Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Ενα φεστιβάλ με πενάκι και σκαπάνη

9:06 π.μ.

Κόμικς, ιστορική μελέτη, αρχαιολογική έρευνα και Ελλάδα. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά; Οι απαντήσεις στο φεστιβάλ κόμικς «Με Πενάκι και Σκαπάνη», που θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5 και 6 Ιουλίου στο πανέμορφο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο.

Λίθοι, Πλίνθοι, Κέραμοι και… Κόμικς - http://www.efsyn.gr/

Εκθέσεις με τη συμμετοχή δεκάδων δημιουργών κόμικς, ομιλίες και συζητήσεις, σεμινάρια και εργαστήρια για παιδιά διερευνούν την αμφίδρομη και μακραίωνη σχέση της ένατης τέχνης με την Αρχαιολογία και την Ιστορία…
Μπορεί το φεστιβάλ κόμικς της Βαβέλ να έχασε τα τελευταία χρόνια την περιοδικότητά του, αν και οι διοργανωτές του υπόσχονται ότι θα επιστρέψει στην καλλιτεχνική ατζέντα της πόλης, η ετήσια διοργάνωση ωστόσο του φεστιβάλ Comicdom καθώς και πολλά ακόμα μικρά και μεγάλα happenings, εκθέσεις, ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις αναπληρώνουν το κενό.


Σ’ αυτά τα πολλά και σημαντικά που συμβαίνουν γύρω από τα κόμικς έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα φεστιβάλ, εστιασμένο στην Ιστορία και την Αρχαιολογία. Με τον εύγλωττο τίτλο «Με Πενάκι και Σκαπάνη» και συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Comicon-Shop και τις εκδόσεις ΚΨΜ, το φεστιβάλ επιδιώκει μέσω μιας μεγάλης έκθεσης Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών και με πολλές ομιλίες, διοργάνωση σεμιναρίων και λειτουργία εργαστηρίων να προσεγγίσει τη σχέση της επιστημονικής, ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας με την τέχνη των κόμικς. Οπως λένε και οι διοργανωτές: «Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στις ελληνικές εκδόσεις και στα ελληνικά κόμικς, στους Ελληνες δημιουργούς και στην Ελλάδα μέσα από τα κόμικς των ξένων, αλλά και στην εναλλακτική σκηνή των κόμικς. Είναι δε ανοιχτό σε όλους τους δημιουργούς και εκδότες».

