Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Περισσότερα από κάθε χρονιά τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ!

7:54 π.μ.

Τα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ είναι και φέτος εδώ, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά για να σπάσουν τα σύνορα που χωρίζουν τους ανθρώπους. Για να μοιραστούν και να συζητήσουν όλα αυτά που μας ενώνουν. Για να δούμε όλοι μαζί μια παράσταση που να μιλά την ίδια γλώσσα και να αναφέρεται στις ανάγκες και στα όνειρα κάθε ανθρώπου. Αλλά και για να «ανοίξουν» όλοι μαζί τους γευστικούς τους ορίζοντες δοκιμάζοντας πολυεθνικές γεύσεις και να γνωρίσουν την παράδοση των γειτόνων τους μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια τους.

Έτσι λοιπόν εφέτος τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ ανοίγουν τους ορίζοντες τους για τα Χανιά, το Βόλο, το Ρέθυμνο, την Κοζάνη, τη Χίο, τη Λάρισα, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Άλλα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και άλλα ετοιμάζονται για να ανοίξουν τις πόρτες τους σε κοινό και οργανώσεις.

18ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθηνών

Με μουσική, συζητήσεις, θέατρο, χορό, εικαστικά, δρώμενα ντόπιοι και μετανάστες, που συμμετέχουν στο 18ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθηνών, στέλνουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης και του κοινού αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό, την πολιτική της εξαθλίωσης.

«Όταν ξεκίνησε το φεστιβάλ υπήρχε μια μαζική μετανάστευση από τα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί - κυρίως οι Αλβανοί - να βιώνουν έντονα τον ρατσισμό» εξηγεί στο Βήμα η κυρία Όλγα Λαφαζάνη, μέλος του συντονιστικού του φεστιβάλ.

Με κεντρικό σύνθημα «Να σβήσουμε τα σύνορα, να νικήσουμε το φόβο, να μη γίνει ο κόσμος φυλακή» το Φεστιβάλ, το οποίο ενηλικιώνεται εφέτος δίνει το ετήσιο ραντεβού του αλλάζοντας χώρο. Μιας και για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη Ιλισίων στις 4,5 και 6 Ιουλίου.

«Μέσα σε αυτά τα 18 χρόνια έχουν αλλάξει πάρα πολλά τόσο σε σχέση με το πρόγραμμα του φεστιβάλ όσο και σε σχέση με τον κόσμο. Ξεκινήσαμε ως ένας χώρος συνάντησης ντόπιων και μεταναστών μέσω του πολιτισμού. Ως ένα φεστιβάλ που μιλάει έντονα για τον πολιτισμό και την συνύπαρξη των λαών όχι σαν κάτι φολκλορικό» εξηγεί η κυρία Λαφαζάνη. «Στην αρχή ήμασταν σε μια μικρή σκηνή με 10 οργανώσεις στο εφετινό συμμετέχουν πάνω από 200 οργανώσεις» συμπληρώνει.

Φαίνεται λοιπόν πως όλο και περισσότερος κόσμος συμμετέχει στα φεστιβάλ αυτά τα τελευταία χρόνια. «Σταθερά 20 με 25 χιλιάδες κόσμου μας επισκέπτονται συνολικά το τριήμερο. Δεν είναι όμως ότι αυξάνονται οι συμμετοχές και οι επισκέπτες αυξάνονται και τα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Πιθανόν η αύξηση αυτή να δηλώνει μια επιτακτική ανάγκη να σταθούμε κοντά στους μετανάστες» εξηγεί η κυρία Λαφαζάνη.  

«Ο αγώνας κατά του ρατσισμού είναι κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών» σχολιάζει ο κ. Νασίμ Λομανί, από το Αφγανιστάν, ο οποίος ασχολείται από το 2006 με την διοργάνωση του φεστιβάλ. «Είναι ένα μεγάλο γεγονός και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, γιατί δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο εκεί» σχολιάζει «Το φεστιβάλ αυτό πρέπει να γίνει θεσμός γιατί ο κοινωνικός ρατσισμός συνεχώς αυξάνεται. Μέσα από τέτοιες δράσεις μπορούμε να τον "σπάσουμε"».

Διαβάστε το πρόγραμμα του 18ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ


Δείτε το βίντεο - τρέιλερ του φεστιβάλ



17
ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Κοινωνικής αλληλεγγύης

«Η γιορτή των φτωχών, των μεταναστών, των καταπιεσμένων».

Στην τελική ευθεία έχουν μπει όμως και οι προετοιμασίες για το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το οποίο διοργανώνεται και αυτό στις 4,5 και 6 Ιουλίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. «Αυτή τη μεγάλη γιορτή της άλλης Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλονίκης των φτωχών, των μεταναστών, των καταπιεσμένων» όπως χαρακτηρίζουν το φεστιβάλ οι διοργανωτές του.

