Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια αναδεικνύουν πτυχές της χουντικής επταετίας στην έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με τίτλο «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: Η δικτατορία των συνταγματαρχών».

Τα τεκμήρια που φιλοξενούνται στην έκθεση δίνουν έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Παράλληλα, η έκθεση εστιάζει στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και στη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό.
Ο επισκέπτης, ενήλικας ή μαθητής, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο περιήγησής του στην έκθεση είτε παρακολουθώντας την πορεία των γεγονότων μέσα από τη χρονολογική παράταξη των τεκμηρίων είτε πραγματοποιώντας τη δική του έρευνα και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο αρχειακό υλικό που είναι διαθέσιμο σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εργασίας.
Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στον Εκθεσιακό Χώρο του Ιδρύματος (Λεωφόρος Αμαλίας 14), εγκαινιάζεται την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., από τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 12 Ιουνίου.

Συνέδριο για τη δικτατορία

Παράλληλα, το Ίδρυμα της Βουλής διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η δικτατορία των συνταγματαρχών και η αποκατάσταση της δημοκρατίας», το οποίο θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Γερουσίας, στο μέγαρο της Βουλής, από την Πέμπτη 20 έως και το Σάββατο 22/11.
Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που εκτείνεται από την ιδεολογική προετοιμασία για τη δικτατορία, το ιδεολογικό υπόβαθρο του καθεστώτος, τις δίκες, την αντίσταση στο εσωτερικό και το εξωτερικό, την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τη διαφθορά στον δημόσιο βίο, την αντίδραση του πνευματικού κόσμου, έως και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 1974, θα βρεθεί στο επίκεντρο του προβληματισμού ιστορικών, νομικών και πολιτικών επιστημόνων που θα συμμετάσχουν με ανακοινώσεις τους.