη μια, και του Γερμανού George Grosz (Βερολίνο, 1893-1959), από την άλλη, που φιλοξενούνται σε μια κοινή έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης.


Τα έργα του Νικρίτιν, που προέρχονται από τη Συλλογή Κωστάκη, ανήκουν σε δύο κύκλους. Ο πρώτος, με τον τίτλο «Πόλεμος», απηχεί την φρίκη του Εμφυλίου Πολέμου (1919-20) που βίωσε ο καλλιτέχνης και απεικονίζει σκηνές ωμής βίας. Ακόμη, στα σχέδιά του απεικονίζονται μοναχικοί άνθρωποι που αδυνατούν να επικοινωνήσουν ή παράλογα συμπλέγματα ανθρώπων, ζώων και οικοδομημάτων που ονομάζει «Μνημεία». Πολλά από τα έργα του μπολσεβίκου Νικρίτιν δημιουργούν την αίσθηση του επικείμενου πολιτικού τρόμου της επερχόμενης σταλινικής απολυταρχίας.
Τα σχέδια του ντανταϊστή Grosz, ενός από τους μεγαλύτερους σατιρικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, προέρχονται από το φωτολιθογραφικό άλμπουμ Ecce Homo, το οποίο κυκλοφόρησε το 1923 και τα αντίτυπά του καταστράφηκαν από τους Ναζί το 1933. Τα χαρακτικά του απεικονίζουν ένα τρομακτικό «θηριοτροφείο» που απαρτίζεται από διαφορετικούς ανθρώπινους χαρακτήρες, αλλά και την ασχήμια και τη διαφθορά μιας κοινωνίας σε κρίση, που ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τη χιτλερική κυριαρχία.
Η έκθεση με τον τίτλο Πολιτικός τρόμος και κοινωνική παρακμή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου, που επιμελούνται ο σκηνοθέτης Lutz Becker και η διευθύντρια του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντσάνογλου, θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου
πηγή Η ΑΥΓΗ


Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top