«Το φεστιβάλ ξεκίνησε ως μία εκδήλωση αλληλεγγύης προς το πιο χαμηλό και χτυπημένο στρώμα της κοινωνίας και των εργαζομένων, τους μετανάστες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, άρχισε να μετατρέπεται σε ένα χώρο συνάντησης όλων των κοινωνικών κινημάτων και αντιστάσεων· των εργατικών αγώνων, των κινημάτων υπεράσπισης των κοινών αγαθών, όπως είναι το νερό, των κινήσεων περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, σαν αυτό της Χαλκιδικής και πολλών άλλων. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δημιουργούνται τέτοιοι χώροι όπου τα κινήματα, διατηρώντας την αυτόνομη ματιά τους, μπορούν να συναντιούνται, να συζητούν και να ανταλλάσουν εμπειρίες και ιδέες» σχολιάζουν στο Βήμα οι διοργανωτές του Φεστιβάλ.

Στόχος τους είναι η διεύρυνση του φεστιβάλ πέρα από το μεταναστευτικό και στα άλλα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα της εποχής όπως εκείνο της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αντιφασιστικής πάλης, των εργατικών αγώνων. Των κινημάτων υπεράσπισης των κοινών αγαθών όπως είναι το νερό, η γη, οι παραλίες, οι δημόσιοι χώροι, η δημόσια ενημέρωση.

«Όταν ξεκινήσαμε, το φεστιβάλ συνδιοργανωνόταν από τριάντα περίπου συλλογικότητες της πόλης, ενώ δεχόταν μερικές εκατοντάδες επισκέπτες. Τα τελευταία χρόνια, στο φεστιβάλ συμμετέχουν πάνω από 150 συλλογικότητες, οργανώσεις, συνδικάτα, ΜΚΟ, σύλλογοι και κινήματα, ενώ κάθε μέρα το επισκέπτονται 4-5 χιλιάδες κόσμου» σχολιάζουν.

Εφέτος ειδικά ένας από τους βασικούς άξονες του φεστιβάλ θα είναι η φτώχεια και ο αποκλεισμός των μεγάλων κοινωνικών ομάδων από τα βασικά δικαιώματα και αγαθά όπως η στέγη, η τροφή, η δουλειά, η υγεία και η εκπαίδευση.

Από το «τραπέζι» των συζητήσεων δεν θα λείπουν φυσικά σημαντικά θέματα όπως η ευρωπαϊκή συνοριακή πολιτική, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η ανάγκη νομιμοποίησης και κοινωνικής εξίσωσης των μεταναστών, ο αγώνας ενάντια στην καταστολή και τις φυλακές. Το ομοφυλοφιλικό κίνημα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα, οι πρωτοβουλίες εργατικής αυτοδιαχείρισης, ο ρατσισμός απέναντι στα άτομα με αναπηρία, οι εξαρτήσεις και τα ψυχολογικά προβλήματα.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα αναπτυχθούν μέσα από τα 30 περίπου εργαστήρια και συνελεύσεις που διοργανώνει η αντιρατσιστική πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων και κινημάτων της πόλης αλλά και αγωνιστών από χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της διεθνούς πάλης, όπως η Ουκρανία, η Βοσνία, η Τουρκία και η Ισπανία.

Όπως σχολιάζουν οι διοργανωτές «το φεστιβάλ είναι για εμάς ένα μικρό παράδειγμα για το πώς φανταζόμαστε ένα κόσμο που να χωρά πολλούς κόσμους». Ο πλούτος αυτός θα αποτυπωθεί όχι μόνο στις εκδηλώσεις, αλλά και στους θεματικούς χώρους, τα τραπεζάκια των δεκάδων συλλογικοτήτων, το γνώριμο παιδότοπο, τους αγώνες ποδοσφαίρου και φυσικά στο πολιτιστικό πρόγραμμα: δύο σκηνές, η ανατολική και η δυτική, με 24 σχήματα της πόλης μας -και όχι μόνο, θεατρικές παραστάσεις, χοροί και δρώμενα από ομάδες ντόπιων και μεταναστών, φωτογραφικές εκθέσεις, προβολές, μπάντες του δρόμου.

Δείτε το τρέιλερ του φεστιβάλ
Δηλώσεις συμμετοχής

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο 18o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας με ταμπλό και τραπεζάκι μπορούν να δηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον σας έως την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 με email στο contact@antiracistfestival.gr ,  με φαξ στο 2103830098.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις αλλά ιδέες και προτάσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κύριο Νασίμ Λομανί στο 2103830098 κάθε απόγευμα μετά τις 17:00.

Εισιτήριο εισόδου

Το εισιτήριο ενίσχυσης για την κάλυψη των εξόδων του φεστιβάλ της Αθήνας είναι 5 ευρώ, ενώ διατίθεται και τριήμερο εισιτήριο με 10 ευρώ. Η είσοδος για μετανάστες, πρόσφυγες και ανέργους είναι δωρεάν.
 
Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top