Στη σχέση των κόμικς με την αρχαιολογία και την ιστορία έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους πολλές επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια. Πριν από ακριβώς 20 χρόνια, σε μια πρωτοποριακή κίνηση, το περιοδικό Τομή, ένα περιοδικό Αρχαιολογίας και Τέχνης που εξέδιδαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, κυκλοφόρησε το όγδοο τεύχος του με κεντρικό θέμα «Αρχαιολογία, Χιούμορ και άλλα…» και κείμενα όπως «Οι αρχαιολογικές δραστηριότητες της οικογένειας Ντακ», «Το χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων μέσα από παραστάσεις αγγείων» κ.ά. Στις έρευνες για τις απαρχές των κόμικς και την εξέλιξη του εικαστικού και γλωσσικού τους λεξιλογίου, όλοι οι μελετητές (π.χ. Scott McCloud, Roger Sabin κ.ά.) καταπιάνονται με την αφηγηματική διαδοχή, την πλαισίωση των εικόνων, τη συνύπαρξη λόγου και σχεδίου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα (προϊστορικές βραχογραφίες και σπηλαιογραφίες, αιγυπτιακές παραστάσεις, αρχαιοελληνικά αγγεία, ρωμαϊκές στήλες, βυζαντινά ψηφιδωτά και χειρόγραφα, μεσαιωνικοί τάπητες κ.λπ.) προσπαθώντας να ορίσουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, μια έστω και σχηματική αφετηρία της ένατης τέχνης. Από την άλλη, αναρίθμητα είναι τα κόμικς που αναφέρονται στην αρχαιότητα, άλλοτε προσπαθώντας να τηρήσουν μια κάποια ιστορική ακρίβεια και τεκμηρίωση (π.χ. Age of Bronze, Τήνελλα Καλλίνικε κ.ά.) και άλλοτε προσπαθώντας με χιούμορ ή σχεδιαστική και σεναριακή ελευθεριότητα και πολλούς εσκεμμένους αναχρονισμούς και μεταφορές να αξιοποιήσουν το παρελθόν για να μιλήσουν για το παρόν (Αστερίξ, Greek Street, 300 κ.ά). Σε αυτή την αμφίδρομη σχέση των κόμικς με την ιστορία και την αρχαιολογία, δηλαδή στην αξιοποίηση από πλευράς των κόμικς των ιστορικών γεγονότων και παράλληλα στη μελέτη από πλευράς της αρχαιολογίας των εικόνων που μπορούν να θεωρηθούν πρόγονοι των κόμικς, βασίζονται και τα έργα των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών που θα εκτεθούν στον υπέροχο και άκρως ελκυστικό για τις καυτές μέρες του Ιουλίου χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η κεντρική έκθεση, που θα απλώνεται στους δύο ορόφους του κτιρίου, θα περιλαμβάνει έργα δεκάδων καλλιτεχνών (Θωμάς Βαλλιανάτος, Γιώργος Γούσης, Βάλια Καπάνταη, Malk, Γιώργος Μελισσαρόπουλος, Παύλος Παυλίδης, Σταυρούλα Παπαδάκη, Γρηγόρης Σαντοριναίος, Soloup κ.ά.) με αδημοσίευτες ιστορίες με θέμα την αναζήτηση του θησαυρού, την αγωνία του αρχαιολόγου για την ανακάλυψη του παρελθόντος και τα απρόοπτα των ευρημάτων, ενώ θα συνοδευτεί από την κυκλοφορία καταλόγου. Και τις τρεις ημέρες της έκθεσης, στον κήπο του κτιρίου οι δημιουργοί θα συζητούν για τα έργα τους με το κοινό, ενώ παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργούν περίπτερα πώλησης κόμικς από γνωστούς εκδοτικούς οίκους.


……………………………………….

 i
Πληροφορίες

Ημερομηνίες: 4, 5, 6 Ιουλίου
Ωρες: 17.30-22.30
Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
(δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου), Ερμού 134.

Στο Χώρο του Στάβλου και τις τρεις ημέρες μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά σας να πάρουν μέρος σε δημιουργικά εργαστήρια κόμικς:
Παρασκευή 4 Ιουλίου, 18.00 – 19.00: Ευγενία Τραγάκη -«Φτιάξε τον ήρωά σου».
Σάββατο 5 Ιουλίου, 18.00-19.00: Σταυρούλα Παπαδάκη – «Βάλε τα λόγια».
Κυριακή 6 Ιουλίου, 18.00 – 19.00: Αλεξία Λουγιάκη -«Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά».

……………………………………….

Το πρόγραμμα
 Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στο facebook στη σελίδα Με Πενάκι και Σκαπάνη. Από τις πολλές εκδηλώσεις, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε:

Παρασκευή 4 Ιουλίου
19.00 – 20.00: Παναγιώτης Τσαούσης – Στοιχεία ελεύθερου σχεδίου και φωτορεαλισμός στο κόμικς (Στάβλος).
21.00 – 22.30: Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας – Ρομαντισμός και φανταστική λογοτεχνία (Στάβλος).
19.30 – 20.30: Γιώργος Γούσης, Δημ. Παπαμάρκος – Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα… Από την ιστορική αφήγηση στο κόμικς (σινεμά).

Σάββατο 5 Ιουλίου
18.30 – 19.30: Χρήστος Κουντουράς – Χάρις και Λυσίας, η αρχαία τέχνη στις σελίδες μιας περιπέτειας κόμικς (σινεμά).
21.30 – 22.30: Soloup – Σύντομη αναδρομή στα ελληνικά κόμικς- Αναφορές των κόμικς σε ιστορικές περιόδους (σινεμά).

Κυριακή 6 Ιουλίου
19.30 – 20.30: Γιώργος Μελισσαρόπουλος – Θεοί σε κρίση (σινεμά).
21.30 – 22.30: Ανδρέας Μιχαηλίδης – Αφήγηση: Από το παραμύθι στο κόμικς (σινεμά).

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top